PDA

Zobacz pełną wersję : mam lipe ....

Balek
03-07-08, 23:22
Witam ... szukam na necie jak szybko przytyc poniewaz mam problem. mam 13lat mam 179cm i 61kg i z kolega zaczołem cwiczyc , cwyczyłem z 4miesiace i po jakims czasie zauwazylem ze rosna mi Sutki ^^ i strasznie odstaja ... nie wiem co mam robic poprostu wstydze sie ... ^^prosze o szybkie odpowiedzi .,..

Rynju
03-07-08, 23:23
dojrzewanie

prokopek
03-07-08, 23:25
Trochę za wcześnie na poważne ćwiczenie ...

Balek
03-07-08, 23:25
nie chodzi o to moj qmpel ma 15 lat i nie ma takich sutkow ... a moze poweidzcie mi co mam robic zebym w tym wieku szybko przytyl bo jestem wysoki na swoj wiek i waze tylko 60kg ...

Balek
04-07-08, 00:02
piszcie
tutaj albo na gg : 11135870 ....

MhL
04-07-08, 00:11
Jesc, jesc, jesc, 3 najlepsze rady.

amanskiusz
04-07-08, 00:40
Po pierwsze nie ćwicz, bo możesz sobie coś zrobić. Za wcześnie zacząłeś z tym ćwiczeniem. Może gdzieś za 2 lata, będziesz mógł ćwiczyć. Poczytaj sobie w internecie o dojrzewaniu.

Ewka
04-07-08, 06:54
A co może mu się stać, jak będzie ćwiczył bez obciążenia? Takie spokojne ćwiczenia ogólnorozwojowe?

Balek
04-07-08, 11:44
ehhh...mi nie chodzi o to jak mam pakowac tylko jak przytyc szybko ...

Hulk
04-07-08, 11:50
dieta wysokoweglowodanowa
a jezeli juz pytasz o jakies odzywki to w Twoim wieku moge polecic jedynie gainer

lityn
04-07-08, 11:54
moim zdaniem najlepsza w jego przypadku bedzie dobra dieta zeby przytyc. chociasz mi w okresie dojrzewania byla ciezko przytyc.

rrrt22
04-07-08, 12:39
dosyc wysoki jestes jak na 13 latka .. ale moze jeszcze urosniesz i dlatego bym przestal cwiczyc na jakis czas , a co do sutkow to duzo ludzi cos takiego ma podczas dojrzewania , niektorzy wczesniej a niektorzy pozniej , ty masz teraz wiec byc moze szybciej sie tego pozbedziesz

a co do tycia dieta wysokoweglowodanowa wystarczy

Balek
04-07-08, 13:07
ide zaraz na silownie nie bede cwiczyl na klate tylko na rece ...;p

amanskiusz
04-07-08, 13:31
pewnie jesteś aktywny sportowo i trudno ci jest przytyć....... to co zjesz szybko spalasz

Balek
04-07-08, 15:12
pewnie jesteś aktywny sportowo i trudno ci jest przytyć....... to co zjesz szybko spalasz
tutaj masz racje codziennie gramy w noge ... ja uprawiam 3sporty lekko atletyke , pilka nozna plywanie dlatego mi jest ciezko przytyc ....

Ewka
04-07-08, 17:01
No to dietka , w której będziesz więcej jadł niż spalał :)

rrrt22
04-07-08, 17:59
spoko bez problemu mozesz cwiczyc klatke i inne partie
wpływ na wzrost mają ćwiczenia obciązające kręgosłup:
- wyciskanie na bary
- martwy ciąg
- przysiady
- wspięcia na palcach ze sztangą

Balek
04-07-08, 22:12
no ok to juz wiem na co moge cwiczyc Tylko czy da sie zrobic jakos zeby te sutki byly MNIEJSZE .... bo kur*** ja bylem na stawach to tylko sie pytaja czemu masz takie suty ... juz nie moge ...:(

Ewka
04-07-08, 22:28
Może Ci samo zniknie? Jak zakończy się okres dojrzewania?

Balek
04-07-08, 22:37
a ile lat moze trwac taki okres dojrzewania ?

amanskiusz
04-07-08, 23:34
Okres dojrzewania do ok. 16 roku życia.

Rynju
04-07-08, 23:42
u facetow to moze byc i nawet do 20 czasem sie zdaza

Balek
05-07-08, 01:10
ale ja te sutki mam juz 1rok ^^^^

oSiŁeK_sNd
05-07-08, 08:41
Okres dojrzewania do ok. 16 roku życia.

co za bzdura :/

okres dojrzewania trwa tak jak napisał ryniu do 20-21 roku życia u mężczyzn i nie czasami a praktycznie zawsze ale do tego wieku zachodzą równierz w naszych ciałach zmiany które są niezauważalne, ty teraz dopiero wstępujesz w wiek kiedy różne zmiany akurat będą najbardziej zauważalne, choćby takie jak te twoje suty więc nie słuchaj takich głupot że do 16 roku życia, bo u każdego okres trwania jest indywidualny, równie dobrze może sie wydłużyc lub skrócić...dobrym przykładem może być tutaj równierz pojawianie sie pryszczy, ja np miałem trądzik dosyć długo bo do mniej więcej 17 lat, potem znikł, nie było to bardzo obfite powstawanie takich wyprysków skórnych ale nie o to tu chodzi, chce Ci pokazać różnice i powiem Ci że mam znajomego który np. nigdy, przenigdy nie miał żadnego trądziku, pamiętam że zawsze miał głądziutką skóre na twarzy...no cóż, pozazdrościć ale niestety nie mamy na to żadnego wpływu, więc olej te suty bo to zwyczajnie minie, ale kiedy to tego Ci nikt nie powie.pozdro

grzesiek7124
05-07-08, 09:22
Balek przeczytaj poniższy tekst.

Ginekomastia charakteryzuje się guzkowatym uwypukleniem skóry piersi występującym tuż pod otoczką brodawki sutkowej. Ginekomastia nie występuje tylko u osób zażywających SAA. Dochodzi do niej na skutek zaburzenia prawidłowego stosunku testosteronu do estrogenów w organiźmie, a to może mieć wiele przyczyn. Normalnie u mężczyzn stosunek testosteronu do estrogenów wynosi 100:1. Oznacza to, że w normalnych warunkach mężczyźni produkują 100 razy więcej testosteronu niż estrogenów. Wszystko co zaburza ten stosunek na korzyść estrogenów albo zakłóca wychwyt testosteronu przez tkanki przy normalnym wychwytywaniu estrogenów powoduje ginekomastję (tzw. "cycki suki").

W ciągu życia mężczyzny są trzy okresy, gdy zazwyczaj dochodzi do rozwoju ginekomastii. Po raz pierwszy zachodzi to wkrótce po przyjściu na świat, gdy u 60-90% noworodków płci męskiej rozwija się przemijająca ginekomastia. Dzieje się tak wskutek przechodzenia estrogenów od matki do płodu z łożyska tuż przed porodem. Może także do tego dojść we wczesnym okresie karmienia piersią, gdyż początkowo mleko kobiece zawiera bardzo dużo estrogenów. Ponieważ większość męskich noworodków nie ma wyraźnej definicji mięśni piersiowych, ta noworodkowa ginekomastia nie jest szczególnie widoczna i wkrótce ustępuje.

Następnie ginekomastia rozwija się w okresie dojrzewania. Zaczyna się około 10 roku życia, osiąga swój szczyt między 13, a 14 rokiem życia (65% czternastolatków i tylko 14 % szesnastolatków ma przejściową ginekomastję) i zanika pod koniec nastoletności. Uważa się, że ta młodzieńcza ginekomastia powstaje wskutek czasowego zachwiania równowagi hormonalnej, połączoną ze zwiększoną produkcją androgenów nadnerczowych, takich jak np. DHEA (dehydroepiandrosteron), które z kolei mogą zostać przekształcone w estrogeny dzięki enzymowi - aromatazie, obecnej w mięśniach i tkance tłuszczowej.

Po tym okresie ginekomastia przechodzi w remisję, co trwa aż do osiągnięcia przez mężczyznę późnego wieku. U 50-80 letnich mężczyzntypowo występuje obniżenie testosteronu. Gdy poziom testosteronu zaczyna spadać, dochodzi do zaburzeń równowagi hormonalnej między testosteronem i estrogenami, co prowadzi do pobudzenia uśpionej od dawna tkanki sutków, czyli do rozwoju ginekomastii. Efekt ten zwiększa dodatkowo podwyższona aktywność aromatazy, gdyż większa ilość tkanki tłuszczowej w organiźmie jest jednym z następstw starzenia się.

W oparciu o wyniki badań 25% przypadków ginekomastii to tzw. ginekomastia idiopatyczna (nieznanego pochodzenia) lub związana ze starzeniem się. Kolejne 25% rozwija się podczas okresu pokwitania, 19-15% powstaje po lekach, które albo zaburzają wykorzystanie testosteronu, albo podwyższają poziom estrogenów, 10% występuje w przebiegu chorób wątroby, a 10% jest wynikiem zmniejszonej produkcji androgenów. Wszystkie pozostałe przypadki wiążą się z rakiem jądra lub z chorobami nerek. Natomiast rak piersi, który stanowi 0,2% złośliwych guzów u mężczyzn nie wiąże się z ginekomastią.

Mimo, że obecność ginekomastii została uznana za dowód na stosowanie SAA, to niektóre obecne praktyki "naturalnych kulturystów" także mogą ją wywołać. Odnosi się to do pewnych suplementów pokarmowych na bazie steroidów, jakie ostatnio się pojawiły, a określanych jako "naturalne wyzwalacze testosteronu". Konkretnie zawierają one androgeny nadnerczowe : DHEA i androstenion. Nawet środki stosowane w celach rekreacyjnych (alkohol, trawka), czy leki psychiatryczne (valium) mogą spowodować zachwianie równowagi estrogenów i wywołać ginekomastii.

Grzesiek.

Balek
05-07-08, 15:39
Balek przeczytaj poniższy tekst.

Ginekomastia charakteryzuje się guzkowatym uwypukleniem skóry piersi występującym tuż pod otoczką brodawki sutkowej. Ginekomastia nie występuje tylko u osób zażywających SAA. Dochodzi do niej na skutek zaburzenia prawidłowego stosunku testosteronu do estrogenów w organiźmie, a to może mieć wiele przyczyn. Normalnie u mężczyzn stosunek testosteronu do estrogenów wynosi 100:1. Oznacza to, że w normalnych warunkach mężczyźni produkują 100 razy więcej testosteronu niż estrogenów. Wszystko co zaburza ten stosunek na korzyść estrogenów albo zakłóca wychwyt testosteronu przez tkanki przy normalnym wychwytywaniu estrogenów powoduje ginekomastję (tzw. "cycki suki").

W ciągu życia mężczyzny są trzy okresy, gdy zazwyczaj dochodzi do rozwoju ginekomastii. Po raz pierwszy zachodzi to wkrótce po przyjściu na świat, gdy u 60-90% noworodków płci męskiej rozwija się przemijająca ginekomastia. Dzieje się tak wskutek przechodzenia estrogenów od matki do płodu z łożyska tuż przed porodem. Może także do tego dojść we wczesnym okresie karmienia piersią, gdyż początkowo mleko kobiece zawiera bardzo dużo estrogenów. Ponieważ większość męskich noworodków nie ma wyraźnej definicji mięśni piersiowych, ta noworodkowa ginekomastia nie jest szczególnie widoczna i wkrótce ustępuje.

Następnie ginekomastia rozwija się w okresie dojrzewania. Zaczyna się około 10 roku życia, osiąga swój szczyt między 13, a 14 rokiem życia (65% czternastolatków i tylko 14 % szesnastolatków ma przejściową ginekomastję) i zanika pod koniec nastoletności. Uważa się, że ta młodzieńcza ginekomastia powstaje wskutek czasowego zachwiania równowagi hormonalnej, połączoną ze zwiększoną produkcją androgenów nadnerczowych, takich jak np. DHEA (dehydroepiandrosteron), które z kolei mogą zostać przekształcone w estrogeny dzięki enzymowi - aromatazie, obecnej w mięśniach i tkance tłuszczowej.

Po tym okresie ginekomastia przechodzi w remisję, co trwa aż do osiągnięcia przez mężczyznę późnego wieku. U 50-80 letnich mężczyzntypowo występuje obniżenie testosteronu. Gdy poziom testosteronu zaczyna spadać, dochodzi do zaburzeń równowagi hormonalnej między testosteronem i estrogenami, co prowadzi do pobudzenia uśpionej od dawna tkanki sutków, czyli do rozwoju ginekomastii. Efekt ten zwiększa dodatkowo podwyższona aktywność aromatazy, gdyż większa ilość tkanki tłuszczowej w organiźmie jest jednym z następstw starzenia się.

W oparciu o wyniki badań 25% przypadków ginekomastii to tzw. ginekomastia idiopatyczna (nieznanego pochodzenia) lub związana ze starzeniem się. Kolejne 25% rozwija się podczas okresu pokwitania, 19-15% powstaje po lekach, które albo zaburzają wykorzystanie testosteronu, albo podwyższają poziom estrogenów, 10% występuje w przebiegu chorób wątroby, a 10% jest wynikiem zmniejszonej produkcji androgenów. Wszystkie pozostałe przypadki wiążą się z rakiem jądra lub z chorobami nerek. Natomiast rak piersi, który stanowi 0,2% złośliwych guzów u mężczyzn nie wiąże się z ginekomastią.

Mimo, że obecność ginekomastii została uznana za dowód na stosowanie SAA, to niektóre obecne praktyki "naturalnych kulturystów" także mogą ją wywołać. Odnosi się to do pewnych suplementów pokarmowych na bazie steroidów, jakie ostatnio się pojawiły, a określanych jako "naturalne wyzwalacze testosteronu". Konkretnie zawierają one androgeny nadnerczowe : DHEA i androstenion. Nawet środki stosowane w celach rekreacyjnych (alkohol, trawka), czy leki psychiatryczne (valium) mogą spowodować zachwianie równowagi estrogenów i wywołać ginekomastii.

Grzesiek.
nie wiem po co kazales mi to czytac ? ;)

grzesiek7124
05-07-08, 17:30
Żebyś wiedział kiedy i od czego może dojść do ginekomastii.

oSiŁeK_sNd
05-07-08, 21:07
nie wiem po co kazales mi to czytac ? ;)

naprawde tak trudno było sie domyślić ?! :/ jak tak to moge tylko powiedziec GET MÓZG