Zobacz pełną wersję : Problem z Bicem !
Witam
Prosiłbym o rade
Czy dobrałem odpowiednie ćwiczenia na na Bica ?
- uginanie ramion ze sztangą stojąc
- uginanie ramion ze sztangą na modlitewniku ( gryf łamany)
- uginanie ramion ze sztangielkami (z supinacją )
- uginanie ramion ze sztangielkami - uchwyt młotowy
Cwicze bica raz w tygodniu !
i mam takie pytanie czy lepiej robic np. 30 powtórzeń hantelkami z lżejszym ciężarem czy np. 10-12 z cięższym ? Zależy mi na zwiększeniu mięśni ramion !
bo niestety po prawie 2 miesiacach ćwiczeń rezultaty są kiepskie , jeśli chodzi o rozbudowe mięśni bo siła co prawda jest większa !Cwiczenia staram sie bardzo dokładnie robc !
PROSZĘ o POMOC ~!!
Hmm zwiększyć mięśnie to robić masę czyli większy ciężar. Te 30 powtórzeń co mówisz to na rzeźbę jest :)
grzesiek7124
31-03-08, 20:37
Zawsze na początku przygody z siłownią wzrasta siła (masa niekoniecznie). Dzieje się tak na skutek coraz lepszej koordynacji włókien mięśniowo-nerwowych. Bardziej pobudzasz układ nerwowy, stąd większa siła.
Jak ćwiczyłeś tą partię mięśniową do tej pory ?
Aby trening przyniósł odpowiednie efekty podstawą jego jest zmienność bodźców. Bodźce możemy zmieniać na wiele sposobów.
Najczęstszymi są:
- zmiana ćwiczeń na daną partię,
- zmiana ilości powtórzeń w serii,
- zmiana czasu przerw pomiędzy seriami,
- zmiana ilości serii,
- serie łączone (metoda zaawansowana i tą na razie odpuść).
Trening ukierunkowany na wzrost masy mięśniowej powinien zawierać 6-12 powtórzeń w serii. Wykonując 30 powtórzeń ćwiczysz wytrzymałość mięśniową, nie ma wzrostu masy.
Ile serii powinno się wykonywać na małe partie mięśniowe ? Myślę, że maksynalnie 9. Jednak sam osobiście wykonuję ich 6.
Przerwy pomiędzy seriami na małe partie mięśniowe ustal na 1,5 minuty.
Poniżej moja propozycja treningu, choć można kombinować na wiele sposobów.
- uginanie przedramion w stawie łokciowym sztangą (gryf łamany) - 3 serie,
- uginanie przedramion w stawie łokciowym sztangielkami siedząc - 3 serie
- modlitewnik (gryf łamany) 3 serie.
Sam osobiście wykonuję tylko dwa z tych trzech ćwiczeń.
Oczywiście moja propozycja jest trochę "w ciemno", ponieważ nie znam Twojego poprzedniego treningu.
Pamiętaj, że nawet najlepszym treningiem nic nie zdziałasz, jeżeli nie masz odpowiedniej diety.
Grzesiek.
nigdy tego nie moge zrozumiec po co robic 30 ruchow?
rob nawet 2-3 ruchy duzym ciezarem tylko wtedy jak juz nie mozesz ktos ci pomaga jeszcze pare i bierzesz mniejszy ciezar i znowu dobijasz tak zeby razem wyszlo 10-12 ruchow a nie lecisz sobie 10 ruchow i sie nawet nie spocisz
pozdr.
Cwiczenia sa dobre ale nigdy nie rub 30 powturzen bo to njawet rzezba nie jest lepiej rob od 6-12 wtedy idzie na mase ! i moze jakis gainer!
Jesli pomoglem daj soga!
Od czasu do czasu mozesz zrobic do 30 powtorzen w serii to dobrze pobudza miesnie do rozwoju... Ale chyba planujesz za duzo cwiczen na bica starcza nawet 2 max 3 cwiczenia, to mala partia miesni wiedz nie musisz ich tak katowac... Ja osobiscie tak samo jak grzesiek7124 wykonuje 6 serii...i rośnie ;) pzdr