PDA

Zobacz pełną wersję : Tłuszcze trans zakazane w restauracjach w californi

Symu
31-07-08, 14:21
Arnold Schwarzenegger dba o zdrowie wyborców

Arnold Schwarzenegger, który od 2003 roku sprawuje funkcję gubernatora Kalifornii, zakazał na terenie stanu podawania w restauracjach dań zawierających tłuszcze trans.

Są one stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji batoników, chipsów, ciastek, płatków śniadaniowych i margaryny. Powstają podczas procesu utwardzania olejów. Trans-tłuszcze powodują m.in. wzrost złego cholesterolu LDL.

- Kalifornia jest liderem w promowaniu zdrowia, więc z przyjemnością dołączam się do tej tradycji wypowiadając walkę trans-tłuszczom - powiedział polityk.

Ustawa ma wejść w życie 2010 roku. Kalifornia to pierwszy stan, w którym zdecydowano się na ograniczenie spożywania niezdrowych dla organizmu tłuszczy typu trans. Taki zakaz obowiązuje już w Nowym Yorku i Filadelfii.

źródło : www.fit.pl

Symu
31-07-08, 14:21
Jak dla mnie krok w dobrym kierunku tylko ciekaw jestem jak ustawa sprawdza się w życiu.

HerQleSZMC
31-07-08, 15:24
Może i krok dobry ale czy to sie napewno przyjmie??? I tak pewnie większość restauracji dalej tak samo będzie przygotowywała posiłki:P

Symu
31-07-08, 16:04
No własnie w tym sęk czy ktos będzie tego przestrzegał ale podejrzewam że odpowiednie kary mogłyby coś zdziałac. Bo tłuszcze trans co by nie mówić są aktualnie dość duzym zagrożeniem ja praktycznie ich unikam, ale wiadomo czasem na cos się skuszę ale jestem tego świdom podczas gdy świadomość naszego społeczeństwa nt. odzywiania jest poniżej dna. Już teraz widać że dzieciaki są coraz grubsze i mówię tu o tych poniżej 10 lat, które rodzice wysyłaja do mcdonalda a w domu pasa batonami i chipsami czesto dlatego ze dziecku poprostu nie da sie odmowic.

Jednak ograniczenie tych tłuszczów w pożywieniu to tylko kwestia dobrej woli takich siecie jak McDonald które już nad tym pracują.

terrorsiejem
31-07-08, 16:48
powinno tak byc na całym świecie.

47
31-07-08, 20:04
no jak widze niektore tlusciochy to mi zal myslec co bedzie jak beda mieli 20 lat. najgorzej ze skurwielom nie chce sie nawet biegac :Dhm nie sadzilem ze to jest grozne dla zdrowia szczerze a nigdy nie grublem od chipsow :)

HerQleSZMC
31-07-08, 20:25
Niestety ja też nigdy nie grubłem od czipsów ani nie umarłem po fast foodzie ale wiem że to niezdrowe;D

Symu
31-07-08, 22:05
dobra ale nie chodzi o samo grubnięcie, tłuszcze trans mają też dużo większy wpływ na zwiększenie cholesterolu LDL (tego złego ) niż np. tłuszcze nasycone, co za tym idzie tez na układ krwionośny, serce. Co moim zdaniem jest dość istotne dla dorastających dzieci (rzutuje na cały ich rozwój) i osób starszych

Co do tycia to przeprowadzono kiedyś badanie na zwierzętach ( z reszta nie jedne). Były 2 grupy ktore przez rok były na diecie o dodatnim bilansie kcal. Obydwie grupy otrzymywały tyle samo kcal, a ich diety rózniły się tylko tym że jedna grupa miała w diecie więcej tłuszczy nasyconych, a druga trans. Grupa trans po roku przybrała 8% tłuszczu w stosunku do masy ciała, a grupa z tl. nasyconymi około 2%.

Ja tez nie tyłem od fast foodów a jadłem praktycznie co drugi dzien (zanim zaczelem interesowć się odzywianiem) i wiem że bardzo negatywnie oddziaływało to na moje samopoczucie z czego nei zdawałem sobie sprawy.

47
01-08-08, 09:01
ja tam uwielbiam czasami hamburgera zjesc ;]http://psdblog.worldbank.org/photos/uncategorized/2007/04/16/hamburger.jpg
mniam :D

Symu
01-08-08, 16:12
czasami ja tez bigmaca sobie zjem ale chodzi mi bardziej o to żeby te tłuszcze nie były w dużej ilości stałym składnikiem diety jak to ma czesto miejsce u dzieci które nalogowo jedza chipsy.

kasia miła
02-02-11, 14:59
Ja tez lubię nieraz zjeść hamburgera:) ale jednak wykwintne restauracje nie powinny serwować beztłuszczowe dania. A w Polsce już takie coś zaczyna wchodzić w obieg:) Znam takie miejsce...........................tak spotkałem się z tego typu gotowaniem :)

fallenursus
02-02-11, 15:06
reklama.

KowalX
02-02-11, 15:21
Ja tez lubię nieraz zjeść hamburgera:) ale jednak wykwintne restauracje nie powinny serwować beztłuszczowe dania. A w Polsce już takie coś zaczyna wchodzić w obieg:) Znam takie miejsce...........................tak spotkałem się z tego typu gotowaniem :)

Kasiu to nie forum dla idiotek ,won :P

mateohzp
02-02-11, 22:20

pedzio?

Hermann
04-02-11, 11:45
Kasia od hamburgerów

KowalX
04-02-11, 12:44
pedzio?
Upolowałeś , nie zauważyłem :)

- Kalifornia jest liderem w promowaniu zdrowia, więc z przyjemnością dołączam się do tej tradycji wypowiadając walkę trans-tłuszczom - powiedział polityk.

Czyli nie będzie masła i innych produktów w restauracjach, za to smażone dalej pozostanie :)