Zobacz pełną wersję : Prawie Początkujący potrzebuje Pomocy:)
Witam :)
Pakuje ^^ Sobie od okolo 3 miesiecy . Na starcie wyciskałem lewdo ledwo 60kg ;p a obecnie 75 kg. Waże okolo 80-82 kg. Do tej pory nic nie bralem
Chcialbym zaczac BRaćjakeis Suplementy. Z opowiadan kolegó wywnioskowalem ze najlepszy bylby Mass XXL bo podobno w tym jest wszystko (kreatyna itp )
a Moze jednak Kupic Gajner + Nitrobolon + Kreatyna??
Sam juz nie wiem .Chcialbym aby szybko cos mnei spompowało ... Prosze o doradzenie . Jakie Ustawienie proponujecie (pożadne trzepnięcie)
Zalącz Zdjecie ..obecnie jak wygladam. Musze sie troskze pochwalic.
http://img292.imageshack.us/img292/7995/wa3aziencecl6.jpg
Masz fajny zarys mięśni ale przydała by się masa.Aby ją uzyskać to trzeba ułożyć diete i trening poćwiczyć spokojnie kilka miesięcy.Bez diety odżywki nie działają tak jak na opakowaniu jest napisane z reguły.
Wiadomo dieta i dobry trening to podstawa... jednak spokojnie mozesz sobie kupic gainera/bialko... za kolejne 3 miesiace mozesz sprobowac z kreatyna i shockiem.
no wiadomo ze dieta to podstawa
ale przy diecie co powinienem brac?
Sam Gajner??
a Moze Cos do tego jeszcze?? Nitrobolon lub KReatyna lub Deextroza
Jak ułożysz diete i obliczysz swoje zapotrzebowanie to wtedy będziesz wiedział czym uzupełnić posiłek. Jednego dnia wyjdzie że brakuje ci węgli a następnego możesz mieć za mało białka i wtedy sobie uzupełniasz aby zachować odpowiednie btw i kcal dla ciebie.
A jak ulozyc tą diete?? nigdy tego nei robilem ....moglby mi ktos pomóc ?
Przykladowa , mniej wiecej taka stosuje ja sam.
1. 4 kromki chleba slonecznikowego, 100g sera bialego poltlustego, jogurt naturalny.
2. Platki kukurydziane 100g (same :D jak chrupki :))
3. Serek wiejski + banan
4. Ryz basmati 125 g + 150 g piers kurczaka + lyzeczka oliwy z oliwek (mozna rozlozyc na dwie porcje)
5. 2 kromki chleba slonecznikowego z jajkiem i poledwica sopocka
6. Serek wiejski + 100g sera bialego.
Ty wiecej wazysz wiec zapotrzebowanie bedziesz mial wieksze.
Mozesz jesc wiecej tych produktow , albo dorzucic : tunczyka, makrele wedzona , makaron brazowy, wiecej owocow , itp.
i te 6 punktow to 6 posiłkow w ciagu dnia?
Tak to są poszczególne posiłki w których na bieżąco dostarczasz energie,budulec itd. w odpowiednich ilościach dla ciebie. Na początek wejdź do działu dieta i przejrzyj tematy podklejone,tam są sposoby na ułożenie diety oraz wszystkie info które ci jest potrzebne.Trzeba trochę czasu i załapiesz o co chodzi. Następny krok to dział trening. Jeśli tych działów nie przerobisz to szkoda kasy na suple i odżywki bo efekty mogą być znacznie mniejsze lub ich brak.
terrorsiejem
30-07-08, 22:16
to jest tak :)
wchodzisz na naszym zacnym forum w tematy : trening dieta suplementy i czytasz podklejone tematy.
żeby nie było tak że napisałem tylko tyle to mniej więcej straszcze :) gainer jest uzupełnieniem diety (mass xl też do takich należy) i żeby dawał efekty musisz miec ułorzoną diete co zrobisz po przeczytaniu podwieszonych tematow w dziale dieta. Teraz sprawa najwazniejsza (nie najważniejsza ale tak to nazwijmy) musisz odpowiednio stymulowac swój organizm do zwiększania objętości mięśni . Najlepszym na to sposobem bedzie ułorzenie odpowiedniego do twoich oczekiwac treningu (ułorzysz go czytając tematy podwieszone w dziale trening). Teraz kwestia suplementów. Moim skromnym zdaniem narazie z nich nie korzystaj ale jeśli już sie uparłeś to wystarczy sama kreatyna i oczywiście gainer (gainera nie licze jako suplement ponieważ to jest podstawa (nie zawsze ale bardzo często) budowania masy mięśniowej) a dlaczego ? a no dlatego że twój staż jest zbyt mały i nie chcesz w przyszłości za wczesnie sięgac po doping i musisz zaczynac od najsłabszych suplementów. Jak na początek kreatyna daje bardzo dobre efekty i nie warto brac niczego mocniejszego. stacki zostaw na puzniejsze cykle. Ewentualnie ZMA dla podwyższenia testo i przy okazji lepszego snu co za tym idzie lepszej regeneracji (o tym tez warto poczytac bo to jest podstawa zaraz po diecie i treningu w kulturystyce)
postanowilem kupic taki komplet
gainer MAss XXL 4800g + Kreatyna 400kap.
starczy to na miesiac?? bo nei wiem jak to sie dawkuje??
gainer MAss XXL 4800g + Kreatyna 400kap.
gainer MAss XXL 4800g + Nitrobolon 700g
ktory setup lepszy dla mnei ?
terrorsiejem
31-07-08, 01:01
jak najbardziej pierwszy
jaką dokładnie kretke masz zamiar kupic ? 400 z zasady starczy.
http://allegro.pl/item402810856_expresowa_masa_mass_xxl_48oog_kreaty na_4ookap.html
coś takiego :)
mysle ze do 200zl nie znajde nic lepszego
moze znajde gajnera tanszego ale to przeceiz XXL ? :D
dobry wybór ??? czy co innego byscie proponowali ?? albo cos dokupic jeszcze?
terrorsiejem
31-07-08, 08:20
tej kratyny nie jadlem także nie wypowiem sie na jej temat ale wydaje sie byc dobrze :)
jak na te fundusze jakie posiadasz to bardzo dobry zestaw.Co do massa polecam smak truskawka albo czekolada w pierwszym przypadku smakuje jak koktajl a w drógim po dodaniu odrobiny kakao jak kakao :) bardzo smaczny gainer.
Nie no jak XXL to kozak :D, poczekaj z ta kreta jeszcze z 2 miechy nie ma sie co spieszyc. Uloz diete i wtedy ten gainer bedzie mial sens bo on ma sluzyc jako uzupelnienie jej.
KUBAK dieta z poprzedniej strony moim zdaniem jest mocno do dupy. :P
no to jeszcze musze sobie ułozyc tą diete ;p cieżko bedzie no ale zobaczymy ;p
terrorsiejem
31-07-08, 14:38
acha no tak :) nie powiązałem pewnych faktów :)
moja rada jest taka jak pisałem wcześniej. Najlepiej jak bys narazie sie powstrzymał jeszcze. Po ułorzeniu diety przez długi okres bedziesz widział bardzo ładne efekty i najlepiej pierwszy cykl robic przy pierwszej stagnacji (która dopadnie cie napewno). Ułuż sobie diete kup samego mass xxla a z kreatynką jeszcze poczekaj.
mysle ze raczej nei ma na co czekac...ja nie chce zostac koksem ;p
ja chce pocwiczyc z 3 miesiace a potem przestac ( moze nie calkowicie ) ale na sucho nadal bede sobie rekreacyjnie chodzic na silownie
moj kolega ta k zrobi l w zeszle wakacje.... byłtaki jak ja...moze nawet chudszy... porobił pare pompek wpier**** przy tym gajnera i kreatyne i bardzo przybralna masie podnosi na klate 90 KG (podnosil na poczatku 65)
ja chce podobne efekty ...wiec ta dieta chyba nie jest tak wazna
jak tak czytałęm te diety to sie przeraziłem....
skad ja wezme te wszystkie dania?
wystarczy jesli bede spozywal pokarmy zawierajace duzo bialaka i weglowodanów??
terrorsiejem
31-07-08, 15:06
no tak w twoim przypadku wystarczy jak bedziesz wiedział co jeśc i w jakich porach. Poprostu jedz według ustalonych zasad te produkty jakich twój organizm bedzie potrzebował i jedz do syta. Liczenie kalorii sobie odpusc jeśli chcesz cwiczyc tylk ookazyjnie. Nie obraź sie ale jeśli nie masz zamiaru dalej cwiczyc to idiotyzmem jest suplementacja czym kolwiek ponieważ o ile da ci cokolwiek to masa spadnie szybciej niż ją nabierzesz. Gainer od bidy... jedyną obawą jest to że pujdzie ci w opone (ponieważ gainery tak lubią ) Ważne jest to żebys przestał jeśc 3 razy dziennie i przeszedł na 6 posiłków (conajmniej).Acha i jeśli chodzi o diete to to jest podstawa tego sportu. Od najmłodszych lat rodzice nam wpajają że cwicz dużo to bedziesz taki jak ten pan w telewizji. A rzeczywistośc jest inna :) powinni mówic jedz duzo to bedziesz jak ten pan w telewizji :) samymi cwiczeniami to możesz jedynie sie skatabolizowac.
mysle jednak ze troszke przesadzasz;p
to moze w moim przyadku bedzie lepiej jak pobiore samą kreatyne?? na szybszy przysrots masy i siły? dobije do tych 90-100 i odloze kreatyne .
potem bede cwiczyc reakreacjnie 1-2 razy w tygodniu
terrorsiejem
31-07-08, 15:22
nie przesadzam tylko mówie drastyczną prawde dla początkujących :)
oj zrobic 8-18 kg to jest duzo pracy,chyba że nie zalerzy ci na czystej masie mięśniowej. Nie wiem swoje zdanie wyraziłem doradziłem Ci a co z tym zrobisz to zalerzy od Ciebie :) Lepiej kreatyna niż kox :)
wiesz...ja chce zastosowac typowy zestaw "plażowy" (klatka +Biceps+ krata)
moj kolega poradził mi tak:
wpieprzaj duzo chudego mięsa + batony+banany+jogurty
na siłowni klatka+ biceps + brzucho+ ewentualnei w przerwach barki
kreatyna (wystarczy) ewentualnie gajner jakbys nie mial czasu jeść
co o takim planie myslisz?
terrorsiejem
31-07-08, 15:41
heh :) no ciężko mi powiedziec jako że jestem obiektywny to powiem że ja bym go nie stosował :) wpieprzaj duzo tuńczyka przed snem zawsze chódy twaróg mięso.Staraj sie przy każdym posilku jesc białko i staraj sie żeby było ono z różnych źródeł. Do sniadania i posilku potreningowego dodawaj dużą ilośc węglo złorzonych np.ryż paraboiled. Unikaj batonów i jogurtów. No ewentualnie baton zaraz po treningu dla odzyskania części straconej energi. Jogórty sa robione z surowców bardzo słabych jakościowo i dlatego sie ich unika. Ogólnie na dłuższą mete taki plan cwiczen nie ma sensu ale no cóż :) pomysl nad treningiem ogólnorozwojowym ponieważ osobiście nie widze szczególnej potrzeby dzielenia go. Robienie wybranych parti mięśni jest bez sensu z tego powodu że wszystkie mięśnie należą do jednego organizmu i musisz stymulowac ich jak najwięcej żeby twój organizm wysyłał do mięśni sygnały zachęcające je do rośnięcia-tworzył środowisko anaboliczne.
Myślę że jakbyś miał idealną genetykę to spokojnie na swoim planie zrobisz dobre miecho, a że podejrzewam że jej nie masz jak większość ludzi to się zatłuścisz.
Do tego od robienia zestawu plażowego dla mnie ludzie wygladaja jak karykatury, duza klata i brak plecow.
ok wielkie dzieki Soga masz :)
a moze jeszcze pomoglby mi z treningiem ??
moja propozycja jest taka
kolega mi tak doradzł:
poniedzialek Klata + BRzuch
3 serio po 9 powtorzen sztangą
4 serie po 8 powtórzen rozpietki hantlami
4 serie po 12 powtorzen (brzuszki)
Środa Biceps + TRiceps
3 serie po 9 powtorzen Hantlą (biceps)
4 serie po 8 powtorzen (franc)
a w piatek na Plecy Co ?
terrorsiejem
31-07-08, 16:40
teraz sie nabawisz dysproporcji między górą ciała a dolem a w najgorszym przypadku kontuzji kręgosłupa. Ale jak juz sie upierasz to dodaj jeszcze wyciskanie skosem w dół (opcja dla plażowiczów :) ) brzuszki rób 3x max
na biceps dodaj jeszcze jakieś cwiczenia (np.zgięcia ze sztangą,21) i to samo z tricepsem (np.wyciskanie wąskim chwytem,prostowanie z wyciągiem górnym nachwytem)
teraz ważna sprawa - plecy (z racji o to że dbasz o swój kochany kręgosłup)
proponuje podciąganie sie szerokim chwytem 3xmax
wiosłowanie sztangą
wiosłowanie hantlą
i jakieś cwiczenie na prostownik grzbietu jakie to zalerzy od sprzętu jakim dysponujesz (odradzam martwy ciąg masz za małe doświadczenie na to cwiczenie)
moj ojciec jest wlascicielem siłowni w moim miescie ;p
dzieki wszystkim :) dam sobie rade juz :)
pozdro ;p
w pazdzieniku zamieszzce foto z rezultatami ;p
terrorsiejem
31-07-08, 17:06
czekamy :)