Zobacz pełną wersję : zerwana torebka stawowa
Tydzien temu w czwartek gralem w piłke i zerwalem sobie torebke stawowa w kostce. Lekarz wlozyl mi ja w gips na tydzien (bo wiecej sie nie zgodzilem:P)...
I teraz czuje że scięgno achillesa mi się tak jakby kurczy:/...jak prostuje noge to mnie strasznie boli...
Znacie jakieś ćwiczenia rehabilitacyjne na kostkę po zdjęciu gipsu?
A może mieliście ten sam problem co ja?
To normalne uczucie że się kurczy. Miałem ten problem. Uczucie może Ci towarzyszyć nawet rok czasu i może więcej - to zależy jak będziesz dbał o nogę. Masowanie i maści rozgrzewające. Musisz nosić ucisk na kostce w dzień a na noc zostawiać swobodną i smarować maścią. Rozciągaj nogę nawet gdy boli bo później możesz mieć problemy. Po zerwaniu torebki stawowej muszą się pozrastać ścięgna więc rehabilitacja domowa wskazana codziennie. Dobry sposób to podkładanie nogi pod ciepłą wodę i masowanie jej.
A co oprocz rozciagania sciegna achillesa moge rozciągaac? W jaki sposob rozciagac kostke?
VegetaSSJ3
23-07-08, 20:34
Rozciaganie sciegna schillesa robi sie poprostu tak ze ruszasz stopa w dół i do góry tylko ze do granicy bolu jesli cie boli bardzo to najpierw rozgrzej sobie stope w dobrze goracej wodzie ok 10 min i mozesz tez do tej wody wsypac sol iwonicka lub bochenska szybciej sie zregeneruje stopa a sol kupisz w aptece za ok 6 zl pozdro
wiem jak sie rozciaga sciegno achillesa;]...pytam sie w jaki inny sposob moge rozciagac kostke?
VegetaSSJ3
24-07-08, 08:59
Innym sposobem mozesz to zrobic tak zestajesz na place i wracasz do pozycji wyjsciowej tak jakbys cw podudzia mozesz tez skrecac stopa na boki ale najlepsze rozciagnie to jest opuszczanie stopy w dol i do gory
ale nie nadciągnąłeś kostki tylko ścięgna!
Sposobów jest dużo tak jak chłopaki już pisali - wspięcia na palcach, masaż, rozciąganie , maści rozgrzewające itd.
zapisz sie na terapuls
szybciej zregenerujesz to miejsce
no to panowie zdjeli mi gips...lekarz przepisal lioton 1000, skierowanie na laser, pole magnetyczne i wirujące. A do tego orteza na kostkę...za 350zl...pojebalo ludzi:/
Ja mialem matrwice kolan i przypisali mi to samo i ch... pomoglo ;] lasery ultra dzwieki zele nie zele i ch.. muje dzikie weze a martwice jak mialem tak mam do tej pory tylko ze nie gram juz w pile ;]