Zobacz pełną wersję : wpc 80 5,4kg na 3 miechy
marcin2447
05-05-08, 15:43
mój staż to 1 miesiąc
mam zamiar kupic 5,4kg białka wpc 80 ostrowi i przy pomocy tego białka był bym wstanie uzupełniać moją dietę w białko przy pomocy serów i jaj moje zapotrzebowanie na białko to ok 130g dzienie i to by mi wystarczyło na jakieś 3 miechy czy potym okresie jakie były by widoczne efekty? oczywiście odpowiednią ilość tłuszczy jak i weglowodanów bym dostarczał. proszę o opinie
Jak zaczynasz i nie masz brakow w diecie, to nie potrzebne Ci bialko.
Najlepiej uloz sobie taka diete, w ktorej nic nie brakuje. A na suplementacje przyjdzie czas.
Zaczynasz dopiero, wiec efekty beda szybko. Przy dobrej genetyce nawet 4-5kg na miesiac.
marcin2447
05-05-08, 16:11
to białko bedę miał jako uzupełnienie 60 g dzienie a reszte 70 w pożywienieu dostarcze bo wiecej niedam rady i czasu tyle na to niemam a efekty to chyba czuje 1 cm w bicku mi podskoczył przez mieiąc ale żadnej diety niemiałem tylko dobrze jadłem
kup sobie gainer+ulóz pozadna diete=sukces ;)
Polowe bialka z odzywki? Oszalales?
5 jajek to ok 45g bialka
200g piersi z kurczaka to ok 40g bialka
puszka tunczyka to ponad 30g
kostka twarogu (cwierc kg) 40g
1l mleka 30g
Nie mow ze tego nie dasz rady zjesc... Mozesz zapodac sobie serek wiejski (20g bialka), filet z mintaja, piers z indyka czy jakakolwiek inna rybe.
W makaronie pelnoziarnistym jest 15g bialka/100g.
Syntetycznym bialkiem to mozesz uzupelnic tylko, a nie polowe....
Wpc to przefiltrowane bialko mleka, nie istnieje na razie syntetyczne białko(albo ja przegapiłem moment kiedy zaczęto je robić). Jeżeli tak mu wygodniej to czemu nie ? Możesz podać jakieś materiały które udowodnią ,że mu to zaszkodzi?
Z pewnością będzie to lepsze niż proponowane przez Ciebie litr mleka i 250g twarogu( jakieś 70g laktozy na dzień - znasz się i mu to proponujesz ??)
Faktycznie 130 g z diety uzyskamy bez problemu np. 2x3 jajka + 500g kuraka/wątróbki/wołu/wieprza, prawda jest taka ,że ludziom nie chce się aż tyle grzebać przy garach ,a białka z proszku jest wygodne :]
Ja sam piję ok 60g tego wynalazku na dzień bo mimo spożywanych białek z 0,5kg kurczaka na dzień mam za mało białka w diecie, a więcej posiłków robić mi się nie chce/nie mam czasu.
Niech chłopak robi jak powiedział, byleby trzymał się tych proporcji i nie zwiększał ilości na korzyść proszku ,a będzie git.
Ja troche poczytalem o tym nieszczesnym mleku i doszedlem do wniosku, ze z ta laktoza to mit.
Cos jak ptasia grypa i choroba szalonych krow.
Laktoza to tak zwany cukier mleczny. Enzym laktaza rozklada laktoze na cukry proste.
Faktem jest, ze w polsce ok 40% (wg innego zrodla 20-25%) ludzi cierpi na niedobor laktazy, co powoduje dolegliwosci po spozyciu mleka czy produktow mlecznych (wzdecia, biegunka). Niedobor enzymu laktazy to inaczej nietolerancja laktozy.
Czlowiek juz od dawna pije mleko krowie, co spowodowalo, ze enzym ten nie zanika u wiekszosci. W zaleznosci od narodowosci ilosc osob nietolerujacych laktoze jest rozna, w Polsce jak juz wspomnialem wynosi kij razy oko 1/3 populacji, w Szwecji tylko 2%, a w Chinach az 80%. Wszysktko zalezy od tego czy i kiedy czlowiek udomowil bydlo.
Przy czym produkcja laktazy bardzo rzadko zanika calkowicie. Nietolerancja laktozy najczesciej pojawia sie w okresie dojrzewania lub w mlodym wieku doroslym .
Ilosc laktazy z wiekiem spada, tak samo w przypadku dlugiej diety bezmlecznej. Jezeli pijemy mleko, to enzym jest produkowany w wiekszej ilosci.
Wiekszosc z nas, to ludzie mlodzi, wiec tym sie nie powinni przejmowac (no chyba, ze ktos choruje po mleku, ale o tym juz pisalem).
Laktoza to dwucukier o niskim indeksie glikemicznym (46).
Teraz o mleku. Otoz mleko zawiera bialka, cukry tluszcze, sole mineralne, witaminy (A, D, E, K, C, B12 oraz B6), enzymy oraz hormony. Posiada korzystny wplyw na obnizanie cholesterolu, dostarcza bialka.
Zreszta co tu duzo gadac... zobaczcie jak cielak rosnie na mleku krowim... i ile ma sily... :)
Od zawsze wypijam okolo 1l mleka dziennie (czyli wypilem jakies 5tys litrow) i nadal zyje, co po przeczytaniu niektorych artykulow wydaje sie niemozliwe!
Te mleko i ta laktoza, to tak jak kiedys ze jajka niby szkodza... ze mozna max 2 na tydzien.
A tak na zdrowy rozsadek, to wszystko mozna, tylko miare trzeba znac... Ani picie 4 litrow mleka, ani jedzenie 20 jaj, czy 5kg miesa dziennie nie jest zdrowe.