Zobacz pełną wersję : treningi bez rezultatów
Witam wszystkich!
Mam 16 lat, 181cm, 60kg, jestem typowym ektomorfikiem. Interesuję się kulturystyką od ładnych kilku lat, ale ćwiczę regularnie dopiero od 6 tygodni.
Po każdym treningu widzę w lustrze sylwetkę, którą chcę mieć, ale gdy budzę się dzień później wyglądam tak jak przed każdym treningiem (tzn. chudo). I to zabija mój zapał i determinację. Podejrzewam, że problem leży w diecie, a nie treningu.
Czy mogę prosić o parę rad? Np. Kiedy mam jeść i ile- przed czy po treningu, jakie przykładowo produkty i ile ich spożywać aby zachować dodadni bilans białkowy?
Z góry dzięki za pomoc.
pablo91prg
02-04-08, 21:07
Dział dieta, podwieszone.
Nikt nie bedzie pisał Ci czegoś co juz jest.
Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Jedz 6 mniejszych pelnowartosciowych posilkow dziennie. Najwazniejsze posilki to przedtreningowy i potrenigowy wlasnie... Masz tu mnustwo diet na tym forum, poszukaj ,poczytaj...
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=8273
Poczytaj
a tak na przyszlosc. najpierw poszukaj odpowiedzi na swoje pytanie, jak nie znajdziesz odpowiedzi to dobiero pytaj. wyszukiwarka nie gryzie.
Ok, dzięki Wam wszystkim za szybkie odpowiedzi.
Poczytałem, znalazłem kilka przydatnych wskazówek, bardzo podoba mi się to forum, ale wciąż brakuje mi jakiegoś tematu z podstawowymi radami dla początkujących.
Niestety nie zdołam dopasować całego życia do sztywnej i monotonnej diety, ale na pewno poczynię kroki w kierunku jej poprawy.
Może zadam kilka pytań, które mnie nurtują:
1. Ile ok. minut przed i po treningu jeść?
2. Czy po treningu wystarczy zjeść posiłek typu kanapki (4 kromki razowego+ sery) czy musi być coś większego (np. kurczak, ryż). Mam się nastawić na białka czy białka + węgle?
3. Co pomoże mi uzyskać dodatni bilans białkowy z produktów, które znajdę w lodówce: mleko tłuste, twarogi, jajka, makarony, itp? I w jakiej ilości?
4. Jestem wysoki i chudy(jeszcze trochę chyba urosnę), mogę mieć w przyszłości problemy z kręgosłupem. Czy lepiej ćwiczyć cięższymi przyrządami po mniej powtórzeń czy odwrotnie?
5. W jakich produktach znajdę substancje wspomagające wzrost masy?
6. Jaki macie stosunek do zup- nie znalazłem ich w dietach?
Jeśli jest już gdzieś na forum odpowiedź do tych pytań, to wybaczcie. Wiem, że dużo chcę wiedzieć, ale liczę na Waszą pomoc ;-)
1. Posilek przed treningiem około 1,5h, a zaraz po treningu banan (carbo) i 30 min później posiłek.
2. Po treningu lepiej zjeść duży pełnowartościowy posiłek jak pierś z kurczaka z ryżem brązowym.
3. Najbardziej wartościowe jest białko zwierzęce (mięso, jaja, ryby, sery), mleko możesz pić, ale nie licz na białko z mleka, gdyż nie jest ono pełnowartościowe, prędzej po mleku pójdziesz na kibel ;)
4. Wykonuj takie ćwiczenia, które nie obciążają kręgosłupa, unikaj martwego ciągu, wyciskania sztangi zza głowy stojąc.
5. Dodatni bilans kaloryczny (dieta) + odpowiedni trening = wzrost masy mięśniowej, oczywiście dietę możesz wspomagać (gainer, białko, carbo)
6. Jeśli masz na obiad drugie danie i zupę, zjedz i to i to, nie polegaj tylko na suchym jedzeniu, zupa też ma pełno wartości odżywczych.
P.S.
Patrz mój podpis. ;)
No wow, tyle chciałem wiedzieć. Dzięki!
Już po tygodniu widzę wyniki odpowiedniej diety. Jeszcze raz dzięki za rady, ale mam jeszcze parę pytań:
1. Mam zakwasy po rozpiętkach, po innych ćwiczeniach nie. Dobrze czy źle?
2. Czy od ćwiczeń takich jak wyciskanie sztangielek, rozpiętki, pompki może się rozszerzyć klatka? Mam na myśli rozrost kości a nie mięśni.
3. Ćwiczę średnio intensywnie. W którym dniu po treningu powinienem widzieć największy przyrost mięśni?
4. Czy po treningu wystarczy posiłek typu: 3 kanapki z twarogiem, jajecznica z 2 całych jajek, jogurt naturalny?
5. Czasem uprawiam jogging. Czy to będzie miało wpływ na utratę masy mięśniowej?
6. Co myślicie na temat białka w roślinach strączkowych?- czy dobrym daniem dla kulturysty jest np. fasola po bretońsku?
Z góry dzięki za odpowiedź.
1. Mam zakwasy po rozpiętkach, po innych ćwiczeniach nie. Dobrze czy źle? Ni to dobrze ni to zle.
2. Czy od ćwiczeń takich jak wyciskanie sztangielek, rozpiętki, pompki może się rozszerzyć klatka? Mam na myśli rozrost kości a nie mięśni.
Jesli chodzi o kosci to raczej wiekszy wplyw bedzie na to mialo dojzewanie.
3. Ćwiczę średnio intensywnie. W którym dniu po treningu powinienem widzieć największy przyrost mięśni? Raczej wyglada to tak, że w ciagu np. nastepnych 72godz (to tylko przyklad) miesien sie regeneruje wiec najwieksze przyrosty powinny byc widoczne po zakonczeniu tego procesu.
4. Czy po treningu wystarczy posiłek typu: 3 kanapki z twarogiem, jajecznica z 2 całych jajek, jogurt naturalny? NIE. powiedziałbym że to jeden najważniejszych posilkow podczas calego dnia (oczywiscie wszystkie sa wazne) wiec powinien byc konkretny miecho( z 20-30g bialka) +weglowodoany i warzywa
5. Czasem uprawiam jogging. Czy to będzie miało wpływ na utratę masy mięśniowej? Jakis napewno bo spalasz kalorie ale pobiegac czasem nie zaszkodzi musisz tylko uwzglednic wiecej kcal.
6. Co myślicie na temat białka w roślinach strączkowych?- czy dobrym daniem dla kulturysty jest np. fasola po bretońsku?
W tej z puszki nie wiadomo co dokladnie jest ale od czasu do czasu nie zaszkodzi (sam jadam dla smaku czasem). Bialko jest ok ale przydaloby sie je polaczyc z bialkiem pelnowartosciowym (np. mieso)
.......................
Już po tygodniu widzę wyniki odpowiedniej diety. Jeszcze raz dzięki za rady, ale mam jeszcze parę pytań:
1. Mam zakwasy po rozpiętkach, po innych ćwiczeniach nie. Dobrze czy źle?
3. Ćwiczę średnio intensywnie. W którym dniu po treningu powinienem widzieć największy przyrost mięśni?
4. Czy po treningu wystarczy posiłek typu: 3 kanapki z twarogiem, jajecznica z 2 całych jajek, jogurt naturalny?
5. Czasem uprawiam jogging. Czy to będzie miało wpływ na utratę masy mięśniowej?
1. Bardzo dobrze ponieważ jak masz zakwasy to znaczy ze coś powoli rośnie , mięśnie czują trening..
2.nie sądzę
3.po treningu na biceps jeżeli o to chodzi
4.zdecydowanie nie. Po treningu potrzebujesz dużo warzyw i owoców - węglowodanów
5. Tak ponieważ przy tym sie pocisz i spalasz kalorie.
6.Lepiej radziłbym rybę czy jakieś inne mięso
pozdrawiam