PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kregoslupem

Conan91
18-09-08, 20:28
Tak sie sklada, że jak robie MC albo przysiad, to przeszywa mnie straszny bol krzyża( gdzieś w odcinku lędzwiowym) tak silny ze musze polozyc ciezar http://fbn.pl/images/smilies/icon_evil.gif
Przez wakacje nabawiłem sie tego problemu ale zrobilem sobie miesac przerwy jednak nic to nie dało.. http://fbn.pl/images/smilies/icon_evil.gif
Czy to moze być wypadnięty dysk? Można to jakoś leczyć?

VegetaSSJ3
18-09-08, 21:17
Witam no to natychmiast musisz przestac robic przysiady i martwy ciąg i cw z pasem
Musisz iść na prześwietlenie bo moze to byc dyskopatia
dyskopatie mozna leczyc operacyjnie lub za po biegać i działać przeciwbólowo zabiegami fizjoterapetycznymi

Pietrek13
18-09-08, 21:23
mam podobnie ale bol jest jeszcze znosny

hans87
18-09-08, 22:20
no to ladnie sie zalatwiles, ale ja tez tak kiedys mialem. Ból spowodowany jest zła techniką podczas cwiczenia pleców i mozliwe ze zle podnosisz ciezar z ziemi.
Używaj maści rozgrzewających rano i przed spaniem... no i niestety przerwa w cwiczeniach nawet 3 miechy. Jak nie będziesz mial przerwy to ból nigdy nie ustanie, wręcz będzie sie nasilał. To tyle... pozdro

Conan91
19-09-08, 13:43
Kiepska sprawa :/

hm...

A jeśli wyeliminuje trening plecow, wywale przysiady to bede mogl przynajmniej robic klate i małe partie mięsniowe?

Pietrek13
19-09-08, 15:48
przy wszystkich cwiczeniach na stojaco wysilasz kregoslup tak mi sie wydaje

Rafauu
20-09-08, 00:04
i barach siedzac :)

hans87
20-09-08, 08:25
Kiepska sprawa :/

hm...

A jeśli wyeliminuje trening plecow, wywale przysiady to bede mogl przynajmniej robic klate i małe partie mięsniowe?

musisz wybrać czy chcesz się uporać z tym bólem pleców czy chcesz cwiczyc i czuc ból...

*TERRORBLADE*
14-10-08, 11:44
conan miałem podobnie i byłem z tym u lekarza ( lekarz rodzinny -> fotka u radiologa -> ortopeda -> jeszcze ciekawsze fotka u radiologa -> no i niebawem mam konsultacje z ortopeda ) i na opise zdjęcia wyszło mi że mam protruzje(przepukline?) kręgosłupa , ucisk na nerwie i jakimś woreczku <Fu*K> || z tego co sie dowiadywałęm to w najgorszych przypadkach leczy się operacyjnie , a tak normalnie to koksem i inna chemia ,tagze polecam CI wpasc do "med'a" na konsultacje ,bo moze byc gruubo..

pey
14-10-08, 16:49
Napewno złą poradą jest pisanie o wyborze między przerwą od treningów, a dalszymi treningami wiążącymi się z ogromnym bólem. Nie warto tak robić. Kontynowanie treningów z takim urazem może skończyc się na stole operacyjnym a czy warto? Pomyśl, że za kilka lat możesz zapomnieć o siłowni bo dojdą Ci inne obowiązki (teoretycznie myśląc) i będziesz żałował, że tak robiłeś. Teraz odczuwasz ból przy treningach np. martwym ciagu, ale za jakiś czas będziesz miał problemy z powstaniem podczas kucania itp. Najlepszą radą dla Ciebie jest lekarz, który napewno powie co jak - i założę się że pierwszy zakaz, który od niego usłyszysz to "zakaz ćwiczeń". Takie ćwiczenia jak: biceps, triceps, klatka - nie obciążają kręgosłupa, ale jeśli są robione w pozycji siedzącej i ograniczonym ciężarem aby mieć skoordynowane ruchy i dobrą technikę.

Prezydent_1c
14-10-08, 17:34
Ja w takim wypadku oczywiście udałbym się do lekarza. Natomisat jeśli chcesz bardzo ćwiczyć to jedynie pompki, podciągnięcia na drążku, basen. Biceps, triceps i klatka (skos) obciążają kręgosłup a niewiadomo na czym stoisz kolego... Może być to lekki uraz a może być to poważna kontuzja. Także nawet te ćwiczenia bym odradzał

*TERRORBLADE*
14-10-08, 21:32
No i dlatego ja zainwestuje w wyciąg ;) ... z paru ćwiczeń bede rezygnował ,ale na siłke będe wpadał tak by nienadwyrężać kręgosłupka ;)