PDA

Zobacz pełną wersję : Koledzy jak zacząć??

gania
05-05-08, 09:20
Witam wszystkich mam na imie Paweł i mam 28 lat waze 75 kg przy 188cm wzrostu i ostatnie 5 miesiecy mieszkalem sam. wiadomo jedzenie kfc mc donalds itp i stalo sie wyskoczyla mi oponka ale delikatna (marazie widac ja tylko jak siedze robia sie faldki) i teraz moje pytanie chcialbym ta oponke zamienic na 6 pak jak to zacząć czy najpierw biegi a rownolegle 6 wadera?? czy jakies suplementy jakas dieta pomozcie koledzy czytalem juz wasze forum ale nie moge nic dla siebie znalesc moze macie jakies sugestie co do planu treningowego i suplementacji??

grzesiek7124
05-05-08, 10:09
Nie da się oponki (tłuszczu) zamienić na sześciopak (mięśnie brzucha). To dwie odmienne tkanki. Żeby mięśnie brzucha były widoczne musisz pozbyć się tkanki tłuszczowej. Nawet jak będą małe to będą widoczne, gdy nie będziesz tam miał tłuszczu. Najlepiej żeby były większe, wtedy będą również bardziej widoczne. Co musisz w tym celu zrobić ? Podstawą pozbycia się tkanki tłuszczowej jest trening aerobowy lub interwałowy. Jednak ten drugi raczej nie wchodzi w grę, gdyż jak przypuszczam nie masz kondycji (możesz go wprowadzić później). Tak więc wykonuj trening aerobowy (tlenowy). Ma on trwać minimum 30 minut. Wykonuj go w zakresie 60-70 % Twojego tętna maksymalnego. Obliczysz go ze wzoru 220-Twój wiek x 0,6(0,7). Dla Ciebie będzie to 220 -27 x 0,6(0,7)=116-135 uderzeń serca/minutę. Bardzo pomocny jest w tym pulsometr lub mierzysz je na lewym nadgarstku.
Co do diety to na początku po prostu staraj się zdrowo odżywiać. Później stopniowo możesz przejść na dietę redukcyjną. Na początku nie stosuj suplementów, wprowadź je w późniejszym czasie, gdy będziesz miał zastoje.
Na mięśnie brzucha nie musisz robić od razu 6 Weidera. Na początku wystarczą "zwykłe" brzuszki. W miarę wytrenowania możesz wprowadzić ćwiczenia bardziej intensywne.
Oczywiście efekt spalania tkanki tłuszczowej będzie lepszy, gdy będziesz wykonywał również trening anaerobowy (trening na siłowni).
Jeżeli chcesz więcej informacji to oczywiście odpowiem na Twoje pytania.

Grzesiek.

gania
05-05-08, 10:47
Trening aerobowy to bieganie i jazda na rowerze prawda?? (poczatkujący jestem) co do mojej kondycji to wczoraj bylem pobiegac i udalo mi sie biec nieprzerwanie przez 22 minuty po lesie nie wiem czy to dobrze teraz kolejne pytanie czy kiedy bede biegal np w poniedzialek srode i piatek to robiac rownoczesnie brzuszki np w wt. czw. sob da to efekty ??

Rickey
05-05-08, 16:31
Wg mnie to, co napisałeś ma sens i efekty powinny być zadowalające, tylko oczywiście nie od razu:)
Pozdro!!

grzesiek7124
05-05-08, 16:34
Zarówno bieganie jak i jazda rowerem może mieć charakter treningu aerobowego (tlenowego) jak i anaerobowego (beztlenowego). Wszystko zależy od intensywności wysiłku. Maratończyk wykonuje wysiłek aerobowy (mała intensywność), a sprinter wysiłek anaerobowy (duża intensywność).
Jeżeli nie masz siły biec dłużej, to po prostu zmniejsz intensywność treningu. Dobrym wyznacznikiem Twojej intensywności jest to,czy podczas treningu możesz spokojnie i bez problemu "prowadzić rozmowę". Jeżeli możesz to jest to odpowiednia intensywność wykonywanego wysiłku.
Żeby wysiłek aerobowy przyniósł efekty tzn. żeby organizm czerpał energię z tłuszczów wysiłek ten powinien trwać minimum 15-20 minut (zależy to też od wytrenowania). Do tego momentu organizm czerpie energię z węglowodanów (z glukozy, która jest we krwi i glikogenu).
Trening mięśni brzucha nie spowoduje spadku tkanki tłuszczowej w ćwiczonym obszarze ciała (na brzuchu). Spowoduje on jednak, że mięśnie te będą mocniejsze (większe) przez co będą bardziej widoczne. Mięśnie brzucha trenuj wtedy, nie masz tam "zakwasów". Zakwasów napisałem w cudzysłowie, gdyż nie są to zakwasy, a bóle spowodowane mikrourazami włókien mięśniowych (potocznie zwane DOMS-ami). Zakwasy mijają w ciągu jednej, maksymalnie dwóch godzin po treningu. Kwas mlekowy jest usuwany za pomocą tzw. układów buforowych. Podsumowując mięśnie brzucha trenuj wtedy, jeżeli Cię nie bolą. Z czasem będziesz mógł je trenować częściej i intensywniej (zależy od Twojego wytrenowania).

Grzesiek.

gania
06-05-08, 13:28
Czyli jezeli dobrze zrozumialem to bedzie tak ze bieganiem zgubie brzuch a rownolegle cwiczac brzuch uwydatnie "6pak"?? a czy do spalania tkanki tluszczowej przyda sie jakies suplementy czy tylko szczere bieganie:))

Hulk
06-05-08, 13:32
jezeli efekty beda po aerobach to spalacza nie potrzebujesz, jesli efekty beda mierne to mozesz do tego dorzucic jakis spalacz lub chociazby L-Karnityne lub CLA, polecam tez zielona herbate

gania
06-05-08, 20:30
naprawde bardzo sie staram kupilem dzis nawet skakanke i ''katowałem" sie przez 20 minut- ledwo do domu wrocilem i kolejne pytanie mi sie nasunelo czy na skakance lepiej skakac obunoz czy w stylu "biegu"?? moze nie ma roznicy ale ja jako laik mam prawo nie wiedziec... moze macie jakies doswiadczenia??

Symu
06-05-08, 22:50
Nie skakałem od 6 lat ale kiedyś na tenisie preferowałem obunóż bo "bieganie" sprzyja oszukiwaniu ruchu.

gania
07-05-08, 07:21
wiem ze to moze glupie pytanie ale ile czasu trzba skakac zeby zaczac spalac tluszcz bo z tego co czytalem tu na forum to biegac trzeba minimum 20 minut i dlatego pytam jak jest ze skakaniem..