Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : powrot do normalnego funkcjonowania po oparzeniu ciala

niedzwiedz
02-09-08, 01:46
Witam serdecznie,

Mam 19lat, cwiczylem przez rok w domowych warunkach, efekty powiedzmy, ze mnie zadowalaly. Jednak przy koncu czerwca br mialem nieszczesliwy wypadek, wskutek ktorego zostalo poparzone 30% mojego ciala (1,2 i 3stopien) od pasa w gore, z przodu. Po wyjsciu z kliniki kazdy, nawet najmniejszy wysilek sprawia mi okolo 2x wieksze trudnosci niz przed wypadkiem. Po zwyklym spacerze jestem mocno spocony. Jednak probuje z tym wszystkim walczyc, stopniowo staram sie wracac do laweczki, hantli itp. Jednak nie jestem pewien od czego zaczac. Wiem, ze rownowaga fizjologiczna organizmu zostala zachwiana, wystepuje ogolne oslabienie a miesnie zmalaly i to znacznie. I tutaj prosze o rade- jakie cwiczenia wykonywac, moze brac jakies witaminy,suple itp? Domyslam sie, ze na poczatek jakas ogolnorozwojowka Z gory dziekuje za pomoc w powrocie do normalnosci.

Pozdrawiam

Symu
02-09-08, 17:36
Jeśli to wszystko jest efektem tego wypadku to skonsultowałbym się najpierw z lekarzem co zaleca, czy tu nie wchodzi w gre jakaś rehabilitacja czy to tylko spadek kondycji i miesni??

niedzwiedz
02-09-08, 21:15
Jeśli to wszystko jest efektem tego wypadku to skonsultowałbym się najpierw z lekarzem co zaleca, czy tu nie wchodzi w gre jakaś rehabilitacja czy to tylko spadek kondycji i miesni??

Na poczatku poparzony obszar ciala nie byl taki rozciagliwy jak reszta skory, wszystko sie luszczylo itp itd. Teraz pozostaly tylko przebarwienia, przykurczow praktycznie nie ma.

Symu
02-09-08, 21:21
"Po wyjsciu z kliniki kazdy, nawet najmniejszy wysilek sprawia mi okolo 2x wieksze trudnosci niz przed wypadkiem. Po zwyklym spacerze jestem mocno spocony."

Jaki był tego powód czy to właśnie:

"Na poczatku poparzony obszar ciala nie byl taki rozciagliwy jak reszta skory,"

???

niedzwiedz
02-09-08, 21:24
Nierozciagliwosc skory powodowala tylko ograniczenia w ruchu, forma od tamtego czasu troche poszla w gore, i dlatego pytam, co robic, by szybciej odzyskac sprawnosc sprzed wypadku :)

Symu
02-09-08, 22:12
No to standardowo trening ogolnorozwojowy tylko odpowiednio do siebie dobieraj jesgo trudność, jęśli uznasz że za dużo serii w planie to po prostu przystosuj to pod siebie. Dieta standardowo masowa. Ja bym jednak zalecał konsultację z lekarzem prowadzacym (podejzewam ze powinienes miec ) bo tu jest też kwestia tego jak skóra będzie reagowala na powiekszajce sie miesnie i czy organizm jest gotowy.