Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc dla Świeżaka

Reset
09-04-08, 21:52
Witam panów i panie oczywiście.
Jestem nowy na forum,i nowy w temacie sportu siłowego itp.
Aczkolwiek słyszałem że możecie mnie pomóc.
Mam około:
-27 lat,
-182cm,
-100kg,
-Nie najmniejszy mięsień pivny.!
Chciałby zacząć przygodę z ćwiczeniem na Siłowni (domowej) oczywiście z całym kompletnym sprzętem jaki potrzebny jest.
Wiem że może trochę za późno na początki w moim wieku,ale cóż kariera była ważniejsza.
Mój wygląd,hmm wszystko w miarę,prócz brzucha.
Brzuch,hmm hektolitry browaru się piło,ale się przestało.Niestety brzuch został.

Moje pytanie do Was.
Jak powinienem zacząć,jak ćwiczyć??!!
Może jakieś odżywki,może jakieś spalacze tłuszczu??!!
Jaki kierunek powienienem obrać??
Może jest gdzieś już temat podobny,jeśli tak to proszę o namiar.
Może ktoś nada mi kierunek w którym podążać.
Niemam jakichś wielkich wymagań,cel który sobie założyłem to by jakoś w mairę wyglądać i zgóbić troszkę brzucha.
Dodam że niezależy mi na zbiciu wagi.
Proszę o odpowiedź na ww zagadnienie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Szacunek

Symu
09-04-08, 22:04
Nigdy nie jest za późno żeby zaczac cwiczyc. Kiedys czytalem nawet ze w wieku 96 lat jeden pan zaczal cwiczyc :)

Spalacze narazie odpusc. Powiedz mi tylko prosze czy masz jakis konktakt ze sportem?? Jak wyglada twoja sylwetk pod wzgledem proporcji, czy zalezy ci tylko na zrzuceniu brzucha czy takze nabraniu troche miesni??

http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=8273

Tu masz podstawowe tematy. Zacznij od treningu ACT (chyba jest w temacie ("trening dla poczatkujacych")

Reset
09-04-08, 22:20
Kontaktu ze sportem niestety niemam.
W pracy też ruch mnie omija,bardziej praca w papierach.
Moje proporcje jeśli chodzi o sylwetkę są niezbyt rewelacyjne.
Biceps 38cm,
Klata 112cm,
Brzuch...,
Udo 61cm
Mówiąc jednym słowem jestem ubity,zaniedbany.

Potrzeba moja zmniejszyć objętoś brzucha,i nabyć mięśni,lub niewiem co bardziej prawdopodobne je wyrzeźbić.
Dziękuję za namiar który wyżej dostałem.
Szacunek

hans87
09-04-08, 23:41
co tu duzo mówić podobnie jak kolega wyzej radzi:

dieta
trening ogolnorozwojowy
po kazdym treningu 30 min rower, albo szybki spacer
pozdro

Urban17
10-04-08, 16:31
Witam. Na poczatek zrob sobie trenig ogolnorozwojowy tak przynajmniej przez miesiac. Pozniej wez jakis plan na rzezbe bo raczej masy to masz troche :). A co do tego brzucha to na poczatek biegaj sobie moze pare razy w tygodniu, jezdzi na rowerku, a pozniej wez sie za brzuszki np areobiczna 6 weidera.
Powodzenia ;]

Symu
10-04-08, 17:37
Mysle ze najlepiej bedzie zaczac rzeczywiscie od redukcji a potem budowac miesnie i starac sie nie zapuscic brzucha.

Dieta: staraj sie jesc 5-6 posilkow dziennie i nie napychaj sie. Staraj sie jesc 2g bialka na kg masy. Wyeliminuj cukry proste (batony, soki...) i produkty wysoko przetworzone, fast foody z diety. Staraj sie jesc duzo warzyw i owocow. Wegle maja pochodzic z kasz, dzikiego ryzu badz basmanti, ciemne pieczywo. Nie zapominaj o zdrowych tlusczach np. oliwa z oliwek. Pij wode i zielona herbatke.

Wylicz sobie takze zapotrzebowanie kcal i staraja sie trzymac tak z 300kcal na minusie (np. zapotrzebowanie 3000kcal-300kcal=2700)

Trening: ACT (obwodowy) przez 2 miesiace. Ze wzgledu na twoja mase i brak wytrenowania mysle ze najlepszy bedzie trening aerobowy w postaci rowerka lub/i plywanie. Nie wiem jak u ciebie z kondycja, ale jesli slabo to aeroby na poczatek 20 minut 3x w tygodniu i dodawaj co tydzien 5 minut az dojdziesz do 40. Potem bedziemy dalej kombinowac.

Suplementacja omega 3 i ewentualnie l-carnityna. Spalacz na poczatek zbedny.

Reset
12-04-08, 22:38
Bardzo dziękuję za rady kolegów z doświadczeniem.

Natomiast jeszcze mam prośbę ze skierowaniem,lub opisaniem jakiejś przyzwoitej diety, noi oczywiście jakiś dobry plan treningowy który w mojej sytuacji byłby nabardziej optymalny.

Czy przy takiej diecie o którą proszę i trening dla początkującego z moją wagą powinienem użyć jakieś Suplementy lub odżywki.?!

Szacunek

Karolsw
16-04-08, 16:48
Witam. Na początku przygód z siłownią oczywiście trening ogólnorozwojowy + do tego dieta po za tym coś na spalenie hmm... poradziłbym basen na weekendzie , jazda rowerem i jakiś bieg przed spaniem. Nie jeść tłustych rzeczy , a zarazem dużo warzyw.pozdrawiam