Zobacz pełną wersję : Rozpoczęcie przygody z siłownią
Witam!
Mam zamiar zacząć ćwiczyć na siłowni, ale słyszałem mieszane opinie że w takim wieku nie zaczynać.
Mój wzrost to mało jak na ten wiek, bo 161 (chociaż w ostatnich 2 latach dopiero zacząłem porządnie rosnąć, bo wcześniej byłem bardzo mały), waga jest również bardzo mała ok. 47kg.
Jeżeli już mogę zacząć przygodę z siłownią, to jakie ćwiczenia powinienem unikać, a na jakie partie mięśni zwracać szczególną uwagę?
Prawidłowa dieta, tz. codzienny rozpis śniadania, obiadu i kolacji, czy też po prostu dużo jeść?
I wszelkie inne uwagi z waszej strony mile widziane:)
Dziękuje bardzo za pomoc, pozdrawiam!
Lepiej odpuść sobie... rób pompki brzuszki ale nie cwicz ciezarami jakimis jestes bardzo niski bardzo malo wazysz mozesz sobie zrobic diete troche na pewno przytyjesz. ogolnie to wieku nie podales..;D
Lepiej odpuść sobie... rób pompki brzuszki ale nie cwicz ciezarami jakimis jestes bardzo niski bardzo malo wazysz mozesz sobie zrobic diete troche na pewno przytyjesz. ogolnie to wieku nie podales..;D
O sorka... 15 lat : )
Ok... zacznę od brzuszków i odpowiedniego odżywania się :)
może nie zrobię diety, ale postaram się trochę przytyć :)
tasiek7392
29-08-08, 22:32
Widać że już masz zapał do ćwiczeń już plus ale nie spiesz sie tak daj sobie urosnąć i przytyj.Pomki Brzuszki podnoś sie na drążku a przedewszystkim staraj sie dużo jeść:)Do przytycia są Ci niezbedne węglowodany(cukry) Jedz dużo batonów:)Jedz jogurty i inne produkty mleczne:)Jesli pmoglem daj sog'a;)
Reflex__88
29-08-08, 23:14
tasiek7392 (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=6804) jeszcze mu poradź żeby zaczą jadać w Mc Donaldzie... po co ma się spaść batonami?? skończ pisać takie głupoty... cukry to węglowodany ale nie wsz węglowodany to cukry...
no wlasnie tasiek walisz glupoty, duzo ludzi gada "jedz, jedz" ale po co ma jesc? zeby mial tkanke tluszczowa? na co mu ta tkanka tluszczowa? zeby lepiej wygladal?
slim shady
30-08-08, 10:07
musisz uwacac na kregosłup, nie rob cwiczen na stojaco, najpierw pocwicz sobie w domu, za rok mozesz pomyslec o siłowni
a tasiek7392 (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=6804) pieprznij sie w łeb
Reflex__88
30-08-08, 16:35
ja słyszałem w "tańcu z gwiazdami" że pudzian batony zajada... :D ale to pewnie batony7 wysokobiałkowe, odżywke a nie jakieś snickersy...
respective
31-08-08, 15:45
ehhh... snikersy i marsy też są dobre :P sporo węgli mają a jak się dobrze ćwiczy to taki zastrzyk energii sie przydaje :)
Reflex__88
31-08-08, 15:53
zupki "chińskie" maja też sporo węgli ... to znaczy że mam je wpierdalac na okrągło??
terrorsiejem
01-09-08, 12:45
nie wpierdalaj zupek chinskich... to jest gówno.
nie doczytałem ile autor tematu ma lat ale jeśli mniej niż 15 to mussz bardzo uważac na kręgosłup i nie robic treningów na mase/siłe. Jedynie żeźba wchodzi w gre chyba że chcesz byc krzywy jak paragraf.
respective
02-09-08, 19:42
nie mowie tu o jedzeniu czegos na okraglo, ale o tym zeby wiedziec kiedy zasilic organizm dawką energii...
zupki chinskie tak jak sama nazwa wskazuje to szajs, lepiej naprawde zjesc batona, a jeszcze lepiej ryz z kurczakiem + surówka razy 2 ;]
tak nie na temat ......
"chinskie tak jak sama nazwa wskazuje to szajs"
co jak co ale chiny już nas wyprzedzają pod wzgledem za rowno ekonomicznym jak i technologicznym ;)
respective
03-09-08, 07:18
no z tym się zgodze, ale nie powiesz ze to co chinskie, nie kojarzy sie większości z bublem ?
może i tak ale podejrzewam że za kilka lat będzie się mówiło tak o europejskim ;)
respective
04-09-08, 23:25
no ale to za kilka lat ;)