Zobacz pełną wersję : 13 lat - rzeźba w 3tyg? pomocy.
Mam 13lat. Chciałbym zapytać, czy da sie wyrobić rzeźbe w 3tyg. Jestem dosyć silny jak na swój wiek, ale nie ćwicze. Chciałbym żeby mięśnie były większe, nie chce przyrostu siły.
Czyli, chce większe, bardziej widoczne, ładne mięśnie w 3tyg, nie zalezy mi na sile.
Do dyspozycji niestety mam tylko drążek(zawieszony troche nad moją głową) i hantle 1,5kg. Moge przeznaczyć na to jakieś 50 minut dziennie, ale mam tylko 3tyg.
W gre może wejść ograniczenie słodyczy do minimum(+jakaś prosta dieta) jezeli to potrzebne, ale bez sterydów itd.
13 lat,
około 63kg
około 170cm
Edit: A no tak, jak zwykle czegoś zapomniałem. Chodzi o mięśnie brzucha i rąk(głównie bicepsy).
Słuchaj jeżeli nie załapiesz masy to z rzeźby będą nici. Chyba że już to zrobiłeś, choć po twojej wadze jakoś tego nie widać. Bo to jest tak jak z posągiem musi być w czym rzeźbić. Tak więc najpierw złap trochę masy a potem rób rzeźbę. Tak wogóle to 3 tyg to trochę mało tak z 0,5-1 rok to rozumiem ale 3 tyg :\. Tak więc łap za chantle i jazda!
wpisz na googlach atlas cwiczeń domatora
Jestem zupełnie zielony w tych sprawach. Jeśli chodzi o mase, to mam troche tłuszczu (szczególnie w nogach ;/). Chce po prostu mieć ładną, umięśnioną sylwetke, a nie dużo siły. No ale dobra. Jak już będe cięższy to co dalej? Zainwestować w coś ciężkiego i to podnosić pare razy, czy moze dużo razy hantle 1,5kg. A moze odpowiednie będzie podciąganie? Brzuszki jakieś hardcorowe po pare razy, czy może 80-90 normalnych?
Z tluszczu nie zrobisz miesni, choc bys do Czestochowy na kolanach szedl. To inny tym tkanki. 3 tygodnie za pozno kolego na wakacje nadal w podkoszulku.
Poczytaj podwieszone tematy. Potem zadawaj pytania.
Celowalbym w wakacje 2009 jednak, 3 tygdonie to stanowczo za mało na cokolwiek.
Poczytaj
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=8273
w 3 tyg to nawet na strrydach nie wyrobisz , bo w 1,5 tyg musialbys nabrac masy a pozniej bys mial 1,5 tyg na rzezbienie :P troche malo
3 tygodnie, hmmm pewnie wakacje 2008 xD noo w 3 tygodnie to ty wiele nie zrobisz 3 miesiace to juz beda widoczne efekty :D na wkacje za rok zacznij pracowac juz teraz :D
Bardzo prosto, bedziesz krolem plazy! proponuje:
1 tydzien - dieta wysokotluszowa i bogata w wegle proste(musisz mase zlapac) duzo slodyczy, cukrow w diecie, i zero cwiczen
2 tydzien - zdobyta mase robisz na duze miesnie wykonujac trening masowy (jakby malo masy to doloz troche slodyczy) akorat tydzien to zdazysz po 1 razie zrobic kazda partie miesni, ladnie cie rozwali
3 tydzien - ostra redukcja (rezygnujemy z czekolady, za to duzo plynow w postaci coca coli), przechodzisz na trening redukcyjny, pieknie rzezbisz zdobyta mase widac kazdy twoj miesien i przecinajace sciegna dzieki temu ze dokladasz do treningow 2 okrazenia po mieszkaniu (jesli mieszkasz w domku to wystarczy jedno - przeciez nie chcemy bys wygladal od razu na atlete)
nie traktuj tego powaznie ! ! to pokazuje ze przez 3 tyg, to przykre, ale nie da sie osiagnac twojego celu
A co powiecie na:
przez 1 tydzień:
trening na mase(3 w tyg.):
20 serii po 80 podniesień (1,5kg na reke) i 20 serii po 80 brzuszków. 3 minuty przerwy pomiędzy seriami.
przez 2 tyg:
trening na rzeźbe(5 razy w tyg.)
10 serii po 140 podniesień i 10 serii po 140 brzuszków. 40 sekund przerwy pomiędzy seriami.
Mam sporo masy ogólnie, co prawda nie ćwicze, ale dużo pomagam tacie w pracy (40kg worki) itp. pozatym ostatnio z kumplem przenosze z tira do garazu takie ciężkie koła(jakoś tak 20 kół dziennie. (Poza czwartkami i piątkami). Nie znam ich wagi. Tacie pomagam już z 2 lata, kumplowi dopiero miesiąc.
Nie chce uzyskać z niczego, nagle, przez 3tyg. rzeźby. Jak pisałem, jestem dosyć silny, dlatego nie zalezy mi juz na sile. A moja dosyć mała waga jest przez to, iż mało zjadam, nie przez to że nie mam masy.
[quote=ryniu;120220]Bardzo prosto, bedziesz krolem plazy! proponuje:
1 tydzien - dieta wysokotluszowa i bogata w wegle proste(musisz mase zlapac) duzo slodyczy, cukrow w diecie, i zero cwiczen
2 tydzien - zdobyta mase robisz na duze miesnie wykonujac trening masowy (jakby malo masy to doloz troche slodyczy) akorat tydzien to zdazysz po 1 razie zrobic kazda partie miesni, ladnie cie rozwali
3 tydzien - ostra redukcja (rezygnujemy z czekolady, za to duzo plynow w postaci coca coli), przechodzisz na trening redukcyjny, pieknie rzezbisz zdobyta mase widac kazdy twoj miesien i przecinajace sciegna dzieki temu ze dokladasz do treningow 2 okrazenia po mieszkaniu (jesli mieszkasz w domku to wystarczy jedno - przeciez nie chcemy bys wygladal od razu na atlete)
dolaczam sie do ciebie ryniu.. to jest w miare dobra dietka + trening ! :D ja bym dodal do dietki jako napoje zebys mial pompe zeby wieksze miesnie byly jakis dodatek mysle nad np. kakao - na mase troceh pujdziea puzniej to tylko redukcja brzuszki i troche biegania po polu obojetnie
terrorsiejem
29-05-08, 20:05
winstrol w dupe i dasz rady :)
A co powiecie na:
przez 1 tydzień:
trening na mase(3 w tyg.):
20 serii po 80 podniesień (1,5kg na reke) i 20 serii po 80 brzuszków. 3 minuty przerwy pomiędzy seriami.
przez 2 tyg:
trening na rzeźbe(5 razy w tyg.)
10 serii po 140 podniesień i 10 serii po 140 brzuszków. 40 sekund przerwy pomiędzy seriami.
Czyli chcesz zrobic codziennie 1400 brzuszkow i co 140 brzuszkow 40 sekund przerwy....-powodzenia
Ale wy macie nasrane, chłopak chce mieć mase i definicje a wy mu do dietu wpychacie słodycze. Ja z was nie moge niech je duzo mięsa ważyw i owoców oraz ryzu to może mu cos dać i dieta ma być ułozona pod niego a nie taka ogólna pomyślcie zanim coś napiszecie!
terrorsiejem
30-05-08, 12:59
słuchaj o efektach można mówić po trzech ale nie tygodniech ani miesiącach tylko latach. Nic nie osiągnie w tak krótkim czasie
[wiek] terrorisjem :) oni maja po 13 lat ;) niech jedza slodycze a nie diety :)
Jesc duzo i zdrowo ale te slodycze można odpuscic :)
respective
31-05-08, 12:26
może ci się tylko wydawać, że jesteś teraz silny... ja jak zaczynałem ćwiczyć uważałem, że jestem naprawde silny i w ogóle... teraz widzie jaki byłem leszcz, ćwicze od początku tego roku i mam +4cm w łapie i +13cm w klatce... 3 tyg to raczej możesz osiągnąć coś z suplami, ale jesteś na nie za młody...
slim shady
31-05-08, 14:53
zamało czasu , po za tym jesteś jeszcze za młody na hardcore treningi. Możesz zacząc pływac, wszystkie mięsnie sie wyrabiają
mateusz12115
31-05-08, 23:32
z tymi brzuszkami to przesadziles haha... ale da rade w 3 tyg. wyrzezbic brzuch robiac a6w ale przez ten czas to tylko bedzie ci go widac jak bedziesz chodzil napiety hah. polecam A6W na brzuch bo zwyklymi cwiczeniami takimi jak podales to tylko wytrzymalosc bedziesz mial dobra a co do reszty nie wiem dokladnie ale ze slodyczami to troche przesada :\
grzesiek7124
01-06-08, 00:07
Symu (http://e-kulturystyka.info/member.php?u=5023), zamknij temat bo głupoty piszą.
Grzesiek.
respective
01-06-08, 09:03
zamało czasu , po za tym jesteś jeszcze za młody na hardcore treningi. Możesz zacząc pływac, wszystkie mięsnie sie wyrabiają
powiedz mi jakim cudem wyrobią Ci się wszystkie mięśnie przy pływaniu? <oczy>
pływanie to ćwiczenie areobowe i przy nim można zbudować odpowiednią sylwetkę oraz kondycję, a nie wyrzeźbić mięśnie...
Co racja to racja :) Jak ktoś będzie chciał założyć bardziej merytoryczny temat to zapraszam bo tego mi się nawet czytać nie chce :)