Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : mam 15 lat i chce zacząc troche trenowac

Lukaszo
12-04-08, 19:20
Witam wszystkich mam 15 lat 173 cm i jakies 55 kg chciałem zeby ktos kto sie zna dał mi jakąs diete i ćwiczenia ewentualnie jakies odrzywki
Z góry dzienkuje za minute którą ktos moze mi poświęci

Rickey
12-04-08, 20:30
Poczytaj podwieszone w działach: dieta, trening i to na razie powinno ci wystarczyć!!
Pozdro!!

grzesiek7124
12-04-08, 20:54
Witam wszystkich mam 15 lat 173 cm i jakies 55 kg chciałem zeby ktos kto sie zna dał mi jakąs diete i ćwiczenia ewentualnie jakies odrzywki
Z góry dzienkuje za minute którą ktos moze mi poświęci
Na początku wykonuj trening ogólnorozwojowy. Poniżej masz link jak go wykonywać.
http://www.u.waw.pl/trening-ogolnorozwojowy.php
O odżywkach zapomnij przez najbliższe 2 lata. Nie są Ci do niczego potrzebne. Zacznij je stosować, gdy będziesz miał zastoje w przyrostach.

Grzesiek.

Karolsw
12-04-08, 21:20
wszystko jest opisane w działach dieta i odzywki - masz tam temat np. odzywki dla początkujących itd. pozdrawiam

paweleeekkk
13-04-08, 18:06
A ja Ci proponuje przyłożyć się do nauki... Szczególnie j.polskiego.

Symu
13-04-08, 18:41
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=8273

Poczyttaj jeszcze to.

botticelli
13-04-08, 19:57
Lukaszo wszyscy cię odsyłają do innych części forum lecz ja postanowiłem podać ci plan treningowy i powiedzieć na ten temat parę słów

Oto plan:

Poniedziałek:

KLATA:

1.Wyciskanie sztangi na ławce płaskiej. 4x15
2.Wyciskanie sztangi na ławce skośnej. 4x15
3.Rozpiętki na lekkim skosie. 4x15

PLECY:

1.Ściąganie drążka wyciągu pionowego do klaty. 4x15
2.Ściąganie drążka wyciągu pionowego do karku. 4x15
3.Unoszenie sztangielki jednorącz z ręką podpartą o ławeczkę. 4x15
4.Unoszenie tułowia z leżenia przodem. 4x15

NOGI:

1.Uginanie nóg leżąc przodem. 4x15
2.Prostowanie nóg siedząc. 4x15
3.Wyciskanie na nogi. 4x15

Środa:

PLECY:

1.Wiosłowanie na maszynie obok wyciągu pionowego. 4x15
2.Ściganie drążka wyciągu poziomego do brzucha. 4x15
3.Ściąganie drążka wyciągu pionowego do klaty. 4x15
4. Unoszenie tułowia leżąc przodem. 4x15

BARKI:

1.Wyciskanie sztangielek na ławeczce siedząc. 4x15
2.Unoszenie sztangielek bokiem stojąc. 4x15
3.Unoszenie sztangielek bokiem leżąc. 4x15

PRZEDRAMIĘ:

1.Uginanie nadgarstków ze sztangą nachwytem. 4x15
2.Uginanie nadgarstków ze sztangą podchwytem. 4x15

Piątek:

KLATA:

1.Wyciskanie sztangielek na ławeczce płaskiej. 4x15
2.Wyciskanie sztangielek na ławeczce skośnej. 4x15
3.Rozpiętki na lekkim skosie. 4x15

BICEPS:

1.Unoszenie sztangielek siedząc ze skrętem dłoni. 4x15
2.Unoszenie sztangi na modlitewniku. 4x15
3. Uginanie młotkowe stojąc. 4x15

TRICEPS:

1.Prostowanie ramion na wyciągu z linką. 4x15
2.Pompki w podporze tyłem. 4x15
3.Unoszenie sztangielki jednorącz w podporze. 4x15

Jest to mój stary plan wg którego ćwiczyłem w 2 i 3 miesiącu ćwiczeń. Nie sugeruj się liczbą powtórzeń i liczbą serii ponieważ jeżeli zaczynasz powinieneś wykonywać i jednych i drugich mniej np. zamiast 4 serii 3, rób niezadużo powtórzeń ok.10-12 i nie przesadzaj z cieżarami. Pamiętaj aby starać się każde ćwiczenie wykonywać prawidłowo.

Odnośnie diety jednak skieruje ciebie do działu diety ponieważ tam już masz wystarczającą dużo informacji na jej temat.

Jeżeli bedziesz miał problemy z zwiększeniem swojej masy ciała to na początek polecam ci odżywki typu gainer lub odżywki białkowe.

Powodzenia i mam nadzieję, że plan i porady się przydadzą.;)

Symu
13-04-08, 22:41
Raczej zaczalbym od planu ACT, dieta masowa. wszystko znajdziesz pod linkiem ktory podalem. Powyzszy plan raczej nie nadaje sie na poczatek.

botticelli
14-04-08, 13:10
Symu jeżeli mówisz, że ten plan nie nadaje się na początek to powiedz dlaczego? Ja z niego korzystałem i był on dla mnie bardzo dobry. Zresztą zrobicie jak chcecie ja tylko podałem plan który się sprawdził na mnie.

Symu
14-04-08, 18:08
plecy poniedzialek- 1 dzien przerwy- sroda to troche za intensywnie.

Piatkowy trening tez do latwych nie nalezy. Na początku trening ma cię przyzwyczaić do wysiłku siłowego. Dlatego trening ogólnorozwojowy bedzie najlepszy.

Wejscie odrazu na "gleboka wode" moze odbić się nawet na naszym zdrowiu, a tego nie chcemy. Do tego Łukaszo ma dopiero 15 lat.

botticelli
15-04-08, 16:03
Zgadzam się z tobą że plecy w poniedziałek może sobie odpuścić bo fakt trochę zadużo jak na początkującego. Zrób tak jak radzi symu czyli najpierw trening ogólnorozwojowy, a później możesz plan ten podany przezemnie zastosować. Na moje oko może to być po 1 lub 2 miesiącach ćwiczeń na siłowni.

Pozdrawiam