Zobacz pełną wersję : ryż
wie ktos moze jaka jest roznica miedzy ryzem szarym a bialym?
brazowy - lepiej stoi i indeksie, co za tym idzie daje lepsza energie, weglowodany z tego ryzu sa lepiej przyswajalne i daja na dluzej energii :)
grzesiek7124
09-09-08, 16:09
Jak wiemy ryż to produkt spożywczy zawierający węglowodany. Czym różni się ryż biały od brązowego ? A mianowicie tym, że ryż biały to węglowodany występujące w formie oczyszczonej na skutek czego ich indeks glikemiczny (IG) jest wyższy niż w ryżu brązowym.
IG ryżu białego wynosi około 70.
IG ryżu brązowego wynosi około 50-55.
O czym nam mówi IG ? Im wyższy indeks IG tym spożyte węglowodany szybciej "przechodzą" w glukozę i tym większe ryzyko łapania tłuszczu.
Dlatego jeżeli mamy tendencję do tycia lub jesteśmy w okresie odchudzania to lepszym wyborem jest ryż brązowy.
Węglowodany o wyższym IG można stosować podczas śniadania i po treningu.
Bardzo duży wpływ na IG ma również czas gotowania ryżu. Tzn. jego IG wzrasta wraz z czasem jego gotowania (staje się bardziej kleisty).
Grzesiek.
Aha czyli jak chce narobić sobie czystej masy mięśniowej to wybieram brązowy a jeżeli ciężko jest mi przytyć i bardziej smakuje mi biały to mogę go jeść zamiast brązowego ??
na bialym twoja masa nie utrzyma sie dlugo, na nim sie jako takiej masy nie zrobi. Wal braz i gites ;D
zreszta bedziesz mial wziecie u dziewczyn bo "Dziewczyny lubia braz"
Ryz brązowy to jest cos okropnego.... Dlaczego nie zrobi sie masy na bialym? Bialy jest do rzeźby :D ?? Ja jem od czas udo czasu brazowy ale sie zmuszam i to strasznie jeszcze gotuje go az 30min i nadal jest twardy i niedobry :D
Sorry ryniu, ale z tym bialym to pierdoly gadasz :D Indeks indeksem, ale krotko gotowany ryz bialy moze byc, i napewno jest smaczniejszy, rozmawialem wlasnie o ryzu z paroma doswiadczonymi osobami i w moim przypadku mowili, ze roznica miedzy ryzem bialym , a brazowym nie bedzie tak duza, aby sie tym przejmowac...
Huraaaa! xD To mnie gosciu pocieszyles az musze sogacza dac ;) Ryz biały gotuje 13min i mi bardzo smakuje a brazowy gotuje 30 i jest jeszcze twardy i ochydny! :D
Sorry ryniu, ale z tym bialym to pierdoly gadasz :D Indeks indeksem, ale krotko gotowany ryz bialy moze byc, i napewno jest smaczniejszy, rozmawialem wlasnie o ryzu z paroma doswiadczonymi osobami i w moim przypadku mowili, ze roznica miedzy ryzem bialym , a brazowym nie bedzie tak duza, aby sie tym przejmowac...
o smaku akurat nic nie mówił, że lepszy jest brązowy
Aha czyli jedzac bialy ryz bedzie duza roznica niz jakbym jadl brazowy ??... bo tez lubie bialy :)
JA TEZ LUBIE BIALY! ale na bialym wiele nie zbudujecie, tyle powiem
Takie to juz zycie jak sie cwiczy hehe muss to muss :) ok to przezucam sie na brazowy :)
Pozdro
2,5kg w miecha na bialym:*
kumpel1908
23-09-08, 12:48
jak bedziecie jesc to co komu smakuje a nie co lepiej ,,dziala,, to ch.. bedzie sam wielku rzeczy nie lubie ale jak trzeba to trzeba np jajka noi ten ryz braz
@up
nie masz racji jedzac to czego nie lubisz napewno nie osiagniesz celu... poprostu nei wytrzymasz po pewnym czasie dieta przedewszystkim ma byc smaczna
no chyba ze niczego nie lubisz to juz nie ma wyboru ;p
kumpel1908
27-09-08, 09:45
dobra ale ile mozna jesc ten jeb... ryz i co ma mi po kilku latach smakowqac mam sie nim delektowac ? he jem bo musze gdybym nie musial zjadlbym schabowego z ziemniaczkami i kapustka albo mielonego ; ) pzdr
No i ja wlasnie polecam aby tego schabowego z ziemniaczkami jesc... 1 posilek dziennie moze byc inny, dobrze sobie zjesc domowy obiadek i ja tak robie... a ze reszte dnia wpierdalam serki, jogurty naturalne , banany i ciemne pieczywo ... :) To jakos winny sie nie czuje takiego obiadku.