PDA

Zobacz pełną wersję : Ból w dolnej części kręgosłupa !

Wariat90
14-07-08, 21:55
Siemka, moj problem polega na strasznym bolu kregoslupa w odcinku ledzwiowym...cwiczylem okolo roku i bol towarzyszy mi od jakis 3-4 miesiecy nawet gdy dluzej siedze stoje cokolwiek podniose...bol jest straszny i nie do zniesienia a chcialbym znow wrocic na silownie, mozecie mi cos poradzic ? czy to dyskwalifikuje mnie z silowni na dluzszy czas ? lekarz powiedzial mi ze wszystko jest OK i to problemy z rosnieciem ale jakos w to nie wierze bo kurde bol jest zbyt intensywny a nie wiem nawet czy ja jeszcze rosne :| Prosze o pomoc jesli potraficie takowej udzielic :)

007
14-07-08, 22:11
żeby udzielić ci pomocy to trzeba cie zbadać i przeprowadzić wywiad.

Jak wyglądasz,jak się odżywiasz,jak trenujesz,ile masz lat,twoja waga,wzrost i dużo takich innych. Może to przetrenowanie prostowników a może rwa kulszowa a może coś innego.

pl69
14-07-08, 22:43
moze klopoty z dyskiem>? udaj sie do lekarza - jedyne sluszne wyjscie

Wariat90
15-07-08, 17:02
Lekarz pierwszego kontaktu tak pieprzy ze zal mi go, na gastroskopie chcial mnie skierowac a moj bol to plecy...znacie jakies dobrą klinike, osrodek gdzie zrobiliby takie badania kregoslupa ?

vlk
15-07-08, 19:53
lekarz

dobry lekarz! a nie konowal po skonczonej medycynie. poszukaj moze lekarza w przychodni sportowej

i to jak najszybciej

Wariat90
15-07-08, 20:01
zapisze się do ortopedy, zobacze co on powie...
a czy to jest normalne heh ze jak sie przykladowo wyciągacie do tylu na krzesle (wiecie ock ?) to strzelaja wam po kolei wszystkie kosci w kregoslupie ? bo ja gdy tak zrobie to od gory do dołu leci xD

VegetaSSJ3
15-07-08, 21:27
Podaj swoj wiek wzrost wage : i opisz ten bol gdzie jest umiejscowiony gdzie promieniuje i kiedy boli i w jakiej pozycji ci jest najlepiej chodzi mi w jakiej pozycji cie nie boli
Pytanie mam jeszcze czy miales przeswietlony odcinek ledzwiowy jesli nie to nie marnuj czasu tylko lec przeswietlic pozdrawiam

Wariat90
15-07-08, 21:38
18 lat, 180cm, 61kg.
bol jest w odcinku ledzwiowym kregoslupa, boli mnie wlascwie hmm caly czas, gdy stoje dlugo to potem kroku prawie ze nie moge dac, jak dlugo siedze to ledwo wstane. A kiedy nie boli ? nie zaobserwowalem takich sytuacji, boli mniej lub bardziej.
nie, nie mialem jeszcze robionego przeswietlenia, musze zrobic.

hans87
15-07-08, 21:51
tez to kiedys mialem... mozesz zrobic badania dla pewnosci. Moim zdaniem ból w odcinku lędzwiowym spowodowany jest zlym podnoszeniem ciezaru z ziemi (robisz koci grzbiet pewnie). Mozliwe tez ze poprostu przetrenowales plecy zle technicznie wykonujac cwiczenia i z zaduzym ciezarem. Ja tak mialem i zrobilem sobie przerwe od silki na 2.5 miesiaca jak wrocilem to cwiczylem plecy malymi ciezarami i poprawnie technicznie, uzywalem tez w czasie przerwy troche masci (fastum, ben gay). Teraz juz moje plecy sie wzmocnily, prostowniki tez i juz nie mam problemu z bólem pleców... a pamietam ze kiedys bolay mnie strasznie. Pozdro :)

Wariat90
15-07-08, 21:55
czyli robić plecy małym obciązeniem ? po ile serii i powtorzen ? zeby juz nic wiecej mi sie nie zwalilo chociaz bardziej bolec to juz chyba nie moze xD

vlk
16-07-08, 09:14
Ja do czasu badania nic bym nie cwiczyl

Kilka dni Cie nie zbawi, ale zaszkodzic moze solidnie

hans87
16-07-08, 14:58
jesli nie chcesz do konca zalatwic sobie pleców zrob sobie przerwe od silki - 2 do 2.5 miecha. W tym czasie oszczędzaj plecy i mozesz chodzic na plywalnie. Wskazane zebyś rano i przed spaniem smarował plecy jakąś maścią rozgrzewającą polecam "Ben Gay". Pozdro

hans87
16-07-08, 15:03
ps. po przerwie jak wznowisz treningi wykonuj cwiczenia cięzarem ktory pozwoli wykonywać Ci je poprawnie technicznie. Wyprostowane plecy to podstawa jak je cwiczysz!

tm7
16-07-08, 15:05
jesli boli cie caly czas to nie jest za dobrze , musisz zrobic badania bo bez wynikow na papierze zaden lekarz ci nie pomoze bo to sa straszne młoty , nie tylko w tej dziedzinie niestety ;/

ziomeczek
16-07-08, 18:44
Zakup sobie pas do cwiczen on Może troszke pomoze:)0

tm7
16-07-08, 19:20
pas dobra rzecz :) , na pewno chroni przed tego typu urazami , ale teraz kiedy juz ma kontuzje to sam pas nie wyleczy :(

Bull1
16-07-08, 19:54
A jak postoisz prosto kilka godzinek boli Cie w tym miejscu ?

Wariat90
16-07-08, 20:09
nom, kilka godzinek...40minut i ustac nie moge ;/

Bull1
16-07-08, 20:20
a jeszcze jedno. To jakas kontuzja myślisz czy tak masz i już. I czy jak zegniesz sie to wystają Ci te kręgi ?

tm7
16-07-08, 20:24
na pewno kontuzja, ktorej sie nabawil lub jakis uraz , przeciez od urodzenia go nie boli, moze mial jakas wade kregoslupa i cwiczenia fizyczne wywolaly ból teraz

Wariat90
16-07-08, 20:26
kontuzja cwiczeniem na silowni bo mam to od paru miesiecy a nie od zawsze, nie nie wystaja mi zadne kregi

tm7
16-07-08, 20:33
1 odpocznij od silowni az do ustopienia bólu
2 poszukaj lekarza ktory jest w stanie stwierdzic co ci dolega i czym jest spowodowany ból
3 kiedy juz bedzie wszystko w pożądeczku kup sobie pas do cwiczeń

Wariat90
16-07-08, 21:13
odpoczywanie az bol nie ustapi to odpoczywanie w nieskonczonosc...odpoczywam juz z 4 miesiace a booooooooooooooli dalej...badania musze zrobic do ortopedy sie zapisac ;/

tm7
16-07-08, 23:28
no to jak cie tak meczy i nudzi to odpoczywanie to sie streszczaj z tymi badaniami i lekarzami bo jak widzisz samo nie przejdzie

*TERRORBLADE*
30-07-08, 21:09
mam tak samo ... znachorka ( patrz medycyna niekonwencjonalna) mnie poskłądała ... ale pracujac fizycznie ból mi wrócił ... niedługo wale do ortopedy ;/

Kubak
30-07-08, 21:18
Ja mialem taki problem z kregoslupem jak duzo siedzialem przy kompie, do dzis jak zarwe jakis deszczowy dzien przed monitorem to potem cierpie wieczorem.
Jednak normalnie jak nie siedze na kompie dlugo to jest wszystko ok.

Wariat90
30-07-08, 21:51
Olać ortopede...
http://www.coms.pl/ tam pełne badanie kregoslupa kosztuje 120zł. sam sie tam musze wybrać.

terrorsiejem
30-07-08, 22:37
i to jest to co lubie :)
ból jest w części centralnej czy bardziej z boku (jak tak to z którego? )
czy ból pojawia sie podczas skłonu czy cały czas
czy wyczówasz że ból dochodzi z kości (w taki sposób jak boli nadwyrężony staw) czy z innego miejsca
czy ból pojawia sie przy ruszaniu głową
czy po zastosowaniu pasa usztywniającego kręgosłup ból przechodz ?
czy robiłeś rentgen odcinka lędzwiowego (jak tak to czy z profilu czy z tyłu)
czy robiłeś rezonans magnetyczny tego samego odcinka
i najwazniejsze czy ból pojawia sie danych dni (konkretniej że jednego dnia boli drógiego nie)

jak odpowiesz na te pytania może uda sie mniej więcej cie nakierowac bo wydaje mi sie że powód jest banalny :)

Wariat90
31-07-08, 01:08
OK juz odpowiadam :-)
1-bol jest posrodku kregoslupa w odcinku ledzwiowym
2-sklon nie sklon bol jest caly czas (chociaz podczas sklonow itd sie nasila)
3-tak wydaje mi sie ze jest to bol kosci, gdy 'wygne' sie do tylu i kosci mi 'chrupna' przynosi mi to pewna ulge
4-nie, ruszanie glowa nie ma nic wspolnego
5-nie stosowalem pasa usztywaniajacego
6-nie, nie robilem rtg
7-nie, nie robilem rezonansu
8- nie, bol jest praktycznie caly czas, nie ma czegos takiego jak konkretne dni.

Jesli dla Ciebie jest to banalne, <brawa> xD mam nadzieje ze uda Ci sie mi pomoc z góry dzieki pzdr :-)

hans87
31-07-08, 01:17
pisalem ci kolego co ci dolega... zle wykonywanie cwiczen na plecy i zle podnoszenie cięzaru z ziemi. tez to mialem i tylko przerwa od silowni az do ustąpienia bólu oraz masci rozgrzewające ci pomogą. tez kiedys to mialem ból byl bardzo silny ale juz sobie z tym problemem poradzilem i jest dobrze. pozdro

terrorsiejem
31-07-08, 01:19
heh no i jesteśmy w d*pie :)
to nie jest to co podejżewałem :(
możliwe że uszkodziłeś nerw kulszowy (jeśli podczas treningu coś w kręgosłupie ci chrupnęło i od tamtego czasu zaczęły sie problemy to jest to możliwe) możliwe jes tteż nadwyrężenie któregoś z mięśnia (szrpnałeś kręgosłupem podczas "skłonu" do ziemi na prostych nogach-takie psełdo rozciągające cwiczenie).
Jedno wiem napewno-twój lekaż jest opieszały :P jesli cie boli i on nic nie widzi powinien skierowac cie na rtg jeśli po rtg nic nie widzi powinien cie wydelegowac na rezonans.
udaj sie do lekaża pierwszego kontaktu po skierowanie do ortopedy bo bez zdjęcia ani rezonansu może ci gó*no powiedziec co sie dzieje z twoim kręgosłupem.

ps. mój ortopeda też nic nie widział i skończyło sie na tym że musiałem latac 4 lata po oddziałąch rehabilitacyjnych zebym mógł sie wyprostowac :)

*TERRORBLADE*
31-07-08, 22:36
mam to samo ...ale wiecie co jest najlepsze ?
Jak latam do roboty , w robocie , i po przebudzeniu boli ... nawet jak siedze w aucie ;/
Ale po siłowni mi przechodzi :)... oczywiscie do rana ;/

hans87
01-08-08, 08:54
nic mu nie pomoze jak przerwa...taka długa jak ustąpi ból. Potem jak wroci do ćwiczeń to na plecy musi wykonywać ćwiczenia małymi ćięzarami i bardzo dokladnie. pozdro

Wariat90
05-08-08, 21:05
A pisaliscie kiedys o pasie do cwiczen, jak to by wygladalo ? macie moze jakis link z allegro ? :-)

Mateja
02-03-09, 21:54
Witam mój problem polega na bólu w dolnej częsci kregoslupa. Ból ten nasila się kiedy siedzę, na siłowni całkiem przechodzi. Nie ćwicze martwego ciągu ani żadnych ćwiczen które w wiekszym stopniu mogą obciążać kręgosłup stąd też nie mam pojęcia skąd ten ból. Dodam iz kiedyś zrobilem sobie przerwę w treningach, która pomogła ale tylko na jakis czas gdyż ból znowu powrócil... Wydaje mi się ze najlepiej byłoby udać sie do lekarza i jakies badania zrobić. co o tym myślicie ?

hardworkOUT
02-03-09, 22:00
robert, ;)

po przebudzeniu boli ? jak lezysz boli ? najbardziej keidy siedzisz tak ? jak sie pochylasz z garbem do przodu to boli ? jak robisz przeprost w tyl ? jak sie pochylasz na prostych plecach do przodu, tak jak do cw dzien dobry tyle ze bez sztangi to boli?