PDA

Zobacz pełną wersję : Jest sens już zaczynać??

Kali
02-09-08, 21:38
Witam. Mam 14 lat chciałbym zacząć ćwiczyć, dla siebie. Mam 186 cm wzrostu ważę ponad 90 kg, niestety nie jest to masa mięśni a raczej tłuszczyku :D Chciałbym zamienić go na mięśnie. Nie muszą być widoczne, poprostu chciałbym schudnąć a ta motywacja wydaje mi się najlepsza. Poza tym czytałem że chudnięcie to tak naprawde zamiana tłuszczu na tkankę mięśniową. Jakieś rady od czego zacząć ? Co zakupić ( głównie chodzi o hankle i te sprawy).

A i oczywiście czy nie za wcześnie :D

Symu
02-09-08, 22:08
Jak dla mnie za wczesnie brałbym się za sporty ogolnorozwojowe. Schudnac możesz poprzez bieganie, plywanie, skakanie i jednoczesnie poprawiajac swoj sposob odzywiania (na zdrowszy).

Cwiczenia ewentualnie z ciezarem wlasnym tj pompki, podciagania na drazku, przysiady..........

tm7
02-09-08, 22:20
Symu (http://e-kulturystyka.info/member.php?u=5023) ma rację, a tak poza tym 186 cm jak na 14 lat to dosyć dużo :D duży chłop z ciebie urośnie ;) będziesz miał dużo pary do podnoszenia żelaza :D

Kali
03-09-08, 13:48
Sporty ogolnorozwojowe tzn siatka kosz itp ?? Spoko :) Gram całe dnie na przemiennie w nie :/ Dosłownie :/ 3/4 wakacji spędziłem na boiskach, bieganie hmm nie przepadam ale nie unikam :) Bardziej chciałbym rozwijać mięśni potrzebne właśnie do w/w sportów :D Tzn brzucha ( skonczność) rąk ( żuty z dalszych odległości) nóg ( strzały wybycie) :)

PS. jem naprawde mało rano prawie że nic na obiad talerz zupy ewentualnie kartofelki z mięse i surówką, Wieczorem 2-3 kanapki z wędlina,serem żółtym bądź pomidorem

Malyheh
03-09-08, 14:18
jak cie bardzo nie ciągnie do ćwiczen to nie cwicz;P ale z własnym ciezarem spoko bedą;)

Symu
03-09-08, 16:35
Chodziło mi o to żebyś właśnie prowadził aktywny tryb życia, jak prowadzisz to ok.

To że jesz niewiele to dość duży błąd w tym wieku-pamietaj ze rośniesz. Chodzilo mi bardziej o to żebys jadł zdrowo i regularnie minimum te 3-4 posilki dziennie dobrej jakości. Dużo warzyw, odpowiednia podaż białka tłuszczow i wegli.

Blackphoenix
03-09-08, 16:35
myślę że nie chłopak szybko dojrzał i nie widzę przeciwwskazań aby nie mógł spokojnie ćwiczyć na siłowni, oczywiście przez pierwsze kilka miechów trening ogólnorozwojowy ;) do tego można dorzucić A6W ;)

Symu
03-09-08, 16:43
Jak oceniłeś jego wiek kostny po wzroście??

Blackphoenix
03-09-08, 16:46
mi raczej chodzi o to że skoro jest dość aktywnie sportowo to jego ciało jest przyzwyczajone do wysiłku i przeciążeń. Nie sądzę by wzmocnienie pewnych partii mięśni moglo by zaszkodzić ;)

Symu
03-09-08, 16:55
silownia jest dość ekstremalnym doświadczeniem dla organizmu.

tm7
03-09-08, 17:39
w takim wieku niewskazane było by obciążać układ kostny i stawy na siłowni, chłopak cały czas rośnie, trzeba poczekać aż się szkielet trochę ukształtuje

Kali
03-09-08, 20:07
Dziękuję wszystkim za pomoc. Może nie od razu zacznę od siłki:) Kolega taty ma siłkę i jakiś czas temu mówił że za rok mogę już zaczynać więc może spróbuję czegoś w domu i może się zapiszę :)

PS. Jeżeli jesscze ktoś ma coś do dodania to proszę często tu zaglądam :)