PDA

Zobacz pełną wersję : zma czy witaminy

Tomek5
16-04-08, 20:28
Witam

Mam typowe objawy niedoboru magnezu tj. drganie powieki, poranne zmeczenie. Zastanawiam sie co kupić-ZMA czy jakies witaminy typu olimp vita-min plus oraz dodatkowo jakis magnez z apteki
Jezeli chodzi o staz to jestem poczatkujący
prosze o pomoc

Karolsw
16-04-08, 20:52
Zrobiłem wypad do apteki i kupiłem cynk oraz magnez wzbogacany wit. B6. Za cynk zapłaciłem 10.70zł/100 tab., a Magne-B6 27.74zł/50 tab. Zawartość cynku w 1 tab. wynosi 10 mg, a 1 tab. Magne-B6 jest 470 mg dwuwodnego mleczany magnezu (odpowiada 48 mg Mg2+) oraz 5 mg wit. B6. Czyli tak mniej więcej tyle co w jednej tab. ZMA.

Symu
16-04-08, 21:06
Tomek możesz kupić te witaminki i do tego filomag B6 (chelat). Jednak jeśli masz objawy niedoboru magnezu to wciągaj MZB (wieksza dawka niz filomagu i nie trzeba lykac tyle caps, także chelat).

Tomek5
16-04-08, 21:26
dzieki panowie :p

na mzb chyba sie jednak nie zdecyduje bo ilosc magnezu jest tam dosyc duza a razem z tymi witaminami z olimpa bedzie to przekraczało dzienna zalecaną dawkę a do tego przeciez jeszcze magnez zawarty w pozywieniu. 2 tabsy filomagu +1 wita-min plus z olimpa-->od tego zaczne a jezeli dalej bede odczuwał brak magnezu to wtedy pomysle o czyms mocniejszym

Vegeto86
17-04-08, 15:54
Jak masz duze niedobry magnezu smialo mozesz przekroczyc dawke dzienna do 2 razy

Symu
17-04-08, 16:09
Dawki dla kulturystów (amatorów także) są sporo większe niż normalne gdyż magnez zużywany jest w wielu procesach, chyba było dość ładnie o tym napisane w SDW czy KIFie.

Do tego chelaty mają to do siebie że jeśli organizm ich nie potrzebuje to poprostu wydali.