PDA

Zobacz pełną wersję : W ajkim wieku ćwiczyc nogi

Fubu111
08-07-08, 14:55
Właśnie zastanawia mnie ta kwestia w jakim wieku?

Sargon
08-07-08, 16:13
Niby nie wskazane jest robić przysiady w młodym wieku bo to niszczy kolana

pey
08-07-08, 19:28
W każdym wieku możemy zniszczyć sobie kolana (ogólnie stawy) robiąc przysiady ze sztangą na barkach. Nie ma reguły, w jakim wieku zaczniemy ćwiczenia na nogi, bo w sumie człowiek od młodych lat ćwiczy mięśnie nóg, obciążając je we wszelakich sportach, wspinaczkach, skokach itp.
Prawidłowo wykonywane ćwiczenie przysiadów ze sztangą nie przyniesie nam szkód - trzeba jedynie pamiętać, aby obciążenie na sztandze nie było przesadzony - jeden trening można poświęcić na przetestowanie swoich mozliwości na siłowni oczywiście z osobą asekuracyjną.

Fubu111
08-07-08, 20:20
Dobra pey zgodzę się, ale przecierz kolanana np. nastolatka są barzdziej narażone na uraz niż 30-letniego hłopa nie?

Sargon
08-07-08, 22:38
Mój były WueFista ;) mówił nam, że nie warto w młodym wieku robić przysiadów nawet zwykłych w większych ilościach, ponieważ kolana się niszczą. A były to słowa kierowane do znajomego z którym razem grałem w piłkę w klubie. Pochwalił się, że w domu robi pompki i przysiady. no a mieliśmy wtedy wspaniały wiek 15stu lat :D

VegetaSSJ3
09-07-08, 20:47
Najlepiej robic pol przysiady wtedy nie obciazaja kregoslupa i lepiej oddzialowuja na miesnie ud a co do wieku to lepiej poczekac do zakonczenia kostnienia czyli koniec wzrostu

pey
10-07-08, 15:53
Dobra pey zgodzę się, ale przecierz kolanana np. nastolatka są barzdziej narażone na uraz niż 30-letniego hłopa nie?
- nie ma reguły bo każdy inaczej się rowija.