Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czy moge zaczać

widzewiak1910
02-08-08, 00:51
witam wszystkich mam 15 lat i niewiem czy moge juz zaczac cwiczyc na siłowni. Mam 170cm wzrostu i waze ok.80kilo. prosze o rady

terrorsiejem
02-08-08, 00:55
tak możesz.
Na początku trening ogólnorozwojowy puzniej powoli możesz wchodzic na trening dzielony. Przez jakiś czas nie rób jednak cięzkich treningów na mase/siłe (to z racji na twój wiek). Oczywiście cwiczenia mocno obciążające kręgosłup odpadają (szczególnie martwy ciąg,dzień dobry,przysiady ze sztangą,wiosłowanie sztangą w opadzie-jak już to wiosłowanie ale leżąc na ławeczce skośnej )

oczywiście polecam lekture http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=8273

widzewiak1910
02-08-08, 01:00
a moze jakies odrzywki mi pomogą

terrorsiejem
02-08-08, 01:03
wybij sobie ten pomysł z głowy :)
ewentualnie gainer/białko/carbo o reszcie odżywek i suplementów zapomnij na jakiś rok (chyba że masz za dużo pieniędzy i chcesz je bezmyslnie wydac na coś zbędnego-lepiej wyśli je mi :) )

widzewiak1910
02-08-08, 01:09
a jke trzeba czasu na wyrobienie se jakis miesni brzucha i bicepsu

terrorsiejem
02-08-08, 01:13
to jest zależne od wielu czynników. Od twoich predyspozycji genetycznych,diety i na końcu cwiczeń. Jeden może sie wyrobic w miesiąc i drugi w rok. Nie da sie określic.

Arturo48
07-08-08, 21:28
a co mi byscie radzili mam 16 lat 185cm wzrostu i waze około 90 kg i i cwicze jakies 2 miesiące 4 razy w tygodniu moge zainwestowac w jakies odzywki ??

terrorsiejem
07-08-08, 21:30
nadwaga. Polecam redukcje na poczatek bez żadnych odżywek :)

Arturo48
07-08-08, 21:37
no własnie wiem mam juz ulozona diete chciałem do tego kupic HMB na redukcje i kreatyne na miesnie co o tym sądzisz

mitrandir
08-08-08, 04:02
z tego co wiem to kreatyne powinno sie brac dopiero po ok. roku, lepiej zainwestuj w diete na redukcje niz w odzywki

Arturo48
08-08-08, 11:33
OK dzieki za pomoc

12uxerbq34
08-08-08, 11:39
na redukcje spalacze : termogeniki , karnityna i inne cuda na bazie ziolowej. Na kredke zawsze jest czas jesli widzicie efekty cwiczac na sucho nie lapcie sie za kredke , wasz organizm na prawde jest w stanie duzo osiagnac na poczatku wraz z dobra dieta :)

terrorsiejem
08-08-08, 16:11
suplementacje kreatyną powinno sie zacząc przy pierwszej stagnacj (najczęściej po roku cwiczeń ale może byc że puzniej lub wczesniej) termogeniki są oparte na wyciągu z zielonej cherbaty ,kofeinie ,taurynie i czasem efedrynie-także nie wiem do ku*wy nędzy dlaczego wszyscy na tym forum tak strasznie je polecają nawet 15 letnim dziecią :/
pij zieloną herbate a za syf łap sie jak już nic nie bedzie na ciebie działało. HMB jest drogie i działa mizernie (żeby nie napisac że nie działa w ogóle). Jedyne zastosowanie hmb jakie widze przy redukcji to antykataboliczne ale do tego celu jest masa innych środków o wiele tańszych poza tym dużo białka w diecie i już katabolizm ma sie z głowy.