PDA

Zobacz pełną wersję : Indeks Glikemiczny [ IG ]



007
23-07-08, 23:29
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.


Tabela indeksów glikemicznych

Indeks Glikemiczny - zakresy wartości

Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej

Produkt Indeks Glikemiczny
Ananas 59
Arbuz 75
Banan 59
Banany dojrzałe 72
Baton Mars 65
Baton Twix 44
Biszkopt 46
Brzoskwinie 29
Brzoskwinie z puszki w syropie 52
Budyń 43
Buraki 65
Cebula 15
Chipsy 90
Chleb - Pieczywo francuskie 95
Chleb biały 95
Chleb pełnoziarnisty żytni 58
Chleb pszenny 85
Chleb pumpernikiel 40
Chleb żytni na zakwasie 55
Chrupki kukurydziane 63
Chrupki pszenne 70
Ciasto francuskie 59
Coca Cola 63
Cukier rafinowany 68
Czekolada biała 44
Czekolada gorzka 22
Czekolada mleczna 49
Czereśnie 22
Czosnek 15
Daktyle suszone 103
Dynia 75
Fanta 68
Fasola biała 40
Fasola biała, ugotowana 33
Fasola czarna 30
Fasola płaskostrąkowa 46
Fasola szparagowa 71
Figi suszone 35
Fruktoza 20
Frytki 95
Glukoza 100
Grejpfrut 25
Groch gotowany 22
Groszek zielony 45
Groszek zielony z puszki 61
Gruszki 42
Herbatniki 57
Jabłka 38
Jabłka suszone 29
Jogurt owocowy 36
Jogurt 0% tłuszczu 27
Jogurt czysty bez cukru 15
Jogurt naturalny 36
Kasza gryczana ugotowana 54
Kasza jaglana, ugotowana 71
Kasza manna 58
Kiełki fasoli Mung 25
Kiwi 52
Kleik ryżowy 90
Knedle ziemniaczane 52
Kukurydza słodka 53
Kukurydza z puszki 55
Kus kus gotowany 65
Laktoza 46
Lody z pełnego mleka 61
Maltoza 110
Makaron 65
Mango 55
Marchewka długo gotowana 85
Marchewka świeża 30
Mąka kukurydziana 70
Melon 65
Miód 87
Mleko odtłuszczone 32
Mleko pełne 3% tłuszczu 27
Mleko słodzone, zagęszczone 61
Mleko zsiadłe 32
Morele suszone 30
Morele świeże 15
Nutella 33
Orzechy 22
Orzeszki ziemne, solone, prażone 14
Otręby owsiane 55
Płatki kukurydziane 84
Płatki owsiane błyskawiczne 85
Płatki ryżowe 80
Pomarańcza 44
Pomidory 15
Popcorn 72
Proso 70
Rodzynki 64
Ryba 38
Ryż Basmati gotowany 60
Ryż biały gotowany 70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Ryż długoziarnisty gotowany 56
Rzepa 72
Soczewica z puszki 44
Soczewica zielona gotowana 30
Soja 14
Soja z puszki 18
Sok ananasowy 46
Sok grejfrutowy 48
Sok jabłkowy 40
Sok pomarańczowy 52
Sok pomidorowy bez cukru 38
Sok z marchwi świeży 43
Śliwki 30
Truskawki 40
Winogrona 46
Wiśnie 25
Ziarna całe pszenicy 41
Ziarna całe żyta 34
Ziarno jęczmienia 25
Ziarno kukurydzy 69
Ziemniaki gotowane 95
Ziemniaki młode 57
Ziemniaki pieczone 85
Ziemniaki puree 90


Ciekawostki

Indeks glikemiczny produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób. Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, które mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi. Aby indeks glikemiczny spożywanych produktów nie był duży musimy wziąć pod uwagę następujące aspekty:

* błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni,

* formę produktu - czy jest zmielony lub w inny sposób przetworzony czy występują w nim pełne ziarna lub włókna,

* stopień przygotowania lub ugotowania - co pozwala na zbadanie zawartości skrobi,

* obecność fruktozy i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny),

* czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na wydzielanie glukozy do krwi - im szybciej jesz, tym jest ono szybsze,

* produkty bogate w tłuszcze, o niskim indeksie glikemicznym mogą być błędnie zakwalifikowane, bo tłuszcze i białko spowalniają opróżnianie żołądka, a tym samym i szybkość trawienia w jelicie cienkim. A zatem ich indeks glikemiczny może być relatywnie niższy niż produktów zawierających mniej tłuszczów.

Autorem tekstu jest : http://forum-kulturystyka.pl/index.php?showuser=2

pw
24-07-08, 20:51
Experto nie jest autorem.
Błędy są np:
czas spożywania - jak połkniesz kawałek i nie rozwalisz go mechanicznie (zębami) to enzymy będa miał trudniejszy dostęp do skłądników odżywczych.
Akurat to mi się rzuciło w oko jak pisałem odpowiedź, artykułu mi się nie chce czytać ale pewnie coś by się znalazło jeszcze.
Temperatura wpływa na ig - retrogradacja i żelatynizacja

007
24-07-08, 21:16
Więc Eksperto go tylko podkleił ?

Chciałem aby coś było o IG + jakaś skromna tabelka.

retrogradacja i żelatynizacja - nie mam pojęcia co to jest i musze sobie przestudiować.

pw
24-07-08, 22:26
Tak. Dla zielonych to będzie bardzo dobre.

007
24-07-08, 22:41
Mam nadzieje że się przyda,sam po sobie wiem że kiedyś nie zwracałem uwagi na IG bo nie miałem o tym pojęcia a jak się dowiedziałem to wszystko się obróciło o 180 stopni jeśli chodzi o jakość diety.Pozdro

pw
25-07-08, 12:19
Patrzcie też na ŁG - Ładunek Glikemiczny

ciaastek91
26-07-08, 01:05
mhm wiec mam rozumiec, ze jezeli np rano na czczo zjem jakies wegle o wysokim ig, to wyrzut insuliny spowoduje hipoglikemie, ktora to z kolei obudzi we mnie glod?

007
26-07-08, 07:01
Dzięki pw ! Drąże temat dodatkowymi informacjami pochodzącymi z Wikipedi


Indeks glikemiczny, wskaźnik glikemiczny (ang. (http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_angielski) glycemic index, GI) - klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy (http://pl.wikipedia.org/wiki/Glukoza) we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu (glikemia poposiłkowa).
Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia (http://pl.wikipedia.org/wiki/St%C4%99%C5%BCenie) glukozy (http://pl.wikipedia.org/wiki/Glukoza) we krwi (http://pl.wikipedia.org/wiki/Krew) po spożyciu przez reprezentatywną statystycznie próbkę ludzi porcję produktu zawierającą 50 gramów (http://pl.wikipedia.org/wiki/Gram) przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%).
http://upload.wikimedia.org/math/a/0/0/a003c4c2b1f0733265bfa57d35d01f1d.png Aby wyznaczyć indeks glikemiczny, należy podać produkt w ilości zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów grupie osób kontrolnych. Następnie przez dwie godziny, co 15 minut dokonuje się badania poziomu cukru we krwi. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów (http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glowodan), ponieważ tłuszcze (http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82uszcze) i białka (http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ko) nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Indeks glikemiczny może być używany do planowania diety odchudzającej (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_odchudzaj%C4%85ca), jednak w przeciwieństwie do takich współczynników jak ilość kalorii czy zawartość tłuszczu różni się znacznie w podobnych produktach (np. różnych odmianach ryżu) i podlega ogromnym zmianom w procesie obróbki, a więc jest trudny w stosowaniu.
Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek.
Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu (http://pl.wikipedia.org/wiki/Hormon) insuliny (http://pl.wikipedia.org/wiki/Insulina). Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60. Różne źródła podają różne wartości IG w zależności od warunków badań testowych.
Spożywając posiłek zawierający różne produkty zwierające węglowodany należy obliczyć wypadkowy indeks glikemiczny posiłku. W tym celu należy zsumować węglowodany zawarte w poszczególnych produktach. Następnie obliczyć procentowy udział węglowodanów z tych produktów w węglowodanach całego posiłku. Potem pomnożyć te udziały odpowiednio przez indeksy glikemiczne poszczególnych produktów. Sumując otrzymane iloczyny obliczymy indeks glikemiczny posiłku.
Od lat 80. popularne są na całym świecie diety niskoglikemiczne. Ich odmianą szczególnie znaną w Europie i w Polsce jest Metoda Montignaca (http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Montignaca).


Ładunek glikemiczny (ang. glycemic load) (ŁG) to sposób oceny zawartości węglowodanów (http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glowodany) w pożywieniu. Opiera się na dwóch zmiennych: wartości indeksu glikemicznego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Indeks_glikemiczny) (IG) oraz rozmiarze standardowej porcji.
Przydatność ładunku glikemicznego w planowaniu diety (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta) opiera się na założeniu, że produkty o wysokim IG spożywane w małych ilościach dają taki same efekt w wyrzucie insuliny (http://pl.wikipedia.org/wiki/Insulina) do krwi, jak produkty o niskim IG, za to spożywane w dużych ilościach. Różne produkty mają różną zawartość węglowodanów, na przykład stanowią one 50% bułki, ale tylko 25% ryżu. Również gotowana marchewka, którą odrzucał np. twórca Metody Montignaca (http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Montignaca) mimo dosyć wysokiego IG nie powoduje dużego wyrzutu insuliny do krwi, bowiem zawiera tylko 7% węglowodanów.
Ładunek glikemiczny dla pojedynczej porcji pożywienia można obliczyć wg wzoru:
http://upload.wikimedia.org/math/b/1/b/b1b803ef445dea5b1bb7ae03c5cdc1f1.png
gdzie:


W - ilość węglowodanów w danej porcji (w gramach)
IG - indeks glikemiczny
LG(ŁG) - ładunek glikemiczny

Przykłady:


100 gramowy plasterek arbuza z wysokim IG=72 zawiera tylko 5 gramów węglowodanów, gdyż w większości składa sie z wody. Stąd rachunek 5*(72/100)=3,6. Ładunek glikemiczny jest więc niewielki.
podobnie - 100 gramowa porcja makaronu ryżowego (IG=40) zawiera 22 gramy węglowodanów, a wiec ŁG wynosi 8,8 - czyli ponad dwa razy więcej niż w przypadku arbuza, mimo niższego IG.

źródło : http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna

sts
26-07-08, 12:53
Dzięki przyda się .

pw
26-07-08, 18:15
ciastek teoretycznie tak, jednak rano i po treningu możesz jeść ww o dużym ig i nie będzie z tym problemu.
007 jak coś to pytaj/pisz

ciaastek91
26-07-08, 19:40
ja nie mam problemu z wysokim ig, raczej nie odklada mi sie tluszcz, ale mam problem z apetytem :]

007
26-07-08, 20:57
pw ja mam problem z fazą ładowania węglami w diecie TKD,dokładnie nie wiem jakie źródła węgli , w jakich ilościach i o jakich porach najlepiej zastosować.(wiem jak to robić ale na pewno ktoś wie lepiej)

Moje wymiary klatka 119 cm, udo 65 cm, łydka 41 cm pas 98 cm ,ramie 43,wiek 26L , i wzrost 182,5cm do grudnia biłem mase i siłe jak osiołek nie zwracając uwagi na jakość mięśni i uzbierało się 114 kg.Od grudnia zacząłem dbać o jakość mięśni i stopniowo likwiduje tłuszczyk,powoli zjechałem do 97kg i teraz chcę budować bardziej rozsądnie.

TazeR
26-07-08, 22:27
Ciaastek moj kolega po ciezkiej chorobie schudł 20kg i wazyl 60gkg przy 190cm wzrostu nie chcialo mu sie w ogole jest i tyle... wiem ze kupil syrop sobie jakis na apetyt i na samym poczatku przytyl 15 kg w 3 tygodnie az dobil do 110kg i wygladal jak poczek xD oczywiscie Tobie tego syropu nie polecam ale taka ciekawostke napisalem :]

ciaastek91
27-07-08, 00:07
pewnie chodzi o megace. znam ;]
ale w tym temacie o tym nie piszmy, niech lepiej mod usunie te posty.

pw
27-07-08, 10:48
007 nie którzy jedzą nawet snikersy jeśli mają pod ręką (sławny Marek c.) jak sa na ładowaniu. Posiłki jesz częściej - nawet co 2 godzinki. W każdym węgle, ig i tak się normuje, jeżeli będziesz dawał duże ilości warzyw czy zmieszasz te o wysokim i niskim ig. Np. płatki owsiane zalane glukozą.

007
27-07-08, 21:52
Mniej więcej do tej pory robiłem tak ,ładowanie - posiłki wychodzą mi średnio co cztery godziny ( jem wszystko na co mam ochote ) oczywiście bez przesady. Ładowanie robie dwa razy w tygodniu zawsze w ten dzień co robie nogi i plecy , bo jak w te dni jestem bez węgli to słabo mi po wykonaniu serii drążka, MC i przysiadu.Teraz postaram sie wysokie węgle dać częściej w mniejszych ilościach,tak jak piszesz.

W inne dni treningowe i nie treningowe wysokie węgle daje rano ,w trakcie treningu i po treningu.W ilościach np.20-30g miodu,baton. Czy tu jest coś do zmiany ?

pw
28-07-08, 01:42
Na ładowania dawaj nie więcej niż 50g fruktozy (czyli z owocami ostrożnie, z sacharozą ostrożnie - 50g fruktozy na 100g sacharozy).

007
29-07-08, 19:03
ok.Dzięki. Mam takie pytanie.

Jak jestem w ketozie kilka dni i dobrze się czuje to czy robić wtedy ładowanie po tych kilku dniach czy ciągnąć dalej ?Z tego co wiem to zbyt długi czas przebywania w ketozie ma negatywne skutki ale niektórzy ciągną po dziesięć dni bez ładowania i też mają tak jak ja że się dobrze czują. Wysiłek mam bardzo duży na codzień w pracy,treningi wchodzą laitowo oprócz tych ćwiczeń na duże partie tak jak pisałem wcześniej.Nie wiem co zrobić,czy trzymać się sztywnych zasad lub kombinować ?

pw
01-08-08, 19:16
Prawdę mówiąc na tkc/ckd/ud2/ketozie itd. za barzdo się nie znam.
Spróbuj kombinować, poznawaj wpływ różnych czynników na Twój organizm. Będziesz wiedział an przyszłość jak działać oraz czego możesz się spodziewać.
Co do pytania, niestety nie potrafię odpowiedzieć. Zawsze temat ketozy był mi obcy.

007
01-08-08, 19:36
Ok.Dzieki, poznaje,kombinuje,ucze się i wyciągam wnioski :D he he Jak dobrze zakombinuje to mi kiszki wykręci Pozdro

pw
02-08-08, 00:31
hehe
Wiem, że nie którzy ketozę trzymają po pół roku. O ketozie na zagranicznych stronach poczytać możesz.