Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dieta tłuszczowa?

ziegenhal
12-07-08, 19:35
Witam chcialbym przedstawic swoja diete:
Rano:(roznie jak wstane) 9:00-10 :00 - Jajecznica+3 kromki chelba
12:00 - 0,5 l melka + serek wiejscki 200 g
14:30 (obiad) ziemniaki koper - 200 g miesa weiprzowego/ filet rybny/piers/udko z kurczaka
15-15:30 trenig
17:00 -banan , ser zólty 100 g 0,5 mleka 3-4 kromki chleba, oliwa z oliwek
19:30- 2-3 serki homogenizowane + troche mleka
22:00 - tuńczyk 150 g + 100 g twarogu / lub ser zolty 100 g + serek wiescjki lub homogenizowany
0:00 makrela wedzona lub kiełbaski slaskie na sucho + mleko

Czy mozna to nazwac dieta tłuszczowa?:p i jak dobierać odpowiednio tłuszcze?,
bo wegli mi sie nie chce co chwile gotowac
Zazwyczaj tak to wyglada , czasem dodaje ryz /kasze / platki owsiane ale to tak co 2/3 dni
Za 2 dni przyjdzie mi bialko WHEY GOLD STANDARD - 2341G to jakos bede uzupelniał luki
mowicie czy cos zle jest dobrane , z gory thx

ziegenhal
13-07-08, 10:10
Dodam ze mam mała aktywnosc fizyczna , oprócz silki to tylko spacer:p

Moody
13-07-08, 10:21
a Ty chcesz sie tylko otluscic?

ziegenhal
13-07-08, 10:26
Chce przybrac masy miesniowej, skad wnioskujesz ze chce sie otluscic ?

Moody
13-07-08, 10:31
po tytule

pimols
13-07-08, 10:55
kielbasy slaskie o 24 no niezle

Moody
13-07-08, 10:57
no wlasnie tez tak na to patrze i nie wiem co on chce osiagnac ta "dieta"

ziegenhal
13-07-08, 11:05
Poczekam az sie mod z tego działu wypowie co nalezalo by wywalic lub zmienic:p
Co ty chcesz od moich kiełbasek o 24? :] przeciez to tluszcze nie wegle

Moody
13-07-08, 14:04
Hmm nawet nie wiesz co piszesz "przeciez to tluszcze nie wegle" a po co Ci tluszcze? przeciez same glownie robisz na weglach i bialku

grzesiek7124
13-07-08, 21:53
Drastyczne obcięcie węglowodanów sprawia, że organizm wchodzi w stan "ketozy". A czym jest "ketoza" ? Jest ona niczym innym jak wzmożonym rozpadem tłuszczy (lipoliza). Organizm musi jednak z czegoś czerpać energię. Dlatego zwiększamy ilość spożywanego tłuszczu. Po pewnym czasie stosowania tego rodzaju diety organizm czerpie energię z tłuszczu zarówno spożytego wraz z pokarmem jak i z tłuszczu zapasowego w naszym organiźmie. Cykliczna dieta ketogeniczna (CKD) ma na celu pobudzić organizm do maksymalnego wydzielania hormonu wzrostu oraz testosteronu, a zmniejszonego wydzielania insuliny (śladowe ilości węglowodanów).
W czasie "ketozy" organizm preferuje wolne kwasy tłuszczowe i ciała ketonowe jako źródło energii, stanowiące energię dla wszystkich organów człowieka z wyjątkiem mózgu, który częściowo odżywia się ketonami, a częściowo glukozą - otrzymaną z rozpadu białka i glicerolu.
Podczas stosowania CKD stosuje się najczęściej następujący rozkład podstawowych składników odżywczych:

- 1,5 do 2,5 grama białka/kg ciała.
- do 20-30 gramów węglowodanów.
- reszta energii pochodzi ze spożytego tłuszczu.

Taki rozkład stosujemy przez 7-14 dni dni. Po tym okresie stosujemy tzw. "ładowanie węglowodanami". Po co nam ładowanie węglowodanami ? A mianowicie po to aby w naszych mięśniach doszło do nadkompensacji węglowodanów. Zwiększa się również poziom hormonów anabolicznych takich jak insulina i testosteron, a także poziom leptyny - hormonu odpowiedzialnego za dalsze odchudzanie.

Jakie produkty należy jeść w okresie zwiększonego spożywania tłuszczy ?
A mianowicie:

Źródła białka.
- ryby,
- jajka,
- odżywki białkowe,
- mięso wieprzowe,
- mięso wołowe,
- mięso drobiowe.

Źródła węglowodanów.
- warzywa,
- otręby pszenne.

Źródła tłuszczów.
- tłuste ryby,
- orzechy i nasiona,
- masło,
- oleje tłoczone na zimno,
- smalec.

Co spożywać w okresie ładowania węglowodanami ?
Źródłem węglowodanów podczas "ładowania" powinny być:
- kasze,
- makarony,
- ryż,
- warzywa i owoce.

Ładowanie takie robimy co 7-14 dni. Uzależnione jest to od tego ile tkanki tłuszczowej planujemy zgubić. Im tkanki tej jest więcej tym rzadziej robimy "ładowanie węglowodanami".

Dieta ta jest skuteczna jeżeli chodzi o redukcję tkanki tłuszczowej, jednak ma wielu przeciwników ze względu na duże (wręcz nadmierne) spożycie tłuszczu.

To tak w skrócie. Jeżeli masz pytania to chętnie odpowiem, w miarę tego na ile pozwoli mi wiedza jaką posiadam tym temacie.

Grzesiek.

ziegenhal
13-07-08, 22:05
1.A jezeli chce przybrac na masie beztłuszczowej to taką diete moge stosowac?
2.Czy długo trwałe spozycie duzej ilosci tłuszczow moze zaszkodzic zdrowiu ?
3.Czy taka dieta jak w pierwszym poscie moze byc? jezlli nie to co usunąc a co zamienic
4.Czy taka dieta jest skuteczna jak weglowodanowa?

terrorsiejem
13-07-08, 22:13
poczytaj podwieszone tematy... bo aż sie pisac nie chce :]

007
14-07-08, 07:03
Poczytaj o diecie TKD jest to dieta białkowo tłuszczowa z fazami ładowania węglami. Przy odpowiednim treningu daje rezultaty ale pierwsze dni to załamka bo obcinasz węgle , siła idzie w dno a czuje się jak wrak człowieczka.

ziegenhal
14-07-08, 22:30
Jak oceniacie ta diete co przedstawilem w 1 poscie ? mozna ja uznac jako zdrową czy nie bardzo ? efekty są w ramieniu przyszlo 3 cm w 3 miechy / w klacie o 30 kg wiecej w seriach juz macham niz na poczatku, wiec siła tez przyszla

mały huba
14-07-08, 23:28
Sam bawiłem się w tą dietkę i jakie mam komentarze.
Po pierwsze fatalne samopoczucie, bóle głowy stałe łaknienie i uczucie odwodnienia(a piłem ok 4 -5 litrów dziennie).
Dramatyczny spadek siły i wytrzymałości.
Pierwsze dwa dni = sraczka :D

Były jednak i plusy. Mimo spożywania ok4500 kcal dziennie,zero aerobów(przy startowej wadze 89 kg schudłem do 85 w ciągu 50 dni.
Jednak słaba wola, ciągłe ględzenie rodziny/dziewczyny ,że to niezdrowo złamałem się i wrócilem do węgli :/ Efekty były szybkie, przybrałem do 90 :/
Fakt faktem coś mięśnia przyszło, ale większość to tluszcz. Niestety ta dieta jest tylko i wyłącznie dla osób z silną wolą,a łamanie jej zasad doprowadza do szybkiego przybrania utraconych kilogramów. Na *** ktoś powiedział(zapomnialem ksywki) takie ładne słowa: dieta ketogeniczna jest pułapką metaboliczną. I ja się z nim zgadzam. Jeżeli jesteś naprawdę silny psychicznie to polecam Ci ją bo jest świetna do redukcji (masa idzie wolniej,ale idzie), jeśli zaś nie jesteś czeka Cię porządny efekt jojo.
Stąd polecałbym normalną dietą B+W dorzucają do tego 2/3 razy w tygodniu HIIT.
Pozdro

ziegenhal
15-07-08, 10:31
Raczej zoastane przy takim jedzeniu , tylko dorzuce z 200 g ryzu/kaszy dziennie.