Zobacz pełną wersję : Problemy z kręgosłupem kręgi L5-S1
Witam
Od dłuższego czasu boli mnie kręgosłup,
zdjęcie rtg(AP+BOK) odcinka lędźwiowego wykazało:
Zniesienie lordozy lędźwiowej , zwężenie przestrzeni międzykręgowej L5-S1 z
niewielkim przesunięciem ku tyłowi trzonu kręgu L5
Ból promieniuje jak na razie do pośladków, najbardziej podczas odginania do tyłu
i mocnego skłonu w przód, lekko podczas chodzenia (choć nie zawsze)
Mam pytanie jak źle to wygląda? Jakie ćwiczenia przy takim uszkodzeniu
można wykonywać ,czy np. podciąganie na drążku może być niebezpieczne?
Dostałem skierowanie do neurologa ale najbliższe terminy wizyt
to 1.5-2 miesiące jak to przeżyć i nie pogorszyć swojego stanu
Narazie nie cwicz idz do lekaza niech ci powie czy wogole mozesz.. bo z kregami to nie zabawa.. a swoja droga wpisz w google lordoza cwiczenia i juz czy to takie trudne :)
terrorsiejem
02-05-08, 17:57
ja mam problem z odcinkiem kręgosłupa LS . Unikaj szarpania kręgosłupem i dowiedz sie o techniki ćwiczeń nie obciążających kręgosłup. Przy każdym ćwiczeniu staraj sie trzymać naturalną pozycje kręgosłupa (naturalne zaokrąglenie) nie rób ćwiczeń typu martwy ciąg itp. nie spiesz sie i ćwicz plecy małymi ciężarami na plecy rób ćwiczenia na siłe ponieważ jak wzmocnią sie mięśnie przy kręgosłupie i brzuch to i kręgosłup bedzie miał dobrą podpore.
Prezydent_1c
26-05-08, 22:46
Moim zdaniem puki co zero ćwiczeń. Chyba że nie będziesz mógł wytrzymać to sobie przedramiona zrób ;)
VegetaSSJ3
27-05-08, 18:24
Witaj wlaśnie w tym dziale umiescilem cw korekcyjne i przeciw bulowe na kregoslup wiec te cw mozesz wykonywac
A co do cw silowych to podciagac na drazku sie mozesz bez obawy
klatke piersiowa tez mozesz robic tylko bez mostkowania wyklucz takie cw jak przysiady wyciskanie na barki i oczywiscie martwy ciag
Wykazano u mnie obniżenie wysokości przestrezni mięzykręgowej L5-S1.
Po za tym kr.L rtg bez zmian. Prosilbym o jakies wyjasnienie? i cwiczenia?
Czy to bardzo powazne? czy mozna jakos wyleczyc podleczyc i ewentualnie nie
dopuscic do podobnych sytuacji. Bol czasem jest silny po mimo tego ze biore
leki przeciwbolowe i rozladowujace napieciemiesniowe
Podciąganie to najlepsze co może być na kręgosłup, przez podciąganie wiele osób wyleczyło wady postawy.
przede wszystkim najwazniejsza jest rozgrzewka przed kazdymi cwiczeniami na plecy i inne miesnie
Wykazano u mnie obniżenie wysokości przestrezni mięzykręgowej L5-S1.
Po za tym kr.L rtg bez zmian. Prosilbym o jakies wyjasnienie? i cwiczenia?
Czy to bardzo powazne? czy mozna jakos wyleczyc podleczyc i ewentualnie nie
dopuscic do podobnych sytuacji. Bol czasem jest silny po mimo tego ze biore
leki przeciwbolowe i rozladowujace napieciemiesniowe
A ja mam 30 lat i ostatnio byłem na rezonansie i wykazało mi że;Zaburzenia uwodnienia w krążku międzykręgowym l5-s1,na tym poziomie niewielka tylna protruzja krążka międzykręgowego wpuklająca się do kanału kręgowego na głębokość około 4mm z dyskretnym częściowym pęknięciem pierścienia włóknistego,modelująca worek oponowy.Otwory międzykręgowe na tym poziomie zwężone zwłaszcza lewy z uciskiem nerwu rdzeniowego w jego obrębie .Intensywność sygnału stożka rdzenia prawidłowa.Szerokość kanału kręgowe w granicach normy.Drobne wyostrzenia kostne na przednich krawędziach trzonów kręgów L.Niewielkie nierówności blaszek granicznych trzonów kręgów na pograniczu th/L.Niewielkie przeciążeniowe w stawach międzykręgowych na poziomie L4-L5.Ale sie napisałem,poprostu jak mnie boli kręgosłup to ból promieniuje do lewego pośladka i nogi i wtedy niemoge zrobić nawet kroku bo to toki ból,dodam że już byłem u nełrologa i nienadaje sie to na operacje jakie proponujecie ćwiczenia dzięki Marcin.
Dziwny ten nełrolog :), może zasięgnij opini nełrohirórga :)
z gimnastyki korekcyjnej odnosnie odcinka ledzwiowego to cwiczenia w zwisie, wzmocnienia miesni brzucha i czworoglowych ud, podstawa to basen i plywanie kraulem lub na plecach, nie wskazane plywanie "zabka"