Heaven
20-04-08, 20:56
Witam, w sprawach kulturystycznych jestem zielony dlatego też pisze w tym temacie ;) Sprawa wygląda tak, już od paru lat trenuje koszykówke, jestem jednak dość szczupły i jeśli chodzi o siłe i mięśnie to odstaje :P Dlatego zacząłem chodzić na siłownie, za sobą mam już 21 jeden treningów to jest dwa miesiące pracy przy chodzeniu 3 razy w tygodniu. Sądze, że ten wstep(okres przygotowawczy do jakiś wiekszych treningów) mam za sobą. Do tej pory ćwiczyłem głównie klatke, biceps i triceps, czasem troche miesni brzucha. W kazdy dzien ćwiczyłem daną partie. Starałem się nie przeciążać zważywszy na jakąś kontuzje, i tu jest moje pytanie, ze względu na moj no jeszcze mlody wiek(16 lat) przez jakieś trudniejsze treningi mogę miec zaburzeni wzrostu ?(coś obiło mi się o uszy jakiś czas temu). Teraz druga sprawa, jak już wspominałem jestem dość szczupły, co prawda zauważyłem sporą poprawe, mięsnie sie bardziej utwardziły dysponuje już wiekszą siła i powoli zaczynają sie miesnie rzeźbić. Jednak chciałbym zabrac się za jakies odżywki(nie wiem jak to profesjonalnie nazwać) aby przybrać na masie, i móc się lepiej rozbudowywać. Zalezy mi głównie na ładnej sylwetce, nie zamierzam poswięcic sie kulturystyce jak już mowilem ma być to tylko uzupełnienie do kosza. Wiec tak, czy w moim wieku moge zabrac się za takie rzeczy (jeśli tak to jakie doradzacie, chodzi głównie o preparaty naturalne, możliwe jak najmniej chemii) i czy nie zaszkodzi mi to w rozwoju (wzrost etc.). Na siłownie chodze 3 razy w tygodniu, wtorek, czwartek, niedziela (zdarzy sie że sobota). To już taka dodatkowa prośba, jak najlepiej w te dni rozbić plan treningu, jakie miesnie przede wszystkim, jak z seriami etc. Do tej pory kazdy trening zaczynałem od rowerka, pare ćwiczeń z hantelkami, rozciąganie i ćwiczenia partii mieśni, zazwyczaj 3 serie po 12-14 powtórzeń, po jednej całej serii powtarzałem ćwiczenia drugi raz. Mój wzrost 173, waga 61 kg.