Zobacz pełną wersję : Skorupki jaj
Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów.
źródło: http://zdrowezywienie.w.interia.pl
widzialem ludzi ktorzy jedza jajka po prostu je rozgryzajac, razem ze skorpuka. Wole sobie jakis suplemenck kupic z wapniem z apteki ;)
Deathbreaker
17-09-08, 21:52
A ja sobie spróbuję i zobaczymy co z tego będzie :)
Blackphoenix
18-09-08, 17:16
heheh to w sumie po co obierac jajko ze skorupki po ugotowaniu ;p zjedzmy je całe :D
przemek_yo
18-09-08, 17:50
kury wpi...ja skorupki z jaj zeby znosic twardsze ;p
No smacznego, tylko ważne jest zanurzyć we wrzątku/umyć by te zarazki ze skorupy zwalczyć.
Kiedyś próbowałem jajko ze skorupką wciągnąć, w sumie to wszamałem całe, ale szczerze mówiąc nic przyjemnego, zgrzyta to to między zębami ti tyle z tego jest.
Moja Ciotka jadla skorupki jak, Ugotowane, wyparzone, raczej.
Wysuszone i zmielone, Jedna lyzeczke codziennie.
Ma problemy z stawami. Osteoporoza, choroba rodzinna :p
pan.wiesiu
20-11-08, 13:31
niby oczywiste, a jednak ciekawe...
dzieki na artykul tm7
pozdrawiam;
wiesiek
Wapń w odchudzaniu
Jest dobry dla kości, ale nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak ważny jest podczas odchudzania.
Otóż, wapń ułatwia lipolizę, czyli rozpuszcza tkankę tłuszczową. Nie chodzi jednak o wapń w tabletkach a o ten, który dostarczamy organizmowi m. in. w nabiale. Prz odchudzaniu włączmy więc do diety m. in. chude mleko i sery. Możemy też jeść żółty ser (choć jest kaloryczny), ale właśnie żółty zawiera bardzo dużo wapnia.
Ważne:
Kości składają się w ponad 2/3 z wapnia. Budowane są one najbardziej intensywnie w okresie dojrzewania. Toteż od stopnia ich nasycenia wapniem do dwudziestego roku życia zależy osiągnięcie rezerwy mineralnej chroniącej przed osteoporozą, czyli nadmierną utratą tkanki kostnej związaną z wiekiem. Ważne są również inne minerały i składniki niezbędne do budowy szkieletu a następnie do utrzymywania odpowiedniej masy kostnej. Wymienia się wśród nich: magnez, fluor, witaminę D., Wpływ na wytrzymałość kości mają także przyzwyczajenia dietetyczne całego życia.
Wapń reguluje bardzo wiele procesów zachodzących w organizmie:
- reguluje ph krwi ,co ma decydujący wpływ na nasze zdrowie
- reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza kruchość naczyń, zwiększa ich przepuszczalność,
- zmniejsza reakcje alergiczne,
- niezbędne jest przy normalnej pracy mięśnia sercowego,
- kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni,
- reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych,
- wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów,
- dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży,
- pomaga w wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich,
- jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy,
- zapobiega osteoporozie,
- obniża ciśnienie krwi,
- jest mocnym antyutleniaczem i antystreserem.
żródło: http://poradnik-zdrowia.pl
siema
to w takim razie na 85kg masy ciała ile byście polecili takiej zmielonej skorupki wciągać??
elo
Lyzeczke.
rozumiem że dziennie ;)
dzieki
elo