Zobacz pełną wersję : ból w nadgarsku
Chciałbym prosić o pomoc co robicie lub jakie macie rady na ból w nadgarstku ( kiedyś na to mówili że ręka się rozwiodła :P ) ??
Jakiś fastum gel i bandaż elastyczny powinien wystarczyć :]
Na pewno przed każdym cwiczeniem rozgrzej nadgarstki i załuz opaske uciskowa.Mnie też bolą nadgarstki ale w normie:))A do wyciskanie stosuje opaske
Jaki masz staz?
Jesli zaczynasz cwiczyc to powinienej unikac opasek i sciskaczy na nadgarstki i kolana, czy inne stawy. W rozgrzewce pdrzedtreningowej musza sie znalesc nadgarstki i przedramie. Angazujesz te partie w kazdym cwiczeniu, nawet przenoszac ciezar na maszyne lub nakladajac na sztange mozna nabawic sie kontuzji. Najrozsadniej jak nie jestes na cyklu zmiejszyc ciezar na hantlach i sztandze i przykladac sie do rozgrzewki nadgarstkow. Stosowanie sciagaczy spowoduje oslabienie nadgarstkow. Chyba ze wycikasz powyzej 150 kg, wtedy to inna para kaloszy.
VegetaSSJ3
22-07-08, 18:18
Najlepszym rozwiazaniem bedzie usztywnic bandazem elastycznym nadgarstek na pare dni
a na treningach tez bym ci radzil cw w bandazach przez dluzszy czas
Nawet jeśli będziesz stosował bandaże i maści rozgrzewające to zobaczysz, że podczas przerwy kilkudniowej lub dłuższej od siłowni zaczną Cię boleć nadgarstki w różnych sytuacjach. Póki będą naprężane podczas ćwiczeń, rozgrzewane lub ściskane będzie Ci się wydawało że jest ok. Może być też tak, że spadnie Ci ciężar na twarz podczas robienia klatki. To by było najgorsze z tych opcji. Ja zrobiłem 3 dniowy odpoczynek kiedy zaczął mnie bolec nadgarstek. Te 3 dni przechodziłem w bandażu i smarowałem maścią rozgrzewającą. Nie obciążałem ręki i uważałem na nią szczególnie. Po 3 dniach poszedłem na siłke bo nie bolało i tak jest do dzisiaj. Pamiętaj że ścięgna pracują, kości są obciążane a co za tym idzie chrząstki - muszą stary odpocząć - innej rady nie ma :/