Zobacz pełną wersję : Dieta dla 15-latka
januszekm3
01-04-08, 21:51
Witam!
Mam 15 lat. Nie chodzi mi, żeby dużo kilo schudnąć, może trochę brzucha zrzucić. Proszę o jakieś w wskazówki dotyczące diety. Mam 163 wzrostu i 58kg. W pasie 82cm.
Nie wiem czy to ma duży wpływ, ale 3 dni w tygodniu wracam do domu ok. godz. 20:00 i jestem głodny, bo od rana zjem śniadanie i 2-3 kanapki ciągu dnia, więc jem. Czy to źle jeść tak na noc??
Mało śpię, bo ok. 6-7godz. Proszę o jakieś wskazówki dotyczące diety, względnie całą dietę.
Może być też jakiś trening, jednak tylko w warunkach domowych, bo mieszkam na wsi i nie mam dostępu do siłowni.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, proszę bez zbędnych komentarzy
januszekm3
pablo91prg
01-04-08, 22:49
Trening aerobowy tj. bieganie, rower, pływanie.
Dieta - na wieczór jedz samo białko(np. twaróg), unikaj węglowodanów.
januszekm3
02-04-08, 18:17
Czy mogę jeść wieczorami mleko, jogurt??
Damian st-ce
02-04-08, 20:36
Lepiej jakbyś zjadł rybę np. tunczyka lub makrelę. To bedzie lepsze rozwiązanie niż mleko czy jogurt. Pozdro
grzesiek7124
02-04-08, 20:40
Witam!
Mam 15 lat. Nie chodzi mi, żeby dużo kilo schudnąć, może trochę brzucha zrzucić. Proszę o jakieś w wskazówki dotyczące diety. Mam 163 wzrostu i 58kg. W pasie 82cm.
Nie wiem czy to ma duży wpływ, ale 3 dni w tygodniu wracam do domu ok. godz. 20:00 i jestem głodny, bo od rana zjem śniadanie i 2-3 kanapki ciągu dnia, więc jem. Czy to źle jeść tak na noc??
Mało śpię, bo ok. 6-7godz. Proszę o jakieś wskazówki dotyczące diety, względnie całą dietę.
Może być też jakiś trening, jednak tylko w warunkach domowych, bo mieszkam na wsi i nie mam dostępu do siłowni.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, proszę bez zbędnych komentarzy
januszekm3
Przede wszystkim powinieneś jeść węcej posiłków w ciągu dnia. To podstawa. Jeżeli nie ćwiczysz to najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia powinno być śniadanie. Jeżeli ćwiczysz to również posiłek potreningowy.
Jeżeli będziesz jadł systematycznie w ciągu dnia to unikniesz napadów głodu wieczorem. Posiłek spożyty rano i do południa będzie przetwarzany na energię w ciągu dnia. Posiłek spożywany wieczorem nieuchronnie odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Bo niby na co ma być spożytkowany ?
Odnośnie treningu to osobiście, gdy byłem w Twoim wieku dostępu do siłowni nie było wogule. Wykonywałem "pompki", podciągałem się na drążku (lub gałęziach), biegałem. Rób tak samo.
Proponuję Ci bieganie 3 razy w tygodniu po 1 godzinie. W trakcie biegania w przerwach wykonuj pompki, podciągaj się (jeżeli masz w pobliżu drzewa). Zrób np. 5 serii po 20 pompek i 5 serii podciągnięć. Podczas biegania zrób sobie 5 takich stacji. Możesz w domu robić "brzuszki".
Jeżeli masz dostęp do sprzętu, to napisz do jakiego ? Wówczas coś Ci doradzimy.
Pozdrawiam.
Grzesiek.
januszekm3
03-04-08, 06:51
Witam!
Nie mam dostępu do żadnego sprzętu, jedyny to o ile można to uznać, to taki drąg zawieszony między drzewami do trzepania dywanów. Na nim mogę się podciągać.
Drugi sprzęt to pole, naokoło którego mogę biegać, bo rośnie na nim trawa. (obwód ok. 450m)
Trzeci to rower górski.
Więcej nie mam :-) Piszcie ile czego mogę robić.
Teraz proszę o porady
kamikadze51293
03-04-08, 07:09
tez miałem brzuszke ;]
ale jakoś schudłęm i to nawet szybko :) z czego ciesze sie
Ja żadnej diety nie zastosowywałem poprostu odzuciłem chipsy,fasfoody i inne niezdrowe rzeczy :) do tego robiłem brzuszki przysiady i pompi a teraz weidera i jest git :)
polecam ci spróbuj tak jak ja...poprostu nie jedz fasfodów,chipsów i innych niezdrowych rzeczy... oraz więcej ćwicz ;)
pozdrawiam i powodzenia
januszekm3
03-04-08, 20:48
Witam!
Nie jem chipsów. Hamburgera kupuję raz na 1-2 miesiące. Nie mam z czego rezygnować :-)
cwiczenia fizjologiczne, czyli bieganie, podciaganie, pompki, przysiady itd...
a reszte Ci juz napisali... Na noc bialko. Twarog, mleko beda dobre, ale tunczyk lepszy na chudniecie....
mleko na noc !?
Ooo kurde ;)
na kolacje tunczyk, a przed snem twarog :)
Do twarogu wypijam 0,5 l mleka - inaczej jest niezjadalny.
Przed snem twarog jak chcesz przytyc, a on chce schudnac... wiec jemu jest potrzebne na kolacje jakies latwo przyswajalne bialko, ktore nie odlozy mu sie w tkanke.
hehe sugerujesz ze twarog jest zly w diecie na redukcje na noc i ze popijanie 0,5l mleka to swietne rozwiazanie? to juz lepiej zrezygnowac z tego posilku i zostawic tego tunczyka na kolacje ;)
Chodzilo mi o to, ze twarog jesz przed snem zeby zapobiegnac nocnemu katabolizmowi i nie tracic masy miesniowej (tylko ja budowac). Zawiera troche tluszczu, troche wegli i duzo kazeiny, ktora sie trawi kilka godzin.
Kolega jezeli nie cwiczy na mase (a do tego potrzebna jest silownia), to powinien zjesc latwoprzyswjalne bialko jakim jest tunczyk, zeby organizm szybko go przyswoil, a w nocy mial pusty zoladek.
Twarog bylby dobry w diecie na redukcje, pod warunkiem ze kolega ma mase miesniowa.
Z tym popijaniem to po prostu powiedzialem, ze ja tak robie... moze niezbyt dobrze, bo mleko duzo wegli ma, ale nie mam problemu z fatem. Po prostu tak mi smakuje i tyle. Napewno masy mi od takiego zabiegu nie ubedzie.