PDA

Zobacz pełną wersję : Ektomorfik

_Pawel_
17-06-08, 14:02
Dieta jest oparta na diecie zaproponowanej przez Zuzi http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=67 , zostało zmienione tylko kilka składników. W mojej diecie nie ma podanych mas produktów, jestem ektomorfikiem więc chyba spokojnie mogę przekraczać obliczoną liczbę kalorii- dobrze myślę?

1
Płatki kukurydziane
Mleko
biały ser
Kapsułka tranu

2
Jajka na twardo (z żółtkiem co drugi dzień) 5szt
bułki razowe 2szt.

3
serek wiejski
pieczywo razowe

4.Posiłek przed treningowy
Ryż 100g
filet z kurczaka

5.Od razu po treningu
kakao 250 ml
makaron 100g

6.Posiłek po treningowy (ok. 40 min. po treningu)
Tuńczyk 1puszka
ryż 100g

7.
biały ser + miód

proszę o komentarze...

tm7
17-06-08, 16:16
z czym bedziesz jadl ten makaron ? sam ? :D

terrorsiejem
17-06-08, 17:13
nie wiemy jaką masz wage ale pod względem produktów to w 7 posiłku zamiast sera z miodem daj chudy twarożek ponieważ przy diecie na mase w ostatnim posiłku teoretycznie nie powinno byc żadnych węglowodanów,same białka.

_Pawel_
17-06-08, 18:31
to co proponujecie do tego makaronu?

waga 70kg
wiek 21

Paluch
17-06-08, 18:53
za malo bialka po treningu na moje oko

_Pawel_
17-06-08, 20:11
za malo bialka po treningu na moje oko

tuńczyk i ryż to mało ?

Paluch
17-06-08, 20:25
a moze wystarczy... ja bym zjadl troche wiecej.

_Pawel_
17-06-08, 22:36
a moze wystarczy... ja bym zjadl troche wiecej.
więcej, czyli sugerujesz 2 torebki ryżu czy może coś zupełnie z innej beczki do tego?

Rynju
17-06-08, 22:39
za malo bialka nie wegli ! ! ! Hehe
zjedz puszke tunczyka i ze 2-3 jajka do tego ;)

_Pawel_
17-06-08, 22:41
za malo bialka nie wegli ! ! ! Hehe
zjedz puszke tunczyka i ze 2-3 jajka do tego ;)

i w ogóle bez ryżu?

Paluch
17-06-08, 23:02
z ryzem.

ryz to wegle, a nie bialko.

tak jak ryniu - 3 jajka bylyby w sam raz.

_Pawel_
18-06-08, 10:31
czyli dzienne 8 jajek? czy zmniejszyć liczbę we wcześniejszym posiłku?

Paluch
18-06-08, 13:07
8 jest ok, nic nie zmniejszaj.

_Pawel_
19-06-08, 21:22
mam pytanie: a co można by wsadzić w zamian za poszczególne posiłki, bo jedząc długi czas codziennie identycznie to samo sie znudzi...
przychodzą mi do głowy:
-chleb razowy z szynką drobiową
-owoce
-(może być ser biały z bonusami np. miód, dżem itp)
-ziemniaki z ....?
proszę o Wasze propozycje

impp
19-06-08, 21:54
Ja bym to skorygował w ten sposób : więcej mięsa, mniej nabiału !!

1. Zamiast kukurydzianych, można zapodać owsiane
3. tutaj zamiast serka wiejskiego, jajka albo jakieś mięso
5. po treningu zamiast kakao banany albo rodzynki lub miód jak proste węgle
6. tuńczyka lepiej na noc, przed snem ze względu że jest to długie białko,
lepiej jakieś mięcho z tym ryżem
7. tutaj tuńczyk :o
8. przed snem możesz możesz dorzucić jeszcze jakieś białko, polecam
matrix5.0

_Pawel_
20-06-08, 21:43
z czym bedziesz jadl ten makaron ? sam :D?
rozgniatam jajka i do makaronu -już nie jest sam makaron :D:D

tm7
20-06-08, 23:58
8 jajek dziennie nie za duzo?? slyszalem ze nie mozna jesc tyle jajek, podobno żoltek nie mozna a bialka z jajka mozna ile sie chce

Rynju
21-06-08, 00:02
w tym wieku o cholesterol z zoltek nie trzeba sie martwic ;)

LUKI
21-06-08, 00:54
Płatki kukurydziane // OWSIANE 100G
Mleko // ILE? 2050ML WYSTARCZY
biały ser // 100-120G
Kapsułka tranu // 1.5G DORZUC TU TEN MIOD Z OSTATNIEGO POSILKU I JAKIES ORZECHY

2
Jajka na twardo (z żółtkiem co drugi dzień) 5szt// 2 ZOLTKA RESZTA BIALKA
bułki razowe 2szt. // DODAJ OWOC, WARZYWO, OLIWA

3
serek wiejski // DORZUC Z 80G SZYNKI Z KURCZAKA
pieczywo razowe // 150G DORZUC WARZYWO, OLIWA I MOZE MALY KEFIR

4.Posiłek przed treningowy
Ryż 100g
filet z kurczaka // ILE?? DAJ OK 150G

5.Od razu po treningu
kakao 250 ml // WYWAL POTRENINGU DAJ CARBO Z BIALKIEM ALBO LEPIEJ GAINERA(100G)
makaron 100g// WYWAL

6.Posiłek po treningowy (ok. 40 min. po treningu)
Tuńczyk 1puszka
ryż 100g

7.
biały ser + miód// MIOD NIEPOTRZEBNY, MOZESZ DAC OLIWE, JOGURT NATURALNY, ORZECHY

NIE LICZYLEM ILE MASZ BTW ALE TU Z GRAMATURA KTORA ZASUGEROWALEM WYCHODZI TROCHE PONAD 400W 180B I 70T CZYLI WYCHODZI OK 5.5WW 2.5B I 1T/KG WRZUC GDZIES JESZCZE DO JAKIEGOS POSILKU 1.5G PORCJI TRANU LUB OMEGA3, I WARZYWA OPROCZ POSILKOW OKOLOTRENINGOWYCH, OBSERWUJ CIALO I WYCIAGAJ WNIOSKI

Paluch
21-06-08, 02:16
luki, pojecia nie masz o diecie...

Co Ci przeszkadza miod? - bardzo wartosciowy produkt. W prawdzie nie ma bialka, ale warto go jesc. Do sera w sam raz.

Co to w ogole za jedzenie samych bialek z jajka? Popierdolilo was? Jemy cale jajka z zoltkami i kropka.

Po treningu to owoc mozna zjesc, a po 40 min wegle + bialko.
Jak dla mnie makaron po treningu tez moze byc, ale dwa banany bylyby lepsze.

impp
21-06-08, 08:53
miód elegancki ale to po treningu albo z rana, pozatym po chuj szalejecie te serki wiejskie albo szynka z kurczaka... nie ma co tego jeść , mięcho, mięcho i jeszcze raz mięcho

LUKI
21-06-08, 09:14
No masz racje nie mam pojecia...

1 Miod na noc po co? wegle.. w jakim celu?
2 na 5 jajek niech zje 2 zlotka/ srednio dziennie powinno wychodzic 1 ZOLTKO/ 1000kcal czyli jesli dieta ma 3000kcal to powinno sie spozywac 3 zoltka dziennie
3 co to za posilek OWOC? posilek potreningowy sklada sie z dwoch posilkow ten bezposrednio po treningu jest tak samo wazny jak ten potreningowy pozniejszy, bezposredni sklada sie rowniez z wegli i bialka(najlepiej szybkowchlanialne). A polecasz banany.. dlaczego?? Banany po treningu mozna wrzucic ale tylko jesli nie ma sie nic innego. Napiszesz mi dlaczego wg Ciebie banany sie nadaja po treningu a ja napisze Ci dlaczego uwazam ze niebardzo. Jeszcze jakies pytania Panio znawco?

Paluch
21-06-08, 12:03
No masz racje nie mam pojecia...

1 Miod na noc po co? wegle.. w jakim celu?
2 na 5 jajek niech zje 2 zlotka/ srednio dziennie powinno wychodzic 1 ZOLTKO/ 1000kcal czyli jesli dieta ma 3000kcal to powinno sie spozywac 3 zoltka dziennie
3 co to za posilek OWOC? posilek potreningowy sklada sie z dwoch posilkow ten bezposrednio po treningu jest tak samo wazny jak ten potreningowy pozniejszy, bezposredni sklada sie rowniez z wegli i bialka(najlepiej szybkowchlanialne). A polecasz banany.. dlaczego?? Banany po treningu mozna wrzucic ale tylko jesli nie ma sie nic innego. Napiszesz mi dlaczego wg Ciebie banany sie nadaja po treningu a ja napisze Ci dlaczego uwazam ze niebardzo. Jeszcze jakies pytania Panio znawco?

1. A jakie to wegle jak zje dwie lyzeczki miodu na noc? Do sera - jak najbardziej pasuje.
2. Zoltko to najbardziej wartosciowa czesc jajka. I nie ma zadnych ograniczen w jego jedzeniu. Je 8 calych jajek dziennie i basta. Mity z cholersterolem i innymi sa juz dawno obalone.
3. Zaraz po trerninigu jesz same wegle, proste najlepiej. Banany sa najlepsze. Dopiero okolo 40minut po treningu jesz wegle+bialko (bo wtedy zaczyna sie regeneracja!!).
Jak zjesz bialko zaraz po treningu, to zostanie one strawione na energie! A my chcemy z niego miesnie budowac!

Nie rozumiecie schematu rozrostu miesni... regeneracja -> trening, uszkadzanie wlokien (degradacja, nie ma regeneracji) -> ponowna regeneracja (ok 45min po treningu, z nadwyzka).

Jak zjesz bialko przed i po treningu, to zostanie one strawione na energie. Bialko podczas (i zaraz po) treningu jest zupelnie zbedne, bo nie ma sposobu na jego wykorzystanie.

LUKI
21-06-08, 13:08
1- pytam sie po co te wegle przed snem w jakim celu?
2- zjedz 2 jablka a zjedz 2kg jablek, przeciez takie zdrowe...
3- sprawdz jaki ig maja banany i odpowiedz sobie czy rzeczywiscie sa najlepsze. Regeneracja zaczyna sie bezposrednio po treningu a nie 40min!! Bialko po treningu z weglami a nie samo bialko!! Poczytaj o tym co sie dzieje w organizmie po treningu i wroc.

Ja mam taka zasade jesli na czyms sie nie znam lub nie mam pewnosci to nie wymadrzam sie i Ty tez powinienes trzymac sie tej zasady. Pozdrawiam

terrorsiejem
21-06-08, 16:27
mam pytanie: a co można by wsadzić w zamian za poszczególne posiłki, bo jedząc długi czas codziennie identycznie to samo sie znudzi...
przychodzą mi do głowy:
-chleb razowy z szynką drobiową
-owoce
-(może być ser biały z bonusami np. miód, dżem itp)
-ziemniaki z ....?
proszę o Wasze propozycje

szukasz w interencie tabeli btw i zastepujesz te produkty produktami o podobnej zawartości btw.

Karbi
21-06-08, 19:52

daje ten miod dla smaku i juz. a wegli to tam duzo miec nie bedzie.

LUKI
21-06-08, 20:19
Jesli do smaku to ok, bynajmniej jesli w ciagu dnia dostarcza odpowiednia ilosc wegli to ten miod jest zbedny, bardziej przydalaby sie oliwa, ale to juz jest kwestia indywidualna

impp
21-06-08, 23:19
na noc tuńczyk lepszy niż twaróg ............

LUKI
21-06-08, 23:40
a skad to stwierdzenie?

Karbi
21-06-08, 23:45
na noc tuńczyk lepszy niż twaróg ............

no to dojebales xD bialko z tunczyka jest bardzo dobrze przyswajalne i dlatego powinnismy go jesc w ciagu dnia. a twarog jest wolnoprzyswajalny i przez caly czas kiedy spimy, bialko jest wchlaniane przez organizm (w nocy nie jemy, chyba ze ktos cierpi na bezsennosc xD)

Paluch
22-06-08, 05:44
2- zjedz 2 jablka a zjedz 2kg jablek, przeciez takie zdrowe...
3- sprawdz jaki ig maja banany i odpowiedz sobie czy rzeczywiscie sa najlepsze. Regeneracja zaczyna sie bezposrednio po treningu a nie 40min!! Bialko po treningu z weglami a nie samo bialko!! Poczytaj o tym co sie dzieje w organizmie po treningu i wroc.

Ja mam taka zasade jesli na czyms sie nie znam lub nie mam pewnosci to nie wymadrzam sie i Ty tez powinienes trzymac sie tej zasady. Pozdrawiam

Misiek, mysle, ze moja wiedze popieraja nie tylko suche madrosci wyssane z czasopism kulturystycznych, ale przede wszystkim wyniki.
Nie wymyslam jakichs limitow na zoltka, nie mam problemow z ig po treningu i tak dalej... lol

LUKI
22-06-08, 12:03
To jest forum wiec kazdy moze sie wypowiadac, co do wynikow nie bedziemy sie licytowac bo trzeba miec troche kultury nawet na forum ale moge napisac Ci tylko ze moj staz treningowy znacznie twoj przewyzsza. Nie masz problemow z indeksem glikiemicznym bo nie masz bladego pojecia o odzywianiu, piszac ze "banany sa najlepsze po treningu" osmieszasz samego siebie. Polecilem poczytac Ci troche literatury na ten temat, ale nie mialem na mysli w zadnym wypadku czasopism kulturystycznych tylko artykuly poparte badaniami i doswiadczeniami. Jak juz kiedys pisalem do diety trzeba dorosnac... Koniec tematu.

Paluch
22-06-08, 16:54
No to ja mysle, ze Ty jeszcze nie dorosles.

W Twoich wypowiedziach bledy sa tak rażące i podstawowe, swiadcza o zdobywaniu wiedzy z pseudonaukowych publikacji. Jestes jeszcze na etapie 'kreatyny z dekstroza, ale bez kofeiny'.

pw
22-06-08, 17:27
LUKI ma rację.

LUKI
22-06-08, 23:40
Napisalem koniec tematu.. Nie mam zamiaru sie z nikim klocic, to jest forum wiec piszesz co chcesz, nie chce cie obrazac ale pewnie mlody jestes i zaczynasz przygode z silownia, biceps podskoczyl ci 1cm i sie podnieciles. Rozumiem tez bylem mlodszy ale jesli ktos starszy daje ci rady to wez sobie je do serca i chociaz wpisz kilka slow w google, takie jak wrazliwosc insulinowa, indeks glikemiczny czy poczytaj troche tez jaka role odgrywaja wegle i bialko bezposrednio po treningu. To sa tylko podstawy tego co powinienes wiedziec.

A jesli masz jakies pytania to pisz na priv, ja jestem przyjaznie nastawiony wiec z checia odpowiem, bo tu juz sie robi spam.

Paluch
23-06-08, 00:44
wez mnie nie oslabiaj...

starszych mam sluchac? no wlasnie...
z tych 'rad starszych' to bym mogl biblie aforyzmow zrobic

ufam tylko trenerom i doswiadczonym zawodonikom...

I skoncz mnie pouczac, bo widze, ze nawet do mojego profilu nie zajrzales. Nie poprosze cie o rade, bo sie nie znasz. Bredzisz glupoty i w dodatku wydaje ci sie, ze jestes lepszym zawodnikiem ode mnie.
I jeszcze probujesz mi bezczelnie wmowic, ze nie znam najprostrzych pojec jak ig, nie znam funkcji bialek czy weglowodanow. Nie czytasz dokladnie moich postow, wyjmujesz rzeczy z kontekstu i wydaje ci sie, ze blyszczysz.
Natomiast twoj faryzeizm jest gwozdziem do trumny w tej dyskusji... raz mi mowisz, ze kuleje u mnie kultura osobista, potem nazywasz mnie sezonowcem, ktory trzy razy byl na silowni i "biceps podskoczyl o 1cm", imputujesz mi brak znajomosci podstawowych pojec, a nastepnie mowisz ze jestes przyjaznie nastawiony i ze nie chcesz sie klocic.

Nie przedstawiles zadnego wyjasnienia, dowodu, nie wrzuciles zadnego linku, a od kilku postow skupiasz sie tylko i wylacznie na mojej osobie. Temat jest istotny, pod warunkiem, ze prowadzisz merytoryczna dyskusje, a nie rzucasz inwektywy (nawet jezeli nie sa epitetami). Wiec jak chcesz cos komus udowodnic, to nie zaslaniaj sie spamem i privem, tylko konstruktywnie argumentuj swoje przekonania.

LUKI
23-06-08, 10:05
Widze ze uparty jestes.. Dobra zacznijmy od bananow, pomijajac fakt ze banany maja ok 2g blonnika na 100g to uwaznie wypadaloby sie przyjrzec jaki ma indeks glikemiczny, podpowiem ci tylko ze niestety z takim indeksem nie nadaje sie po treningu ale dlaczego to wyjasnie za chwile.
Jak wiadomo bezposrednio po treningu naszym celem jest zmiana organizmu ze stanu katabolicznego w stan anaboliczny czy tez regeneracyjny poprzez zwiekszenie zasobow glikogenu i zahamowanie rozpadu bialek wywolane treningiem, czyli zalezy nam na syntezie bialek. Pewnie nie musze tobie tlumaczyc ze by uzupelnic glikogen wazne jest to by szybko i w odpowiedniej ilosci dostarczyc organizmowi weglowodany o wysokim indeksie glikemicznym w porcji 0.8-1g/kg. Ogolnie chodzi nam o wyrzut insuliny bo to jest wlasnie ten moment kiedy ona jest potrzebna. Ale jeszcze bardziej znaczace jest polaczenie tych weglowodanow z bialkiem, przeciez zalezy nam na jak najszybszej ich syntezie prawda?? wiec proporcje powinny wygladac jak juz wczesniej pisalem ww-0.8-1g i b- 0.4g/kg. Weglowodany wiemy jakie ale bialka nie opisalem wiec bialko powinno byc szybkowchlanialne a wiec najlepszy bylby hydrolizat ale dobry koncentrat tez moze byc. Jednakze z tym bialkiem to tez nie mozna przesadzic w tej porcji potreningowej poniewaz zbyt duza ilosc powoduje mniejsze wydzielanie insuliny ale ta ilosc co wyzej napisalem jest bezpieczna. A wracajac do wegli to teraz jest tego tyle ze mozemy tylko wybierac.. poczawszy od starej poczciwej glukozy po vextrago. Niestety banany sie wolno wchlaniaja czyli na wyrzut insy nie mamy co liczyc. I dopiero po takim posilku bezposrednim mozemy zjesc porzadny posilek potreningowy skladajacy sie z wegli i bialka i pewnej ilosci tluszczu mniej wiecej po 1h od przyjecia tego posilku bezposredniego. Wiec piszac ze bialko po treningu jest niepotrzebne to jestes w bledzie, poniewaz polaczenie wegli i bialka bezposrednio po treningu jeszcze bardziej zwieksza synteze bialek!! Jesli dobrze pamietam to napisales tez ze w posilku przedtreningowym bialko nie jest wazne(jesli sie myle to przepraszam ale nie chce mi sie sprawdzac) to jest kolejne mylne stwierdzenie poniewaz podczas treningu nastepuje rozpad bialek wiec posilek przedtreningowy musi zawierac rowniez bialko, uwalniajac stopniowo aminokwasy chroni nasze miesnie jak i rowniez wykorzystywane jest do celow energetycznych, a jak wiadomo organizm nie magazynuje bialka tak jak weglowodany... wiec przed treningiem tez to bialko jest potrzebne. Teraz pewnie spytalbys to jak przed treningiem zjemy bialko to po co dodawac jeszcze do wegli po treningu, a wiec podczas treningu w zaleznosci od intensywnosci treningu to bialko zjedzone przed i tak zostanie spalone dlatego trening nie powinien byc dlugi ale niestety ani ja ani ty nie wiemy w jakim stopniu ten katabolizm u nas wystepuje. Wiec ta synteza po treningu jest bardzo potrzebna.

Staralem sie wytlumaczyc jak malemu dziecku, jasno i logicznie. Pozdrawiam.

pw
23-06-08, 11:35
Białko powinno być w każdym posiłku.
I co do czasopism/kolegów startujacych w zawodach - nie bierz wszystkiego dosłownie, wiele z nich nie ma pojęcia tak naprawdę o tym co robi a w gazetkach czasem są błędy pomijając że pisane są w wielkich skrótach.

Damian st-ce
23-06-08, 11:47
Wytłumaczyłeś to zaje....ie ! ! ! Małpa by to zrozumiała :) Sog leci :)

LUKI
23-06-08, 12:15
A i rowniez wypadaloby podac zrodlo, pewnie zawiode cie ale zadne czaspoismo typu kif itd ale pisalem z glowy wiec jesli z czyms sie pomylilem to przepraszam.