terrorsiejem
31-07-08, 17:04
Pisze tego posta z myslą o wciąż pojawiających sie osobach które chcą rosnąc ale nie chce im sie liczyc kalorii (oczywiście przy diecie redukcyjnej to sie sprawdzac nie bedzie). Jest w tej sytuacji wyjście (nie tak efektowne jak "liczenie kalorii" ale zawsze to coś :) ).
po pierwsze: aby nasze mięśnie rosły potrzeba im nadwyżki kalorycznej ze składników odżywczych potrzebnych do budowania mięśni.Czyli:białka,węglowodanów i tłuszczy
Sprawa druga: organizm musi miec przez cały czas energie na regeneracje i utrzymywanie środowiska anabolicznego. Jednym słowem musi cały czas coś trawic,czyli odpada system trzech posiłków dziennie. Nalezy przejśc na system jedzenia conajmniej 6 razy dziennie (w przypadku osób którym nie chce sie liczyc kalorii za każdym razem jemy do syta)
Sprawa trzecia: jako że nie chcemy nabawic sie oponki na brzuchu w większości posiłków jemy białka.Węglowodany dodajemy do każdego posiłku w małych ilościach (oprócz sniadania,posiłku potreningowego-do tych posiłków dodajemy duzo węglowodanów złorzonych np.ryż paraboiled; i ostatniego posiłku w dniu-do niego nie dodajemy żadnych węglowodanów,powinien składac sie z samego białka wolnoprzyswajalnego np.chódego twarogu)
a teraz sprawa najważniejsza mianowicie z kąd czerpac białka.węglowodany i tłuszcze ?
źródła białka:
-tuńczyk
-filety z kurczaka i chude mięso
-jajka (najlepiej przyswajalne białko)
-chóde twarogi
-soja
źródła węglowodanów:
-ryż paraboiled/ciemny
-pieczywo razowe
-makarony
-miód
żródła tłuszczy:
-oliwa z oliwek
-tłuste ryby
z tych produktów powinna w większości składac sie nasza "dieta".
ps.sory za ewentualne błędy ortograficzne :)
po pierwsze: aby nasze mięśnie rosły potrzeba im nadwyżki kalorycznej ze składników odżywczych potrzebnych do budowania mięśni.Czyli:białka,węglowodanów i tłuszczy
Sprawa druga: organizm musi miec przez cały czas energie na regeneracje i utrzymywanie środowiska anabolicznego. Jednym słowem musi cały czas coś trawic,czyli odpada system trzech posiłków dziennie. Nalezy przejśc na system jedzenia conajmniej 6 razy dziennie (w przypadku osób którym nie chce sie liczyc kalorii za każdym razem jemy do syta)
Sprawa trzecia: jako że nie chcemy nabawic sie oponki na brzuchu w większości posiłków jemy białka.Węglowodany dodajemy do każdego posiłku w małych ilościach (oprócz sniadania,posiłku potreningowego-do tych posiłków dodajemy duzo węglowodanów złorzonych np.ryż paraboiled; i ostatniego posiłku w dniu-do niego nie dodajemy żadnych węglowodanów,powinien składac sie z samego białka wolnoprzyswajalnego np.chódego twarogu)
a teraz sprawa najważniejsza mianowicie z kąd czerpac białka.węglowodany i tłuszcze ?
źródła białka:
-tuńczyk
-filety z kurczaka i chude mięso
-jajka (najlepiej przyswajalne białko)
-chóde twarogi
-soja
źródła węglowodanów:
-ryż paraboiled/ciemny
-pieczywo razowe
-makarony
-miód
żródła tłuszczy:
-oliwa z oliwek
-tłuste ryby
z tych produktów powinna w większości składac sie nasza "dieta".
ps.sory za ewentualne błędy ortograficzne :)