Zobacz pełną wersję : Progresja??
W wielu planach pojawia się schemat ćwiczenia np. 12,10,8,6. Mam do was pytanie na czym to polega? Czy tylko na zwiekszaniu obciązenia? I według jakich kryterii dobrac poczatkowe obciazenie? Poniewaz gdy cwicze poczatkowym obciazeniem 12 powt. to gdy zwieksze obciazenie na maszynie o jeden stopien to nie dam rady zrobić 10 powt.
Jak masz taka maszyne ze stopniami to daj jeden stopien mniej od tego na ktorym zaczynasz zawsze cwiczyc, rob wolniej i dokladniej cwiczenie i przytrzymuj pare sekund, co powtorzenie miesien w napieciu. Potem robisz serie 10 i 8 powtorzen co kazda zwiekszajac o 1 stopien. Jezeli chcesz zrobic 4 serie. To zrob sobie 12-12-10-8, lub 12-10-10-8, albo 12-12-8-6. Jak zmniejszasz ilosc powtorzen to dokladasz ciezar.
Zrob sobie 6 powtorzen jakim ciezarem dasz rade. Odejmuj na serie po minimum 5 kg.(dokladanie miejszytch ilosci na sztange nie ma sensu)
12 powtorzen 60% maxymalnego ciezaru
10 -//- 70% -//-
8 -//- 80% -//-
6 -//- 90% -//-
Tak miejwiecej co wyglada.
Nie zapomnij o rozgrzewce przed treningiem.
6 powtorzeń ciężarem 90% maksymalnego to raczej nie wykonalne:)
Podalem wartosci przyblizone, wiem ze Diabel tkwi w szczegolach :P
Mozna sobie odjac 10 od kazdej wartosci :)
Jak odejmiesz 10 to będzie dobrze :)
ostrzegam ze jestem "zielony" i dopiero od niedawna cwicze sztangielkami w domu ale ... Z tego co zrozumialem to zwiekszamy ciezar a zmniejszamy ilosc powtorzen. TaK?? I to dziala na sile czy mase??
Damian st-ce
02-06-08, 16:06
Dobrze zrozumiałeś :)To działa i na siłe i na mase. Zależy na co ćwiczysz :)
dzieki za info teraz lape sie za hantle i czas pomachac troche :)