Zobacz pełną wersję : czy moge juz cwiczyc i czy dobrze??
witam!!!
Mam 14 lat i mam 169 cm. zrostu.
Mam pytania:
1.czy moge cwiczyc na hantlach 3 kg??i czy sobie czegos nie uszkodze??
2.Cwiczyc codziennie wieczorem po 10 podniesien(na poczatku)??
[QUOTE=damian9;123306]witam!!!
Mam 14 lat i mam 169 cm. zrostu.
Mam pytania:
1.czy moge cwiczyc na hantlach 3 kg??i czy sobie czegos nie uszkodze??
2.ile razy codziennie wieczorem podnosic??czy lepiej 3-4 dni w tygodniu podnosic??i po ile razy??
terrorsiejem
12-06-08, 19:48
tak z hantelkami możesz cwiczyc spokojnie.
napewno?a kiedy cwiczyc tak zebym jeszcze rosl bo mam dopiero 14 lat.
tak tylko wieczorami(10 podniesiec na poczatek0 przec cale tygodnie??
czy lepiej 3-4 dni??(10 podniesiec)
a co to za różnica o której porze dnia będziesz ćwiczył ... te ćwiczenia nie wpłyną na zatrzymanie twego wzrostu ... jesteś młody więc nie przemęczaj sie ...
pzdr.:)
terrorsiejem
12-06-08, 20:15
a co masz na mysli mówiąc "podniesięc" ? chodzi ci o biceps ? Takim ciężarem napewno nie przeciązysz żadnego mięśnia leżącego przy osi długiej. Ogólnie to mi sie wydaje to mitem że cwiczenie w młodym wieku chamuje wzrost. Ale fakt jest faktem że na pewno nie można cwiczyc siłowo z dużymi ciężarami. Takie cwiczenia z hantelkami 3 kg to nie obciązy niczego co może powodowac jakie kolwiek szkody na zdrowiu. nie ma sensu układac ci jakiegoś planu narazie rób sobie pompeczki brzuszki przysiady biceps hantelkami i nie zawracaj sobie głowy jakimiś dietami,regeneracją itp. możesz robic nawet codziennie.Za rok bedziesz już dobrze przygotowany przez ten czas poczytaj o następujących zagadnieniach (w podwieszonych tematach na tym forum w danych działach :D ):
-dieta
-trening
W wieku 15 lat jak dla mnie to możesz juz ruszyc z właściwym treningiem. pozdro.
Damian st-ce
13-06-08, 10:44
Według mnie możesz rozpocząć już normalny trening. Zacząć od ćwiczeń ogólnorozwojowych. Ćwiczenie w młodym wieku nie hamuje wzrostu. Uważaj tylko na kręgosłup.
LeBron23LBJ
13-06-08, 11:40
ja zaczalem jak mialem niecale 15 lat ;p i nie mam skutków ubocznych. Mam 179 cm. Normalnie rosłem. Uwazam ze przez ten rok powininens własnie napieprzac na drążku,pompki różnego rodzaju, tymi 3kg na biceps i na barki. 3kg i 10 powtórzen to mało. Ja tez zaczynalem 3 kg na biceps i robiłem jedna serie po 100 powt. co drugi dzien. ;p ;p;p
Możesz już spokojnie ćwiczyć ja zaczynałem mając 13 lat ,tak jak ty. Nie rób tylko ćwiczeń które obciążają zbytnio kręgosłup takich jak wyciskanie sztangi zza karku stojąc( zamiast tego proponuję wykonywać to sztangielkami na ławce skośnej ustawionej pod kątem 90 stopni). Uważaj też na nogi lepiej w ogóle ich nie ćwicz, chyba że chcesz zjechać sobie kolana. Kiedy zaczynasz ćwiczyć w takim wieku musisz dosyć znacznie zmienić swoją dietę tzn. Dużo owoców i warzyw( witaminy, które będą potrzebne ci z tego powodu że w tym wieku zaczyna się bardzo szybko rosnąć). Co do białka nie musisz się jeszcze ni tak faszerować, jeżeli zjesz 5 posiłków dziennie a zawartość białka w każdym z nich wynosić będzie ok 20-25g to będzie sukces. I jeszcze jedno: Z E R O O D Ż Y W E K !!!!!!!!!!! Przed tym jak pójdziesz na siłkę zdecyduj czy będziesz ćwiczył na maszynach czy wolnych ciężarach(moim zdaniem te drugie są lepsze) Pozdro
Ja bym zaczekal jeszcze z silka. To że jeden miał farta i nic mu się nie stało to nie znaczy ze inny też bedzie miał. Na twoim miejscu starałbym się narazie wykonywać proste ćwiczenia z własnym ciężarem:pompki podnoszenie na rążku przysiady, brzuszki....
LeBron23LBJ
13-06-08, 20:41
niech ćwiczy sobie tymi 3 kg hanteleczkami, nic mu nie zaszkodzi. Wiem bo sam tak robiłem. Śmiało. Plus pompki i drążek.
Nie no takimi hantelakmi to spokojnie mowie tu raczej zeby nie rzucac sie na silownie.
o silce to nawet nie myslelem narazie!!!
dzieki.
LeBron23LBJ jak podniosiles tymi hantlami 3 kg. to ile podniesien na poczatku??
i czy mi to cos da??