Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 19 lat 190 cm 96 kg 60 kg na KLATE :/

Bodzioo
27-05-08, 10:39
Witam to znowu ja. Wreszcie udalo mi sie wziac 60 kg na klate. Ostatnio trenowalem rzadko co 2-3 razy na 2 tygodnie. Wszystko przez mature i takie tam prywatne sprawy:D Zauwazylem ze dluzsze odpoczynki pasuja mi. Po nich mam taka swiezosc i wieksza sile niz podczas treningow. Jeszcze cwicze bez kreatynki i w ogole bez niczego dodatkowego :D Czy teraz cos juz jakies odzywki moge kupic?? Jak tak to jakie najlepiej??

Postep u mnie bardzo widoczny: 20 kg róznicy w ciagu 3,5 miesiaca

Symu
27-05-08, 17:35
Poczekaj, narazie dobrze Ci idzie. Cwiczysz dalej na atlasie czy na plaskiej??

Bodzioo
27-05-08, 23:52
Więcej na atlasie, na płaskiej nie zawsze bo czesto jest zajeta :D

mrozikhg
28-05-08, 17:55
jest roznica czy sie cwiczy np na normalnej plaskiej laweczce czy na laweczce na atlasie???

Rickey
28-05-08, 18:45
Jest róznica w ciężarach. Np. ja na atlasie wziąłem 80kg a na płaskiej 65kg. No to chyba róznice widać.:)
Pozdro!!

mrozikhg
28-05-08, 18:53
ale czy ma to jakis wplyw na przyrosty??? bo np dzis sprobowalem sobie na silowni kilka serii na normalnej laweczce i kilka na atlasie.czulem ze po atlasie lepiej mi procowaly miesnie piersiowe

47
28-05-08, 20:16
na atlasie bardziej sie izolują mięśnie

mrozikhg
28-05-08, 20:35
a co to znaczy izoluja??;>

Bodzioo
28-05-08, 21:16
Na atlasie jakos tak wszystko równo idzie, bo na ławeczce np w moim przypadku lewa reka jest zawsze o okolo 15 cm nizej niz prawa, a na atlasie wszystko idzie nieruchomo i rownomiernie.

mrozikhg
28-05-08, 22:11
ponawiam pytanie: co to znaczy izoluja??;>

Symu
28-05-08, 22:19
No właśnie sztanga wymaga większej koordynacji niż atlas, a już hantle największej. Każdy z tych przyrządów oddzialuje na trochę inen częśći klatki w różnym stopniu, ale jakoś mnie maszyny typu atlas nie przekonuja -wszystko na wolnych ciezarach.

Rickey
28-05-08, 22:38
Popieram Symu. Ja też wolę wolne ciężary, jakas taka większa frajda. do atlasu jakos nie jestem przekonany. Wolę ćwiczyć na wolnych niż na atlasie. Na atlasie jakos tak dziwnie mi sie ćwiczy. Może na wolnych ciężarach bardziej się wypompuje (chodzi o energię) i łatwiej o kontuzje, ale jestem zadowolony, bo wiem że wykonałem dobrą robote i to mnie motywuje to następnego treningu.:)
Pozdro!!

mrozikhg
29-05-08, 14:47
to zle ze sztanga wymaga wiekszej koordynacji niz atlas??

Rickey
29-05-08, 17:33
To nie jest źle, ale tak jak pisalem wcześniej. Na sztandze nie podniesiesz tyle, co na atlasie, chociażby dlatego, że ze sztanga musisz uważać, żeby ci na boki nie poleciała i takie tam.:)
Pozdro!!

tm7
29-05-08, 17:46
nie ma co porownywac wyciskania sztanga na laweczce a na atlasie , calkiem inna bajka, dobre jest tylko to ze nie potzreba asekuracji i jak sie cwiczy samemu to mozna wziasc wtedy wiekszy ciezar na atlasie , ja na atlasie cwicze tylko grzbiet troche

mrozikhg
29-05-08, 17:46
ale jakbym cwiczyl na atlasie i po 2 miesiacach poszedlbym na sztange sprawdzic ile podniose to bylo by mniej?? mi nie chodzi teraz o rekordy .tylko i wylacznie o mase.

tm7
29-05-08, 17:49
tak , jak wycisniesz np 80 na klate max na atlasie ,to pozniej jak pojdziesz pod sztange to 80 napewno nie wezmiesz , moge sie zalozyc ze nawet centymetra nie ruszysz :)

Rickey
29-05-08, 17:50
No raczej nie podniósł byś tyle samo, co na atlasie:) najlepszym przykładem może być chyba to, co napisałem wcześniej, ile ciskałem na atlasie a ile nas płaskiej.
Pozdro!!

tm7
29-05-08, 17:53
jesli chodzi ci o mase to tak jak juz wczesniej pisali , laweczka sztanga hantle (wolne ciezary), jesli nie masz do tego dostepu a masz do atlasu to mozesz cwiczyc , ale efekty beda mniejsze

tm7
29-05-08, 17:56
No raczej nie podniósł byś tyle samo, co na atlasie:) najlepszym przykładem może być chyba to, co napisałem wcześniej, ile ciskałem na atlasie a ile nas płaskiej.
Pozdro!!
ja na plaskiej ciskalem 75 , a jak poszedlem a atlas to wycisnolem 115 , nie wiem co to byl za atlas , ale wlasnie widac roznice :P

lachu
29-05-08, 18:24
jak miałem taki wolny dzien to poszłem na rekordy i wycisnołem na plaskiej 120 a na atlasie 120x11. wiec jest róznica na wonych ciezarach lepiej cwiczyć bo lepiej masa idzie.

Damian-san
29-05-08, 20:42
Prawda... ja tez tak mialem... ostatnio zrobilem swoj rekordzik :) - 95 kg na klate na plaskiej... a na atlasie jak robie czasami to biore maks jaki tam jest - 120 i to lece 4x8. Wiec widac roznice... duzo lepsze wolne ciezary jak wyzej koledzy pisali... wieksze zaangazowanie miesni przy wolnych...
Pzdr dla wszystkich :)

mrozikhg
29-05-08, 20:58
a np jak bede cwiczyl na atlasie barki ,triceps,plecy to tez beda mniejsze efekty?? [te partie cwicze na wyciagu]

tm7
29-05-08, 22:15
mozesz niektore cwiczenia robic na atlasie np na triceps sciaganie drazka wyciagu do dolu , ale musisz dodac do tego jeszcze np wyciskanie francuskie sztangi lezac :) , na grzbiet mozesz tez cwiczyc na wyciagu ale dodaj jeszcze wioslowanie sztanga w opadzie tulowia ( na grzbiet to jeszcze najwiecej pocwiczysz na atlasie) , na barki to nawet nie wiem jakie sa cwiczenia na atlasie , jedno chyba widzialem jak bylem w liceum ale to zalezy od atlasu :P , atlas nie zastapi ci cwiczen z wolnymi ciezarami , mozesz tylko uzupelnic trening

Bodzioo
29-05-08, 23:04
Ja to nie wiem jak na tym świecie te osoby sie rodzą. moj kolega z silowni ma 17 lat i wzial 120 na plaskiej :O serie robi 90 kg. Goscio 1 liceum wzrost moze ze 195 i tyle bierze, a ja 2 lata starszy, troche nizszy kilka cm i tylko 60 :(

Bull1
29-05-08, 23:40
Swojego czasu pamietam ze na atlasie brałęm 80 kg a na plskiej 52 kg

tm7
29-05-08, 23:41
takie jest zycie , nie kazdy urosnie duzy i silny , ale sa tez mniejsi ludzie ktorzy ciezkim treningiem doszli do czegos , mozna wiele zmienic jesli tylko sie chce nawet bez zadnych odzywek , kiedys odzywki i sterydy nie byly tak popularne i malo tego bylo , a ludzie ktorzy cwiczyli i tak rosli i mieli duzo sily , wiec niech nikt mi nie mowi ze bez koksu i odzywwek nie da sie nic zdzialac :P

47
30-05-08, 09:06
niekiedy poczatkujacym sie poleca zeby wlasnie cwiczyli na atlasie - jak widze niektorych moich kumpli jak robia bicepsy barkami to tez jestem tego zdania.
na wolnych ciezarach trudniej jest opanowac technike

tm7
30-05-08, 10:52
nie jest trudniej tylko trzeba wziasc odpowiedni ciezar , jesli poczatkujacy wziolby np na biceps samym gryfem machal :) to trudno zeby bujal sie przy tym jak fregata na oceanie , czesto jest tak ze poczatkujacy wchodza na silownie widza te wszystkie urzadzenia latarki w oczach i zakladaja takie ciezary ze nie sa w stanie nawet jednego powtorzenia zrobic poprawnie , widzialem juz kilku takich z jednego musialem sztange zciagac , nie wiem co by sie z nim stalo jak by przy nim nikogo nie bylo , nie wiedzialby nawet jak to zrzucic z siebie

Symu
30-05-08, 15:47
niekiedy poczatkujacym sie poleca zeby wlasnie cwiczyli na atlasie - jak widze niektorych moich kumpli jak robia bicepsy barkami to tez jestem tego zdania.
na wolnych ciezarach trudniej jest opanowac technike

Jak an początku się tego nie nauczy to i później się nie nauczy. Poćzatkującym dlatego zaleca się ćwiczenia na małych ciężarach, a że co drugi poczatkujacy zapakuje wiecej na sztange niz sam wazy to jzu inna sprawa.

respective
04-06-08, 13:31
dokładnie... nie ważne ile jest na sztandze, ważne to jak się wykonuje dane ćwiczenie.
trzeba wszystko robić dokładnie, a nei popisywać się, że zarzuca ktoś więcej na serie...