Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : BCAA jak długo brać?

marcellm
20-04-08, 14:25
po skończonym cyklu kreatyny zamieżam kupić sobie BCAA. jak długo go można przyjmować? a co jeszcze można kupić do tego? czy można brać spoalacz tłuszczu np. L-Karnitynę?

Cielu7
20-04-08, 14:27
bcaa mozemy brac ciagle

grzesiek7124
20-04-08, 14:46
po skończonym cyklu kreatyny zamieżam kupić sobie BCAA. jak długo go można przyjmować? a co jeszcze można kupić do tego? czy można brać spoalacz tłuszczu np. L-Karnitynę?
Po Twoim poście wnioskuję, że do tej pory ćwiczyłeś na masę. Teraz zamierzasz wziąć się za redukcję ?
BCAA można stosować zarówno w okresie budowania masy mięśniowej, jaki i robienia redukcji (rzeźby). Oczywiście trening i dieta jest odmienna dla robienia masy i rzeźby. Tak więc, gdy stosujesz odpowiedni trening i masz odpowiednią dietę możesz robić rzeźbę (masę). Aminokwasy rozgałęzione brane przed i po treningu (również rano i przed snem) będą oszczędzały zdobytą masę mięśniową podczas wycinki. Jak wiemy robieniu rzeźby sprzyja wydzielanie hormonu katabolicznego jakim jest kortyzol. Wydzielanie testosteronu jest wtedy mniejsze co sprzyja utracie tkanki mięśniowej. Dlatego tak ważna jest wtedy dieta "wysokobiałkowa" i stosowanie takich suplementów jak BCAA, HMB, glutamina. Sa to antykataboliki, tak więc brane z głową powodują "osczędzanie tkanki mięśniowej" (minimalizują jej straty, gdyż podczas redukcji zawsze trochę jej gubimy).
Co do L-carnityny to pomaga ona transportować komórki tłuszczowe do mitohondriów, gdzie będą spalane. Oczywiście podstawą jest tu trening aerobowy. Bez niego L-carnityna jest praktycznie bezużyteczna.

Grzesiek.

123
27-04-08, 22:56
czy branie bcaa tylko w DT jest dobrym pomyslem??

pablo91prg
28-04-08, 15:23
bcaa jest na rgeneracje, wiec w DT to obowiązek, lecz dobrze jest brać podczas DNT

Hulk
28-04-08, 15:30
jesli stosujesz inne odzywki zawierajace bialko to rob przynajmniej pol godziny przerwy miedzy bcaa a pozostalymi odzywkami bialkowymi

123
28-04-08, 15:32
no ok ale mam jeszcze glutamine i zma dlatego wydaje mi sie ze starczylo by gdybym bral tylko w DT i zamiast 12g to 9g

Hulk
28-04-08, 15:34
ja na Twoim miejscu BCAA bralbym z rana i przed treningiem, a po treningu i przed snem Glutamine

123
28-04-08, 15:38
przed snem to zma, kurde za duzo tego i nie wiem jak se to rozpisac

Hulk
28-04-08, 15:42
podaj dokladnie czym dysponujesz to cos sie wymysli...

Punisher
28-04-08, 15:57
123,nie wydaje mi się, żebyś był autorem tematu i miał prawo do zadawania pytań.