PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat

Iso
14-09-08, 22:41
Dobra wiem że takie tematy już były ale nie wyjaśniają wszystkiego dokładnie.
Mam 16 lat, mój staż to trochę ponad rok, zacząłem ćwiczyć gdy gdy miałem 15.5 lat. Na początku oczywiście ogólnorozwojowy lekki trening przygotowawczy przez około 3 miesiące. Efekty zadowalające, jade na sucho i nie mam zamiaru niczego brać. Przy wzroście 176 cm ważę tak 76kg. Odkąd osiągnąłem wzrost obecny w gimnazjum już nie rosne. Mój dylemat jest następujący, nie wiem czy dobrze robie ćwicząc w takim wieku, poprostu nie chce sobie narobic czaegoś w przyszłości. Piszecie o lekkich ciężarach ale lekkość nie jest jednoznaczna dla kodooś 60kg to lekko a dla innego 20kg. Niby 16 lat to wiek w którym można zaczynać ale...... trenuje chyba dość ciężko i już raczej nie całkiem lekkimi ciężarami. Piszcie w jakim wieku wy zaczęliście ćwiczyć i jak się ma zdrowie, stawy td. Bo ja myśle o przejściu na jakieś pompki, bieganie itd. albo na jakiś trening ogólnorozwojowy bo czasami trochę czuje stawy barkowe i to mnie martwi. W porównaniu od tego z czym zaczynałem poczyniłem ogromne postępy, uwielbiam ćwiczyć i nei chce stracić tego co wypracowałem i dlatego jestem w kropce. Pytam się was

Kubak
14-09-08, 22:52
Mysle , ze 176 cm to calkiem dobry wzrost. Ja bym sie nie przejmowal. U mnie jak narazie na 179 cm stanelo i sie ciesze. Zawsze chcialem miec 180 cm :P

bartasss
14-09-08, 23:00
Ja miałem początki z siłownią od 13 roku życia tak więc spoko możesz śmiało ćwiczyć:),.. ale póki co unikaj ćwiczeń typu martwy lub przysiady chyba że lekko średnimi ciężarami:)

Iso
14-09-08, 23:05
O wzrost mi nie chodzi bo jest normalny, napisałem wzrost i wagę żeby było wiadomo o co kaman tj. chodzi mi o to że już chyba przestałem rosnąć przynajmniej wzwyż, martwi mnie to że zauważam trochę zużycie stawów zwłaszcza barkowych i zaczałem jeść glukozaminę i trochę się martwię bo jak już coś nie tak to co za 10 lat ? Myślę nad przejściem na jakiś inny trening albo może dać sobie spokój na rok i ćwiczyć coś w rodzaju pompek nie wiem i szukam pomocy, sugestii

pey
15-09-08, 14:14
http://mojtrening.blox.pl/2007/03/wpis.html

Iso
15-09-08, 19:18
Ten tekst sporo wyjaśnia i zawarte są w nim same pozytywy. Trochę czytałem w różnych zródłach o wieku, i raz pisze że nie za wcześnie raz ze za wcześnie i z tego wszystkiego chyba dalej bede kontynuował ćwiczenia zwracając dużą uwagę na technikę wykonywania ćwiczeń : P

Rafauu
23-09-08, 21:47
technike i ciezary. mam ten sam problem kolego :D ale dopoki cie dolne plecy nie bola to nei ma co sie martwic :)