Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak skutecznie trenować na masę?

Ziomuś 16
01-04-08, 14:44
Witam serdecznie;). Mam 16 lat wzrost 178 cm waga ok. 76kg. Szukam skutecznego planu do ćwiczeń na masę. Dokładnie chodzi mi o jakieś ćwiczenia w domu dysponuje sztangielkami, według mnie najważniejsze jest chyba zaangażowanie, ćwiczyć można bez przyrządów;). Poza tym nie pragnę extra efektu chodzi mi o zbudowanie przyzwoitej sylwetki (na razie). Czytałem tu i tam o dietach, ćwiczeniach, ale nie jestem w stanie stworzyć przyzwoitego planu do ćwiczeń. Więc kieruje się do Was mili kulturyści;) Jak powinien wyglądać mój plan ćwiczeń i dieta. Nie chce pakować się różnymi odżywkami.
Wydaję mi się że na zbudowanie przyzwoitej sylwetki wystarczą ćwiczenia tj. pompki, brzuszki, przysiady i różnego rodzaju zastosowanie sztangielek (a jest tego sporo). Proszę Was o rady lub nawet o jakiś plan do ćwiczeń;) Z góry dziękuję i pozdrawiam!!

pablo91prg
01-04-08, 22:42
google -> trening domatora ;]
Najlepiej zapisz się na siiłke. Jakąś dobrą dietkę i porządny plan. To najlepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam

Ziomuś 16
02-04-08, 10:35
Dzięki. Siłka raczej odpada jak na razie ;/ Nie mam czasu, bardziej w wakacje. Ale jak w wakacje wezmę się do roboty na siłce to mogę mieć po tym ostre zakwasy po zimowym sezonie nieróbstwa. Oczekuje jakiegoś skromnego planu ćwiczeń w domu. Sztangielką można ćwiczyć większość mięśni (biceps, triceps, klata, przedramiona, plecy, nogi). Dietę ograniczam do spożywania dużej ilości białka i węglowodanów, nie bawię się w liczenie kalorii bo to nie ma sensu;/ Szczerze to liczę na malutki planik ćwiczeń w domu bo sam nie jestem w stanie go stworzyć, ponieważ jestem w tym kompletnie zielony a wszystkie plany na necie są oparte o siłkę ;( Może mógłby mi ktoś pomoc w stworzeniu skromnego planu ;>??

Pozdrawiam!!

Andr3w
02-04-08, 18:47
dam ci moje rozpiski powinny byc dobre a jak kupisz sobie jeszcze gryf to lux !
poniedzialem - bic , plecy
wtorek - kaptury barki
sroda - wolne
czwartek - przedramienia, brzuch
piatek - klata , triceps
sobota ,niedziela wolne,
i probuj sie dobrze odzywiac i ostro cwicz dosc duzymi ciezarami a reszta to pompki brzyszki podciaganie sie itd .

Jesli pomoglem daj soga!

Ziomuś 16
02-04-08, 19:34
Heh no dzięki na pewno pomogłeś, ale ile serii i powtórzeń akurat gryf mam lecz dziwnie się na nim ćwiczy (na tym gryfie nie mam siły się podciągnąć, lecz na innych np. w sql, na bramce, wychodzi mi to bez problemu;/ może to ze względu na mój wzrost;D) ale dzięki widzę że zaczynam za dużo marudzić;P
Może ma ktoś jeszcze jakieś rady dla zielonego;>

Ziomuś 16
02-04-08, 19:43
Sorki lekka pomyłka gryf pomyliłem z drążkiem, wydaje mi się ze na klatę wystarczy sztangielka i pompki. Pozatym co sądzicie o diecie w jakich produktach jest najwięcej węglowodanów i białka? Co najlepiej "wchłaniać"

pablo91prg
02-04-08, 21:08
węgle - ryż, kasza, makaron.
białko - pierś z kury\indyka, jajka, twaróg.

Ziomuś 16
04-04-08, 14:07
Poczytałem tu i tam i stworzyłem następujący plan:
Oczywiście przed każdym z ćwiczeń jest rozgrzewka na odpowiednie mięśnie ;)

Dzień pierwszy:
Klata: ROZPIĘTKI ZE SZTANGIELKAMI W LEŻENIU 10x15
Triceps: WYCISKANIE “FRANCUSKIE” JEDNORĄCZ SZTANGIELKI W SIADZIE 10x10

Dzień drugi: wolne

Dzień trzeci:
Plecy: PODCIĄGANIE SZTANGIELKI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE) 10x15
Biceps: UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI STOJĄC PODCHWYTEM 10x10
Mięśnie przed ramienne: UGINANIE NADGARSTKÓW PODCHWYTEM W SIADZIE 10x10

Dzień czwarty: wolne

Dzień piąty:
Nogi: PRZYSIADY ZE SZTANGIELKO 10x10
Brzuch: BRZUSZKI 10x15
Barki: UNOSZENIE SZTANGIELEK BOKIEM W GORE 10x10

Wiem że plan nie jest za bardzo zaawansowany, ale na początek powinien starczyć. Co o nim myślicie? Co dodać a co usunąć?