Zobacz pełną wersję : Woda z kranu ;p
Właśnie co z wodą z kranu? Są jakieś przeciwskazania? Co się po niej dzieje itd :)
Woda z kranu nie rowna wodzie z kranu:D
Nie wiadomo co tam jest:P
bakterie, chlor
malo w kraju wody 1 jakosci
przewaga 3
choc w mediach mowia ze w wisle pojawily sie jakies stworzonka wiec niby czystsza jest
a czystsza jest bo niby gospodarka produkcyjna nie ta wiec nie ma tych wielkich molochow-trucicieli
a jednak bym nie ryzykował :)
to napewno ;)
choc spora czesc sprzedawanej wody w butelkach rowniez nie jest wcale taka zdrowa jak sie wydaje
czytalem gdzies opracowania w ktorych twierdzono ze wystepowanie podwyzszonych wartosci niektorych prierwistkow - np brom
woda z kranu daremna jest , nie radze tego pic :P , chyba ze juz kompletnie nie ma co pic a suszy strasznie :P
terrorsiejem
21-06-08, 20:30
ja pije i nic mi nie jest :) jak nie ma niczego do picia to lepsze to niż nic.
Ja mam takie filtry do wody z kranu. Wlewam do takiego dzbanka ona mi sie przefiltruje i normalnie można pić. Bo oczyszcza je z kamienia , chloru itp. I po miesiącu wymieniam wkład i jest ok :) A ten filtr nazywa sie brita.
Woda wodzie nie rowna.
Ja mam super, ojciec robi w tym temacie, pompy, przepompownie. Mieszkam teraz na wsi w nieskarzonej okolicy. Wode mozna spotkac butelkowana, to co mam w kranie :D, ale tylko na lokalnym rynku.
Lepiej przegotowac lub filtrowac.
Damian st-ce
22-06-08, 09:36
Wode z kranu najlepiej jest przegotować. Surową - nie pijemy.
I tu jest ten ból, przegotuje i będe musiał czekać pól dnia aż wystygnie (gorącej nie będe pił) :P
Chyba trzeba będzie się zaopatrzyć w brite :P
Damian st-ce
22-06-08, 11:26
Albo dzień wcześniej gotować duuuużą ilość :)
mieszkam w Koszalinie niby woda tutaj jak podaja media jest najczystsza i z kranu mozna ja spokojnie pic. Naprawde w smaku, jak i wygladzie wyglada jak zywkla. Choc teraz woda (lidl 2 litry 60gr) jest na tyle tania ze mozesz sobie kupic
pilem ostatnio kranówe jak gralismy meczyka i zatrulem sie , kilka dni bylem zmasakrowany
respective
29-06-08, 11:52
ja cały czas jade na kranówie i jest dobrze :)
ale to zależy od tego jaką masz wode w kranie... u mnie w mieście jest bardzo czysta i nie przeszkadza jak się ją pije...
Blackphoenix
29-06-08, 23:41
tak sie składa że miałem dość spory projekt w szkole o wodzie więc powiem kilka słów : W każdym mieście jest inne ujęcie wody i wszędzie jest inna twardość wody , tak czy owak należy wodę przegotować aby pozbyć się wodorowęglanów (tzw. twardość przemijająca ) i przy okazji ewentualnych mikroorganizmów.
Teraz kolejna sprawa to to że kranówka bardziej szkodzi niż pomaga , nadaje sie ona co najwyżej do zgaszenia pragnienia ale na dłuższą metę jest nie zdrowa z powodu braku minerałów. Chodzi o to że w organizmie jest juz jakieś stężenie tych minerałów dlatego picie wody z kranu powoduję wypłukanie tych potrzebnych minerałów ( w skrócie mówiąc róznica stężeń ). Dlatego sportowcom polecana jest właśnie woda mineralna(niegazowana), która dostarcza odpowiednią ilość minerałów organizmowi ( UWAGA ! Na rynku dostępne są rożne wody mineralne i nie każde są dobre , należy zawsze patrzeć na etykietę i zawsze pod albo nad tabelka z kationami i anionami znajduję się ilość mg minerałów na litr , dobra woda mineralna zaczyna się od 800 mg/l ! ). Acha no i co najważniejsze woda mineralna to nie jest to samo co woda źródlana ( woda źródlana w gruncie rzeczy biorąc to oczyszczona woda z kranu ;] )Tak dla ciekawości powiem że wypicie 5l wody destylowanej powoduje śmierć :) Pozdrawiam