PDA

Zobacz pełną wersję : Bieganie a siłownia?

izik888
17-04-08, 20:31
Tak wiec jestem w następującej sytuacji biegam regularnie od bardzo dawna przeważnie 4 razy w tygodniu. Od dwóch miesięcy zacząłem chodzić na siłownie i chciałbym trochę nabrać masy mięśniowej w tym celu też nabyłem keratynę. Siłownia poniedziałek, środa, piątek a bieganie to reszta tygodnia poza niedzielą kiedy mam wolne.

I tu pytania:
Czy moje bieganie będzie kolidowało z siłownią?
Chodzi mi o to czy uda mi się przybrać trochę na masie? Celem jest jakieś 3 góra 5kg.
Co do keratyny to chciałbym jeszcze wiedzieć jak ją dawkować? Czy brać ją w każdy treningowy wraz z bieganiem ( przed i po treningu) czy tylko jak idę na siłownie a w dnie kiedy biegam brać rano i w południe.

Z góry dziękuje za pomoc.

Tomek5
17-04-08, 21:07
jezeli chcesz przybrać na masie to narazie odpuść sobie jogging bo jest on niewskazany przy masowaniu, jezeli baaardzo chcesz biegać to zakup BCAA
Skoro cwiczysz dopiero 2 miesiace to branie kreatyny jest bez sensu, rozsądny trening + dobra dieta i mieśnie urosną

grzesiek7124
17-04-08, 21:11
Wszystko zależy od Twojej genetyki, diety, ilości i długości trwania treningu aerobowego jakim jest bieganie.
Jeżeli jesteś chudy (nie masz tendencji do tycia) to bieganie bym sobie odpuścił. Jeżeli jednak masz takie tendencje to możesz biegać, jednak nie przeginaj z ilością i czasem trwania aerobów. Mogą one zahamować rozwój masy mięśniowej. Tu potrzebne jest pewne wyczucie.

Jeżeli będziesz biegał i jednocześnie budował masę mięśniową to uzyskana masa będzie lepszej jakości tzn. bez zbędnej tkanki tłuszczowej.

Grzesiek.

Nuru89
18-04-08, 10:04
Mozesz biegac ale nie przesadzac tj. biegac 1, 2 razy w tygodniu... Jesli bedziesz sie joggingowal przy robieniu masy, bedzie wolniej szlo... Z odzywkami bym sie wstrzymal trening na mase + dieta i bedzie ok ;) pzdr