PDA

Zobacz pełną wersję : "Danie": 3,4 białka

Lordunio
15-09-08, 19:49
Witam!
Pytanie za które zaraz zostanę, pewnie wyśmiany :D
Proszę o wyrozumiałość.
Przeglądałem dietki stąd
:http://www.augustow.mm.pl/~leon/Dieta.htm

i jest tam napisane w każdej diecie 3, 4 białka + ciemne pieczywo.
Mam jeść surowe białka, czy mogę sobie je zrobić, dodać do czego chce?

slim shady
15-09-08, 19:51
lepiej jak je ugotujesz/usmazysz w surowych jest zagrozenie salmonella

Lordunio
15-09-08, 20:07
lepiej jak je ugotujesz/usmazysz w surowych jest zagrozenie salmonella

No właśnie to mi nie pasowało :D
Wielkie dzięki :)

Kubak
15-09-08, 21:08
Jadles surowe ? Blee :D Podziwiam. Ja nie dawalem rady.
Oczywiscie, gotuj sobie na twardo. kroisz, poledwiczka sopocka + troche majonezu i jest super.

Kilu
15-09-08, 23:54
Pamiętaj ze białko jaj składa sie w 95% z wody, a żółtko ma procentowo więcej białka - według mnie nie ma sensu wsuwać białka jaj

Rynju
16-09-08, 09:30
ma poniewaz holesterol i tluszcze sa w zoltku. Ale jesli checsz samymi bialkami jaj uzupelniac zapotrzebowanie na bialko zamiast calymi jajami to musisz jesc albo 3-4 jaja albo 6-8 bialek

Kilu
16-09-08, 17:58
już ktoś pisał na tym forum ze w jajku jest tyle cholesterolu co kot napłakał - poza tym w drobiu tez jest, i dlatego mam go nie jeść?

Rynju
16-09-08, 18:12
chodzi o to ze jesli to ma byc dieta na redukcje i niby w pelni zdrowotna to na bialkach, wg mnie normalnie mozesz wcinac jaja cale i tak sie powino robic :D

grzela
16-09-08, 18:23
cholesterol w jajku nie jest taki groźny jak myślicie

Mit: cały cholesterol przedostaje się do układu krwionośnego, do tętnic. To wcale nie tak! U przeciętnej osoby (do tego jeszcze wrócimy), jedynie mała ilość cholesterolu zawartego w pokarmie przenika bezpośrednio do krwi. Większość cholesterolu, który krąży w krwiobiegu, produkuje wątroba - głównie w reakcji na nasycone kwasy tłuszczowe i ich izomery trans (wyjątkowo niezdrowy rodzaj tłuszczów, powstający podczas ich obróbki przemysłowej), obecne w naszej diecie. Pionierski eksperyment przeprowadzony w roku 1950 przez kardiologa z Harvardu Paula Dudleya White'a i jego zespół wykazał, że ilość cholesterolu w pokarmie w niewielkim stopniu wpływa na jego stężenie we krwi.

ja jem 4-6 jajek dziennie i nie mam podwyższonego cholesterolu ( oczywiście każdy jest inny, szczególnie muszą uważać cukrzycy)

Kilu
17-09-08, 12:05
No dokładnie jak mówi Grzela - polejcie mu :D
Ja tam oporowo wsuwam same żółtka bo po białkach to mi sie cofa - niestety ;P

A poza tym żółtka mają mnóstwo aminokwasów wiec nie powinno sie ich odrzucać

Rafauu
17-09-08, 17:53
dziembobly

jajko ma tyle samo dobrego co zlego cholesterolu wiec wychodzimy na 0 ;p

tm7
17-09-08, 18:27
surower jajka: