PDA

Zobacz pełną wersję : PRzy diecie na redukcje....

mortek
09-04-08, 17:03
Czy może mi ktoś napisać jakie posiłki jemy o danej godzinie tzn.
z rana na śniadanie lepiej spożyć:
- tuńczyka czy np musli bądź płatki z mlekiem,
to samo z 2 sniadaniem, obiadem czy kolacją....
JAkie posiłki powinienem jeść o danych godzinach ?

grzesiek7124
09-04-08, 18:06
Poniżej jest tylko przykład. Możliwości jest wiele.

1 posiłek (śniadanie).
Śniadanie (i posiłek potreningowy) to najważniejsze posiłki w ciągu dnia. Dlatego spożywamy tu węglowodany, które pomagają nam wyjść z katabolizmu nocnego spowodowanego nie przyjmowaniem pokarmów. Dlatego spożywamy tu:
- płatki zbożowe (owsianka, ryż brązowy lub parabolited, makaron razowy, pieczywo razowe itp),
- jajecznica z 3 całych jajek + same białka (5-7 białek).

2 posiłek (drugie śniadanie).
- ryba z warzywami,
- kromka chleba pełnoziarnistego.

3 posiłek.
- pierś (udko) z drobiu z warzywami,
- kromka chleba pełnoziarnistego.

4 posiłek (potreningowy).
Aby szybko wyjść z katabolizmu potreningowego i uzupełnić wyczerpany glikogen należy spożyć białko (najlepiej serwatkowe) i węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym.

5 posiłek.
- chude mięso z warzywami.

Mówiąc najprościej węglowodany (w większych ilościach) spożywaj na śniadanie i po treningu. Pozostałe posiłki powinny być raczej niskowęglowodanowe i zawierać w głównej mierze białko. Mogą to być ryby, drób, chudy ser biały itp. Do tego dodajesz warzywa gotowane lub surowe .

Grzesiek.

mortek
09-04-08, 18:21
ooo dzięki Grzesiu ;)
aaa i jeszcze jedno pytanie... bo tak:
- poniedziałek, wtorek, środa - siłka,bieganie.... 19:00
- wt oraz czwartek SW -o 20:30 w domu jestem
TO jak z tymi posiłkami ? sniadani, 2 sniadanie, obiad, trening, kolacja?
Bo 5 posiłków raczej odpada, a 2 posiłki po treningu raczej odpadają więc?

a i ostatnie pytanie... Jeżeli nie znacie odp. to napisze w dziale odzywki. Duzo ludzi co trenuje ze mną bierze kreatyne i z tąd pytanie: czy się opłaca i czy ona mi coś da ? Jeżeli tak to jaką polecacie ;d ?

mortek
09-04-08, 19:00
bądź kreatyna i jakiś spalacz ? też o takich połączeniach słyszałem

PuaPAj
09-04-08, 21:27
Ekhm grzesiek sorry ze sie wtracam ale wg mnie oprocz sniadania i posilku potreningowego takze posilek przedtreningowy powinien byc pogaty w weglowodany bo przeciez jesli ich nie dostarczymy przed treningiem to organizm wykorzysta bialko jako zrodlo energii a nie budulca dla miesni. Czyz nie?

grzesiek7124
10-04-08, 13:30
W treningu na masę jak najbardziej, jednak nie podczas redukcji.
Aby organizm nie "spalał" własnych mięśni najlepszym wyjściem jest spożycie przed treningiem posiłku z dużą zawartoącią białka i małą ilością węglowodanów złożonych. 15-20 minut przed treningiem można też spożyć BCAA, HMB, glutaminę.

Grzesiek.

Wiki
10-04-08, 20:35
Dokladnie... Podczas redukcji najlepiej nie jesc weglowodanow w duzych iosciach poniewaz spowalniasz spalanie tkanki tluszczowej.