Zobacz pełną wersję : Posiłek po 22:30
Mam takie pytanko, jak kończe trening o 22 i w domu jestem po 22:30 to jaki posiłek byście doradzali spożywać oprócz odżywki bo ona ciąge leci :). Wiem że jest zbyt późno na węgle typu, makaro, ryż, ale jakoś mi to lepiej wchodzi niż tuńczyć albo twaróg. Co Wy byście doradzili jako posiłek potreningowy a przy tym kolacja. Z góry dzięki za odp.
Węgle o wysokim IG z białkiem
Normalnie jak po treningu.
spoko ale zastanawiam się tak, że zaraz po tym ide spać tzn jak zjem to jakieś 30 min jestem jeszcze na nogach a później w kime i nie wiem czy jeść węgle na noc czy nie?
Nie chce Ci doradzac tylko powiem co ja robie jak koncze tak pozno trening. Zjadam puszke tunczyka, ktora ma same bialko i ide spac. Wole nie ruszac wegli na noc
ostatnio zaobserwowałem po sobie że po nocnych ryżach i makaronach mi brzuszek troche zaczyna rosnąć więc się zastanawiam czy dalej walić węgiel na noc czy jednak jeść samego tuńczyka z twarogiem.
Po treningu węgle są potrzebne, nie ważne czy idziesz spać czy nie musisz je dostarczyć. A jeśli Ci brzuch rośnie to zmniejsz kaloryczność diety, ale nie kosztem tego posiłku.
Węglowodany o wysokim IG to.zły pomysł na noc nie dajemy zadnych weglowodanow oraz słodzików/cukrów poniewaz chamuje wydzielanie insuliny (hormon wzrostu) proponuje twaróg(wiem ze juz sie znudził) + jajka +ryba + oliwa z oliwki
Damian st-ce
24-06-08, 15:39
musza byc wegle po treningu ! ! ! !
grzesiek7124
24-06-08, 18:43
Po treningu obowiązkowo węglowodany o wysokim IG oraz białko. Nie ma takiej możliwości, że odłożą Ci się w postaci fatu. Gdybyś je spożył nie po treningu to fat może się odłożyć (zależy od genetyki). Jeżeli jednak spożyjesz je po treningu to węglowodany te odnowią zasoby wyczerpanego glikogenu mięśniowego i wraz z białkiem zapoczątkuję regenerację. Oczywiście ilość węglowodanów jest ważna i każdy nadmiar odłoży się w postaci fatu. Musisz sam obserwować swoje ciało ile potrzeba Ci węglowodanów po treningu (zależy to również od intensywności i czasu trwania treningu).
Grzesiek.
Panowie wiem ze jestem nowy i niektorzy mogą mnie nie słuchać, ale WW będą blokowac wyrzut insuliny więc mozna powiedziec ze trening bedzie mało oplacalny, białka jakie powinłes dac tutaj w proporcji 1:2 to białka szybko wchłanialne (ryba, piers z kurczaka) oraz białka wolno wchłanialne (jajko oraz twaróg) i teraz znów pojawia sie problem by spowolnic wchlanianie białka przydał by sie jakis tłuszcz a dobrze wiemy ze tłuszcz po treningu jest na NIE ktory w zoladku osadza sie na tkankach i blokuje wchłanianie sie białka, wiec moja rada (oczywiscie nie musisz sie zgodzic) przełoz trening o posiłek wczesniej jezeli masz taką mozliwosc.
zmiana czasu treningu nie wchodzi w gre bo praca mi nie pozwala więc musi on być o 19 a kończy się o 22 zamin dojade do domu jest 22:40 i teraz takie pytanie, czy węgle mam spożywać odrazu po treningu czy jednak mogą być w odstępie 40 min po treingu?
wez najlepiej odrazu po treningu białko spozywaj40 minut po.
czy sądzicie, że zastąpienie posiłku potreningowego np carbo w zupełności wystarczy czy jednak lepiej zjeść jakiś makaron z kurczakiem i tyczy się dalej to tej godziny 22:30 bo np carbo zaczynam pić odrazu po treningu o 22 wiec dodaje do domu jest 22:40 i wtedy odżywka białkowa i później tuńczyk albo ser, może to tak wyglądać czy warto coś zmienić?
carbo od razu po treningu, do 45min po (skoro to twoj ostatni posilek przed snem) tunczyk + bialko (tak by wyszlo jakies 35g bialka by dac sobie na full)
no spoko tak robie ale do 45 min po treningu pije odżywke białkową a później po niej jakieś 15 min szamam tuńczyka albo twarog,
takie jeszcze pytanie z czym najlepiej mieszać tuńczyka żeby dobrze się jadło bo sam to mi nie podchodzi...
a taki z sosem pomidorowym z puszki nie moze byc ? :D
jeszcze takiego z sosem nie znalazłem :D narazie wszystko co znalazłem to w Oleju albo w sobie własnym a po tym to mi się żygać chce :P :P
normalnie w sosie pomidorowym jest;) Ale to za duzo bialka bedzie! Wylicz tak zebys wchlanal jakies 40g bialka w tedy bedziesz pelny
z tego co pamiętam to chyba do 50g można jedno razowo wchłonąć białka, z odżywki dostarczam 25g wiec reszte dowale tuńczykiem albo jakimś inną wysokobiałkową potrawą ;) mam jeszcze takie pytanie odbiegające od działu ale nie chce mi się tworzyć nowego tematu, a mianowicie planuje kupić kreatyne vitalmaxa zieloną, ale z tego co widziałem to są dwie zielone i nie wiem która to (w każdym bądź razie chce tą w kapsułkach co każdy zachwala ;) ).
35-40g na 3 godziny mamy wchlanialnosc