Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : boksowanie hantlami

Janeczek
20-09-08, 22:46
Czy boksowanie samymi hantlami z nakretkami w powietrze zwiekszy sile mojego uderzenia? Jezeli tak to moze poradzcie mi jak wykonywac to cwiczenie, ile powtorzen itp.

Rynju
20-09-08, 23:15
no jasne, od dawna wykonywane cwiczenie, podstawowe. Uderzenia z obicazeniem
Co mozna jeszcze polecic hmmm
zamiast worka proponuje poltusze u rzeznika ;D

Janeczek
20-09-08, 23:46
a wykonywac je tak ze stojew rozkroku i boksuje czy z ruchem bioder?

slim shady
21-09-08, 00:43
ja boksuje tak jak na worku i wale przez jakis czas 10-15 minut zalezy od siły jaka mam na danym treningu

Janeczek
21-09-08, 00:47
a robisz: cios, chwila przerwy, cios, chwila przerwy itp. czy cios, cios, cios...?

slim shady
21-09-08, 10:37
2-3 ciosy, powrot do gardy i znowuz

Rickey
21-09-08, 12:33
I ile sobie zakładasz na jedna hantle????
POzdro!!

slim shady
21-09-08, 15:09
to zalezy ale na oko 2-3 kg

Wiki
21-09-08, 16:26
To ci siły nie poprawi, tylko szybkość ciosu... A jak cios jest szybki to i silny
Te cwiczenie powinno sie wykonywac jak walke z cieniem, 1-2minuty. A ilos serii nieograniczona.

Janeczek
21-09-08, 17:24
o kurde jak 2-3 kilo nakladasz na hantle to niezle :D ja tam z nakretkami ledwo 50 uderzen zrobie :P

Malyheh
21-09-08, 20:06
hehe;) ja mam z dawnych czasow hantelki po 1kg;) bedą w poradku;) a mozna walic z hantlami w worek, czy lepiej w powietrze?? bo jakos glupio bym sie czul walac w powietrze;D

qveer
23-09-08, 18:35
lepiej w worek, bo wtedy bedziesz miał odruch wyrobiony, ze bedziesz uderzał cala masą, a walac w powietrze to musisz sie trzymac sztywno, a tylko machasz rekami. A wiadomo jaki efekt jest lepszy, kiedy trzeba dac komus w gebe ;D

269741
23-09-08, 19:41
moim zdaniem powinno się ćwiczyć zarówno na worku jak i walkę z powietrzem

poprzednik napisał że takie coś nic siły nie da ;/
nie prawda ja tak ćwiczę od 12 roku życia i bardzo poprawiło mi to ćwiczenie siłę barków jak i ich wytrzymałość

ja do tego ćwiczenia dołączyłem jeszcze walkę przed lustrem ;] daje ono pełny widok twoich ciosów i widzisz jak się zmienia garda, możesz ją tak łatwo zmienić tak aby podczas walki przeciwnik nie znalazł żadnej dziury ;DDD

Rickey
23-09-08, 23:04
A mam jeszcze takie pytanko: Jak powinno się trzymać prawidłowo garde. Przyjmijmy, że gadamy o gościu praworęcznym. Czy mógłby mi ktos wytłumaczyć???
Pozdro!!1

pan.wiesiu
25-09-08, 14:45
A mam jeszcze takie pytanko: Jak powinno się trzymać prawidłowo garde. Przyjmijmy, że gadamy o gościu praworęcznym. Czy mógłby mi ktos wytłumaczyć???
Pozdro!!1

w europejskim boksie/kick-boxingu prawa piesc przy brodzie (do 5cm), lewa duzo dalej (do 30cm od szczeki, tez mniej-wiecej na jej wysokosci). przedramiona maksymalnie prostopadle do podloza (tak, zeby jak najbardziej zaslanialy korpus - uderzenia w brzuch, klate tez bola - wierz mi). plecy wyprostowane, broda sciagnieta do klaty. stopy prostopadle w rozkroku umozliwiajacym swobodne zmiany pozycji. ciezar ciala za tylnej nodze (zeby nie pasc od pierwszego lo-kicka).
w muay thai garda jest szeroka i lokcie wysoko trzymane (na poczatek odrdzam tego typu trzymanie rak, bo kazdy celny lewy prosty zlamie ci nos i bedzie po zawodach)
innych wschodnich wynalazkow typu kung-fu, wushu, aikido zdecydowanie nie polecam na poczatek (sam ponad 3 lata trenowalem kung-fu w PADSW). sa to sztuki dla dzieci (jako ogolnorozwojowki), b. doswiadczonych fighterow (jak chca wzbogacic warsztat) lub ludzi przekladajacych piekno ruchu i filozofie sztuki(walki) nad skutecznosc.

polecam pogooglowac i jakies bardziej wyspecjalizowane w temacie fora znalezc.

pozdrawiam