Zobacz pełną wersję : Nadwyrezenie
Kiedy czuje ze podczas treningu nadwyrezylem bark to co zrobic? Przylozyc kostke lodu czy cus? Straszny bol dzis poczulem, eh, za duzy ciezar :/
Z barkiem bardzo łatwo o kontuzje
Przyczyna - prawdopodobnie nie rozgrzałeś dobrze mięśni i stawów a zacząłeś walczyć z dużym ciężarem
rada - odpoczynek minimum 10 dni w zależności od stopnia urazu ponieważ może się odnowić
Bylo rozciaganie i seria rozgrzewkowa. 10 dni przerwy od wszystkich cwiczen czy tylko na bark ?
całą obręcz barkowa nie ćwicz przez 10 dni to tak szacunkowo z moich doświadczeń i wyciskanie na klatę sobie zluzuj na mniejsze ciężary ponieważ bark też asekuruje klatkę. Jak wrócisz do ćwiczeń barku to zacznij delikatnie.
musiales wziasc za duzy ciezar , smaruj jakas mascia np ben gayem , szybciej dojdziesz do pelnej sprawnosci, przed treningiem barkow tez mozesz posmarowac jakas mascia rozgrzewajaca
z barkiem łatwo o kontuzje i jak sie jej nabawisz długo bedziesz musiał leczyc, wiec lepiej rozgrzewaj sie dobrze nie rob cwiczen typu wyciskanie z za glowy.. jak robisz bark to tylko małym ciezarem.
to jakie cwiczenie mi polecasz na bark? wlasnie zalezy mi na rozwoju barkow dlatego robilem wyciskanie zza glowy
Widzę Piterr, że zadajesz dużo pytań, które były poruszane już wiele razy na forum. Staraj się używać opcji "szukaj", ale nie zniechęcaj się do zadawania "nowych!" pytań:)
spróbuj jakiejś maści rozgrzewającej powinno pomóc a przed treningiem porządna rozgrzewka a przez te 10 dni nie ćwicz barów i nie rób żadnych wyciskań na klate.
Kolega "Toma" wszystkich chce rozgrzewać...nie wiem ile masz stażu na siłowni, ale musisz wiedzieć że mięśnie nie zawsze lubią ciepło. Warto o tym czytać, nawet dla własnego i cudzego bezpieczeństwa.
nie rob cwiczen typu wyciskanie z za glowy.. jak robisz bark to tylko małym ciezarem.Czy zdecydowanie polecacie mi odrzucic to cwiczenie po przerwie?
Blackphoenix
23-07-08, 15:08
A ja dołączę moje pytanie do tego tematu, 2 tyg. temu na takiej maszynie do ćwiczenia łydek ( na barkach opiera sie takie cos i podnosi sie ) i chyba wtedy wziełem za duży ciężar i wtedy czułem przez kilka dni ból pod prawą łopatką. Wyjechałem nad jeziorko więc miałem tydzien odpoczynku od siłowni, ale grając tam w mecza siatkówki znowu poczułem ten ból ktory trwał kolejne 2-3 dni. W poniedziałek znowu na tej maszynie cwiczyłem , nie brałem duzego ciezaru i ból powrocil znowu, przy mocnym wdechu też czuje. Co to może być ? Nadwyrężenie ?
nikt nie wie jakim cwiczeniem moge zastapic wyciskanie zza glowy?