Zobacz pełną wersję : Trening sprawa
Witam ogolnie to mam do was jedno pytanie bo zawsze gdy sie cwiczy na dana partie miesnia to co serie np na klatke itp zwieksza sie ciezar tak? a ja uslyszalem ze sa podwojne efekty gdy sie cwiczy zaczynajac od najwiekszego ciezaru z najmniejsza iloscia powtorzen potem ciezar zmiejszac i wiecej powtorzen moze mi ktos powiedziec na czym to polega i czym sie rozni? z gory dzieki
1. Trening ze zwiększaniem ciężaru co serie to progresja.
2. Trening ze zmniejszaniem ciężaru co serie to dygresja.
- Te dwa treningi są dobre, większość ludzi stosuje ten pierwszy.
-Warto jest stosować oba ja robię sobie tak klatkę np. 3 miechy progresja później dygresja i znów progresja. Robi się tak po to żeby trening nie był taki sam tylko różny. Do tego oczywiście różnymi ciężarami.
-Nie słuchaj że są podwojone efekty bo to bzdura jakaś. Wszystko zależy od organizmu i jak dane ćwiczenie na organizm wpływa.
Jak ktoś ćwiczył tylko progresje przez powiedzmy rok a później zrobił sobie dygresje to nie dziwne, że mu poszło podwójnie albo nawet i lepiej. Jest tak dlatego, gdyż organizm podczas długiego czasu takiego samego treningu przyzwyczaja się do pewnych bodźców i nie oddziaływują one już na nasze mięśnie tak skutecznie jak na początku.
Aby efekty treningu były cały czas "duże" trzeba stosować zasadę różnorodności treningu.
Nie można wykonywać jednego lub kilku ćwiczeń na daną grupę mięśniową przez długi czas. Trzeba je zmieniać.