Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dlaczego plecy są bardzo warzne w treningu?

TazeR
08-08-08, 22:23
Tak jak w temacie. Sporo czytałem, że jak sie zaczyna trenować to nie wolno zapominać o plecach mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego? Mam 16 lat i jeszcze rosne 171cm (więc nie za dużo.) I z tymi plecami to róznie własnie jest boje się zacząć je cwiczyc na maxa tak jak powinienem. Czy mam sie czego bac? Czy wioslowanie i inne cwiczenia moga zachamowac mój wzrost? Sadze, ze gdybym w ogole nie cwiczyl to te 5 cm jest jeszcze w moim zasiegu ale zaczalem i nie wiem co z tego bedzie

TazeR
08-08-08, 22:26
Haha xD i sorka za tego byka w temacie ;D Admin-Zmien to bo az mi glupio xD

Ewka
08-08-08, 23:08
Nie wiem czy dobrze to określe, ale plecy, kręgosłup to podstawa całego organizmu, musi być silna i stabilna. Jak nie będziesz miał wzmocnionych pleców, to przy większym obciążeniu możesz doznać urazu.

MhL
08-08-08, 23:15
Plecy, nogi, ramiona - najwazniejsze partie jak dla mnie.

Co z tego ze wycisniesz 100 na plaskiej, jesli nie bedziesz mogl przestawic szafki kuchennej :D. Ewka oczywiscie tez ma racje i kazdy sie z tym zgodzi: Plecy sa angazowane na kazdym treningu. Masz 16 latek nie frasuj sie za mocno bo z plecami nie ma zartow. Latwo je nadwyrezyc i miec problemy przez cale miesiace, a moze nawet i lata.
Plecy trenuj ale nie przesadzaj. Martwy tez mozesz robic, zawsze miej rezerwe w ciezarach.

Reflex__88
09-08-08, 09:35
a na prostownik grzbietu najlepiej podnosić ciężar własnego ciała przynajmniej na początek...

tm7
09-08-08, 11:50
na grzbiet możesz ćwiczyć na drążku , nie będzie ci się tak obciążał kręgosłup jak przy martwym ciągu, za jakiś czas dodasz sobie inne ćwiczenia kiedy będziesz trochę starszy

TazeR
09-08-08, 11:52
NA razie robie wiosłowanie sztangą. Podciąganie na drążku i przyciąganie wyciągu górnego w siadzie. Mam atlas w piwnicy ale jak to piwnica malo miejsca i na wyciąg w siadzie plaskim juz nie mam miejsca...;/ A laweczka plaska i do brzuszkow stoi w pokoju

terrorsiejem
09-08-08, 17:19
plecy są ważne ponieważ po pierwsze gdy mięśnie pleców są słabe w pewnym momencie nie bedziesz widział efektów cwiczenia klaty,brzucha. Po drugie (najwazniejsze) cwicząc plecy chronisz kręgosłup. Cwicząc samą klate możesz doprowadzic kręgosłup do wad postawy albo kontuzji ( i co za tym idzie wad postawy czyli masło maślane).