PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań :)

Blackphoenix
09-08-08, 10:51
1. Czy przy diecie na masę można też redukować np. suplementami przyspieszającymi spalanie tłuszczu lub aerobami ? Dodam że zależy mi głownie na fajnie wyrzeźbionej sylwetce a nie na typowo kulturystycznej :)

2. Czy seria powtórzeń 20-15-12 jest na mase czy na rzeźbę ?

3. Nie wiem jak dobierać ciężary czy tak aby np. wycisnąć kilka razy duzy ciężar czy tak aby swobodniej można było zrobić powtórzenia jak wyżej ?

4. Zawsze na początku po 3 ćwiczeniu mam zawroty głowy i lekki ból głowy, pózniej to przechodzi, od czego to może być ?

hans87
09-08-08, 11:23
1. Albo masa albo rzeźba. Ale pociesze Cie ze gdy masujesz i robisz 12 10 8 6 powt. przy duzych partiach i 10 10 8 8 przy małych to oprócz tego ze idzie Ci w mase to w rzeźbe tez troche idzie. Przy treningu masowym nie sa wskazane aeroby ale zeby trzymać sylwetke (nie zalać się na brzuchu przy masowaniu) mozna pobiegac sobie 1-2 razy na tydzien.

2. taka ilosc powtórzeń jest na rzeźbę....

3. Zalezy jaki masz trening czy na mase czy na rzeźbę, jesli masujesz staraj sie tak dobierać cięzar zeby ostatnie powtórzenie szlo ci z trudem. Jesli chodzi o trening na rzeźbę to tak dobierasz cięzar zeby swobodnie wykonać wszystkie powt. nie zapominając ze trening na rzeźbę jest bardzo intensywny.

4. Slyszalem o takich przypadkach. Sprawdz czy jesz odpowiedni posilek przedtreningowy oraz pamietaj o odpowiednim oddychaniu podczas cwiczen... wyciskasz - wypuszczasz powietrze, opuszczasz cięzar - wdychasz powietrze.

pozdro;)

Reflex__88
09-08-08, 11:52
rózne są opinie na ten temat, często się spotykam z ludźmi którzy robią aeroby po treningu siłowym lub przed żeby pobudzić krążenie i się rozgrzać... każdy ma inny organizm i cel treningu, żeby dobrać odpowiednio go do siebie trzeba dużo doświadczenia, obserwować jak ciało reaguje na na trening, kiedyś ktoś mi powiedział "nie ma treningu na mase i na rzeźbe" jest poprostu trening... żeby rozbudowac suchą mase mięśniową trzeba kombinować z treningiem ...

Blackphoenix
09-08-08, 17:09
a co jeśli ma się ćwiczenia na rzeźbę a dietę na masę?

Blackphoenix
09-08-08, 17:15
PS Ale mnie własnie interesuje jeszcze to czy np. dobrze jest łaczyć diete na masę z L-karnityną ?? Czy warto ? Chciał bym mimo wszystko uniknąć zbędnej tkanki tłuszczowej :)

terrorsiejem
09-08-08, 17:20
a co jeśli ma się ćwiczenia na rzeźbę a dietę na masę?

nadwyżka kcal idzie w żeźbe nie w mase.

12uxerbq34
09-08-08, 19:52
Mozna stosowac srodki redukujace tkanke tluszczowa podczas cyklu na mase , ale na pewno nie wyrzezbisz miesni wtedy. Po prostu mozesz zminimalizowac nagromadzanie si wiekszej tkanki tluszczowej ew. mala redukcja

hans87
10-08-08, 11:38
z ta dietą na mase a treningiem na rzeźbę mozesz poeksperymentować. na pewno nie będzie to typowa redukcja (bo dieta na mase) ale na pewno zmiana treningu na rzeźbę wyksztalci ci mięsnie. ja tez za 2 miechy bede jechal trening na rzeźbę zobaczymy jak to wszystko pojdzie:)